Električna energija

HOPS i Siemens potpisali ugovor vredan 5 miliona evra za projekat Sincro.Grid

HOPS-Siemens-Sincro.Grid

Slika: Potpisivanje ugovora (HOPS)

Objavljeno

29.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Predstavnici hrvatskog operatora prenosnog sistema HOPS i kompanije Siemens Hrvatska potpisali su ugovor o radovima na ugradnji regulacijske prigušnice u transformatorsku stanicu TS 400/220/110 kV Melina, u sklopu implementacije evropskog projekta naprednih mreža Sincro.Grid, navodi se u saopštenju na sajtu HOPS-a.

Vrednost ugovora o ugradnji prigušnice iznosi oko 36.5 miliona kuna (4,93 miliona evra), a rok za završetak radova je petnaest meseci. Ugovor je u ime HOPS-a potpisao predsednik Uprave Tomislav Plavšić, a u ime kompanije Siemens Hrvatska predsednica Uprave Medeja Lončar.

Nakon potpisivanja, Lončar je rekla će prigušnica biti proizvedena u fabrici Končar Energetski transformatori, koja je u većinskom vlasništvu firme Siemens, saopštila je kompanija Siemens Hrvatska.

Cilj projekta Sincro.Grid je rešavanje izazova u upravljanju elektroenergetskim sistemom i otklanjanju zagušenja u mreži

Projekat Sincro.Grid nastao je dugogodišnjom saradnjom hrvatskih i slovenačkih operatora prenosnih i distributivnih sistema, a cilj projekta je rešavanje izazova u upravljanju elektroenergetskim sistemom i otklanjanju zagušenja u mreži, čime se omogućuje određeni nivo sigurnosti rada elektroenergetskog sistema i obezbeđuju preduslovi za prihvat novih obnovljivih izvora energije (OIE), podseća se u saopštenju HOPS-a.

Donacija od 40,5 miliona evra pokriva 51% vrednosti projekta „Sincro.Grid“

U Briselu je u 22. maja 2017. godine potpisan ugovor o donaciji od 40,5 miliona evra za projekat Sincro.Grid, kojom se pokriva 51% vrednosti investicije, podseća se u saopštenju firme Siemens Hrvatska. Ugovor su potpisali Izvršna agencija za inovacije i mreže (INEA) Evropske unije i slovenački operator prenosnog sistema ELES, kao koordinator projekta.

Projekat će uključivati nekoliko inovativnih tehnologija kojima će se obezbediti da prenosne mreže imaju kapacitet da efikasno prenose električnu energiju između Hrvatske i Slovenije, a novi virtuelni prekogranični kontrolni centar će regulisati priliv električne energije iz OIE, objavljeno je u saopštenju Evropske komisije nakon potpisivanja ugovora o donaciji.

Sincro.Grid će, takođe, kako se navodi, obezbediti veću proizvodnju energije iz malih, lokalnih izvora, povećati kapacitete za skladištenje energije i unaprediti sigurnost snabdevanja strujom u regionu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

29. avgust 2019. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

29. avgust 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

29. avgust 2019. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

29. avgust 2019. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije