OIE

U Hrvatskoj se gradi fabrika fasadnih solarnih panela

Hrvatska-fabrika-fasadnih-solarnih-panela

Foto: Facebook/Solvis

Objavljeno

07.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Varaždinski Farmex, koji se bavi zastupanjem vitamina, minerala i lekova, ali je registrovan i za poslovanje u energetskom sektoru, počeo je izgradnju fabrike za proizvodnju fasadnih solarnih panela, prenele su Varaždinske vijesti.

Ukupna investicija u fabriku fasadnih solarnih panela iznosi oko 50 miliona kuna (oko 6,78 miliona evra), od čega na proizvodnu liniju otpada oko 10 miliona kuna (oko 1,35 miliona evra), a ostatak se odnosi na proizvodno-skladišnu i poslovnu zgradu, ukupne površine više od 4.000 kvadratnih metara.

I sama zgrada fabrike u Poslovnoj zoni Brezje imaće takve fasadne panele

Farmex je porodična kompanija varaždinskog biznismena Stjepana Talana, u čijem je vlasništvu i proizvođač solarnih fotonaponskih ćelija Solvis.

„Farmex se bavi zastupanjem vitamina, minerala i lijekova, međutim, registrirana je i za energetski dio, stoga će ova investicija biti postrojenje za proizvodnju solarnih panela kao i u Solvisu. Ipak, strateški dugoročno nam je odgovaralo da investitor bude Farmex, a ne Solvis. Solvis nastavlja sa standardnom proizvodnjom, a ovdje se gradi nova hala s potpuno novom linijom i novom, inovativnom tehnologijom“, rekao je Talan za Varaždinske vijesti.

U novoj hali proizvodiće se specijalni fasadni paneli, za zgrade. Proizvodnja će prvenstveno biti namenjena za izvoz na američko, dansko, švajcarsko i holandsko tržište.

Proizvodnja će prvenstveno biti namenjena za izvoz na američko, dansko, švajcarsko i holandsko tržište

I sama zgrada fabrike u Poslovnoj zoni Brezje imaće takve fasadne panele, kako bi prikazala proizvod, rekao je Talan.

Montaža proizvodne linije, zapošljavanje novih ljudi i početak proizvodnje očekuju se na proleće sledeće godine, rekao je Talan. U novoj fabrici biće zaposleno oko 30-40 radnika.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

7. avgust 2019. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

7. avgust 2019. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

7. avgust 2019. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

7. avgust 2019. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik