OIE

Solvis i IRB sprovode projekat za razvoj fotonaponskih ćelija 3. generacije i proizvodnju solarnih crepova

Foto: IRB

Objavljeno

28.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski proizvođač solarnih fotonaponskih ćelija Solvis i međunarodno konkurentni Institut Ruđer Bošković (IRB) radiće zajednički na razvoju inovativnih fotonaponskih ćelija i modula u 2019. godini u okviru projekta vrednog skoro 2 miliona evra, koji sufinansira Evropski fond za regionalni razvoj (ЕRDF), saopštio je IRB.

U okviru razvojno-istraživačkog projekta koji sufinansira EU fond, IRB i Solvis će raditi na razvoju novih solarnih ćelija i modula veće efikasnosti od sadašnjih korišćenjem nanostrukturisanih materijala i plazmonskih efekata.

Solvis će imati ključnu ulogu u primeni naučno-tehničkih inovacija u proizvodnom procesu i naročito u formiranju finalnog proizvoda, navodi se u saopštenju.

„Verujemo da je ovo početak dugoročne saradnje na inovativnim i zelenim tehnologijama i da ćemo ostvariti veliki tehnološki proboj tako što ćemo tehnologiju koju ćemo razviti u saradnji sa kolegama s IRB-a uspešno ugraditi u naš proizvodni proces. Očekuje se da će projekat doprineti povećanju konkurentnosti, diverzifikaciji asortimana proizvoda i povećanju obima proizvodnje sa novim i unapređenim proizvodima za oko 45% u 10 godina. Osim toga, projektom se dalje razvijaju naučno-istraživački kapaciteti unutar kompanije, koji omogućavaju brže prilagođavanje novim zahtevima tržišta i brži plasman novih proizvoda na svetsko tržište“, izjavio je Ivan Vadla, tehnički direktor Solvisa.

Solvis želi da razvije solarne crepove i fasadne panele

Na prezentaciji projekta, Vadla je izlavio da Solvis želi u naredne tri godine kroz saradnju s IRB-om da postigne napredak u razvoju 3. generacije fotonaponskih ćelija, što bi kompaniji omogućilo da solarne panele modelira u crepove, fasadne ploče i drugi građevinski materijal, preneo je Poslovni dnevnik.

Dnevnik navodi da je plan Solvisa hrvatski odgovor na planove Elona Muska za SolarCity, koji je kompanija Tesla kupila za 2,6 milijardi dolara u 2016. godini, mada je do sada isporučila samo nekoliko stotina Solar Roof crepova, kako je nedavno preneo CNBC.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

28. novembar 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

28. novembar 2018. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

28. novembar 2018. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

28. novembar 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji