OIE

Solvis i IRB sprovode projekat za razvoj fotonaponskih ćelija 3. generacije i proizvodnju solarnih crepova

Foto: IRB

Objavljeno

28.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski proizvođač solarnih fotonaponskih ćelija Solvis i međunarodno konkurentni Institut Ruđer Bošković (IRB) radiće zajednički na razvoju inovativnih fotonaponskih ćelija i modula u 2019. godini u okviru projekta vrednog skoro 2 miliona evra, koji sufinansira Evropski fond za regionalni razvoj (ЕRDF), saopštio je IRB.

U okviru razvojno-istraživačkog projekta koji sufinansira EU fond, IRB i Solvis će raditi na razvoju novih solarnih ćelija i modula veće efikasnosti od sadašnjih korišćenjem nanostrukturisanih materijala i plazmonskih efekata.

Solvis će imati ključnu ulogu u primeni naučno-tehničkih inovacija u proizvodnom procesu i naročito u formiranju finalnog proizvoda, navodi se u saopštenju.

„Verujemo da je ovo početak dugoročne saradnje na inovativnim i zelenim tehnologijama i da ćemo ostvariti veliki tehnološki proboj tako što ćemo tehnologiju koju ćemo razviti u saradnji sa kolegama s IRB-a uspešno ugraditi u naš proizvodni proces. Očekuje se da će projekat doprineti povećanju konkurentnosti, diverzifikaciji asortimana proizvoda i povećanju obima proizvodnje sa novim i unapređenim proizvodima za oko 45% u 10 godina. Osim toga, projektom se dalje razvijaju naučno-istraživački kapaciteti unutar kompanije, koji omogućavaju brže prilagođavanje novim zahtevima tržišta i brži plasman novih proizvoda na svetsko tržište“, izjavio je Ivan Vadla, tehnički direktor Solvisa.

Solvis želi da razvije solarne crepove i fasadne panele

Na prezentaciji projekta, Vadla je izlavio da Solvis želi u naredne tri godine kroz saradnju s IRB-om da postigne napredak u razvoju 3. generacije fotonaponskih ćelija, što bi kompaniji omogućilo da solarne panele modelira u crepove, fasadne ploče i drugi građevinski materijal, preneo je Poslovni dnevnik.

Dnevnik navodi da je plan Solvisa hrvatski odgovor na planove Elona Muska za SolarCity, koji je kompanija Tesla kupila za 2,6 milijardi dolara u 2016. godini, mada je do sada isporučila samo nekoliko stotina Solar Roof crepova, kako je nedavno preneo CNBC.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPCG mnogo skuplju ekolosku rekonstrukciju TE Pljevlja

EPCG spreman za mnogo skuplju ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja

22 октобра 2021 - EPCG navodi da obnova TE Pljevlja treba uskoro da počne i da je to jedini način da Crna Gora ne uvozi ogromne količine struje

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijomdve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj

Crnogorska berza električne energije počinje da radi u drugoj polovini 2022.

21 октобра 2021 - Crna Gora je ugovor o osnivanju berze potpisala sa evropskom berzom EPEX SPOT i slovenačkom berzom BSP SouthPool

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU