x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Solvis i IRB sprovode projekat za razvoj fotonaponskih ćelija 3. generacije i proizvodnju solarnih crepova

28.11.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: IRB
Solvis i IRB sprovode projekat za razvoj fotonaponskih ćelija 3. generacije i proizvodnju solarnih crepova

Hrvatski proizvođač solarnih fotonaponskih ćelija Solvis i međunarodno konkurentni Institut Ruđer Bošković (IRB) radiće zajednički na razvoju inovativnih fotonaponskih ćelija i modula u 2019. godini u okviru projekta vrednog skoro 2 miliona evra, koji sufinansira Evropski fond za regionalni razvoj (ЕRDF), saopštio je IRB.

U okviru razvojno-istraživačkog projekta koji sufinansira EU fond, IRB i Solvis će raditi na razvoju novih solarnih ćelija i modula veće efikasnosti od sadašnjih korišćenjem nanostrukturisanih materijala i plazmonskih efekata.

Solvis će imati ključnu ulogu u primeni naučno-tehničkih inovacija u proizvodnom procesu i naročito u formiranju finalnog proizvoda, navodi se u saopštenju.

„Verujemo da je ovo početak dugoročne saradnje na inovativnim i zelenim tehnologijama i da ćemo ostvariti veliki tehnološki proboj tako što ćemo tehnologiju koju ćemo razviti u saradnji sa kolegama s IRB-a uspešno ugraditi u naš proizvodni proces. Očekuje se da će projekat doprineti povećanju konkurentnosti, diverzifikaciji asortimana proizvoda i povećanju obima proizvodnje sa novim i unapređenim proizvodima za oko 45% u 10 godina. Osim toga, projektom se dalje razvijaju naučno-istraživački kapaciteti unutar kompanije, koji omogućavaju brže prilagođavanje novim zahtevima tržišta i brži plasman novih proizvoda na svetsko tržište“, izjavio je Ivan Vadla, tehnički direktor Solvisa.

Solvis želi da razvije solarne crepove i fasadne panele

Na prezentaciji projekta, Vadla je izlavio da Solvis želi u naredne tri godine kroz saradnju s IRB-om da postigne napredak u razvoju 3. generacije fotonaponskih ćelija, što bi kompaniji omogućilo da solarne panele modelira u crepove, fasadne ploče i drugi građevinski materijal, preneo je Poslovni dnevnik.

Dnevnik navodi da je plan Solvisa hrvatski odgovor na planove Elona Muska za SolarCity, koji je kompanija Tesla kupila za 2,6 milijardi dolara u 2016. godini, mada je do sada isporučila samo nekoliko stotina Solar Roof crepova, kako je nedavno preneo CNBC.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.