OIE

Solvis i IRB sprovode projekat za razvoj fotonaponskih ćelija 3. generacije i proizvodnju solarnih crepova

Foto: IRB

Objavljeno

28.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski proizvođač solarnih fotonaponskih ćelija Solvis i međunarodno konkurentni Institut Ruđer Bošković (IRB) radiće zajednički na razvoju inovativnih fotonaponskih ćelija i modula u 2019. godini u okviru projekta vrednog skoro 2 miliona evra, koji sufinansira Evropski fond za regionalni razvoj (ЕRDF), saopštio je IRB.

U okviru razvojno-istraživačkog projekta koji sufinansira EU fond, IRB i Solvis će raditi na razvoju novih solarnih ćelija i modula veće efikasnosti od sadašnjih korišćenjem nanostrukturisanih materijala i plazmonskih efekata.

Solvis će imati ključnu ulogu u primeni naučno-tehničkih inovacija u proizvodnom procesu i naročito u formiranju finalnog proizvoda, navodi se u saopštenju.

„Verujemo da je ovo početak dugoročne saradnje na inovativnim i zelenim tehnologijama i da ćemo ostvariti veliki tehnološki proboj tako što ćemo tehnologiju koju ćemo razviti u saradnji sa kolegama s IRB-a uspešno ugraditi u naš proizvodni proces. Očekuje se da će projekat doprineti povećanju konkurentnosti, diverzifikaciji asortimana proizvoda i povećanju obima proizvodnje sa novim i unapređenim proizvodima za oko 45% u 10 godina. Osim toga, projektom se dalje razvijaju naučno-istraživački kapaciteti unutar kompanije, koji omogućavaju brže prilagođavanje novim zahtevima tržišta i brži plasman novih proizvoda na svetsko tržište“, izjavio je Ivan Vadla, tehnički direktor Solvisa.

Solvis želi da razvije solarne crepove i fasadne panele

Na prezentaciji projekta, Vadla je izlavio da Solvis želi u naredne tri godine kroz saradnju s IRB-om da postigne napredak u razvoju 3. generacije fotonaponskih ćelija, što bi kompaniji omogućilo da solarne panele modelira u crepove, fasadne ploče i drugi građevinski materijal, preneo je Poslovni dnevnik.

Dnevnik navodi da je plan Solvisa hrvatski odgovor na planove Elona Muska za SolarCity, koji je kompanija Tesla kupila za 2,6 milijardi dolara u 2016. godini, mada je do sada isporučila samo nekoliko stotina Solar Roof crepova, kako je nedavno preneo CNBC.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

fosilna-goriva-eu-struja

Fosilna goriva 2021. ponovo postala glavni izvor za proizvodnju struje u EU

01 јула 2022 - Kada su u pitanju obnovljivi izvori, najveći porast je zabeležen u količini električne energije proizvedene iz solara, 13%,

Voltalia Albaniji najveci solarni park Zapadnom Balkanu

Voltalia u Albaniji počela da gradi najveći solarni park na Zapadnom Balkanu

01 јула 2022 - Voltalia je počela s izgradnjom solarnog parka Karavasta od 140 megavata. Trenutno na Zapadnom Balkanu nema većeg od toga.

Srbiji pojednostavljena procedura postavljanje solarnih panela

U Srbiji pojednostavljena procedura za postavljanje solarnih panela

01 јула 2022 - Olakšana procedura znači da prozjumeri treba samo da sklope ugovor, bez ispunjavanja posebnih tehničkih uslova za predaju struje u mrežu

EU klimatskih pregovora 2035 zabrani vozila fosilna goriva

EU i pre klimatskih pregovora rešila da 2035. zabrani nova vozila na fosilna goriva

30 јуна 2022 - Savet EU i Evropski parlament počinju klimatske pregovore, a zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva najkasnije 2035. je već u pripremi.