Električna energija

Albanija odobrila gradnju 8 malih i srednjih hidroelektrana

hidroelektrana-albanija

Slika: Jedna od lokacija buduće HE (Age Kuc)

Objavljeno

25.07.2019.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

25.07.2019.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Albanski Nacionalni teritorijalni savet odobrio je 5 novih građevinskih dozvola za gradnju 8 malih i srednjih hidroelektrana (HE), preneli su lokalni mediji.

Jedna od dozvola odnosi se na HE Shutri 1 i HE Shutri 2 na potoku Shutri. Investitor projekta je firma ATEANI. Lokacija hidroelektrana je relativno blizu reke Urake gde su se građani već protestvovali protiv izgradnje HE, posle čega je Ministarstvo infrastrukture i energetike odlučilo da privremeno zaustavi taj projekat.

Dve HE trebalo bi da se grade na lokaciji koja je blizu reke Urake gde su građani već protestvovali protiv izgradnje elektrana, posle čega je Ministarstvo infrastrukture i energetike odlučilo da zaustavi projekat

Firma Kalisi Hydropower je dobila dozvolu za izgradnju dve HE – Veleshica 1 i Veleshica 2 na reci Veleshici. Instalisani kapacitet HE je, kako su ranije preneli lokalni mediji, 5,8 MW i 8,1 MW.

HE Drita je planirana na reci Gashi, koja protiče kroz zaštićeno područje

Na reci Ligjance i potoku Piškashit firma Rei Energji planira izgradnju HE Ligjance 1 i HE Ligjance 2. Nema podataka o instaliranoj snazi elektrana. Dozvola za izgradnju je, takođe, odobrena i za HE Kuc na reci Shushica, projekat koji razvija firma Age Kuc. Kako se navodi na njenom sajtu, elektrana će imati instalirani kapacitet od 1,9 MW.

Firmi Brecani – R.O.S.P je izdata građevinska dozvola za HE Drita na reci Gashi. Instalirani kapacitet elektrane, kako su ranije preneli mediji, neće biti veći od 2 MW. Reka Gashi, kako navode, protiče kroz zaštićeno područje.

U februaru objavljen moratorijum na nove hidroelektrane

Krajem januara ove godine, albanska vlada je započela reviziju projekata HE.

Početkom februara, Belinda Balluku, nova ministarka infrastrukture i energetike, objavila je moratorijum na nove HE i pokrenula istragu o 182 dozvole izdate za izgradnju 440 HE, od kojih su većina male HE.

Ubrzo nakon toga, Ministarstvo je započelo raskidanje 17 ugovora o koncesijama za projekte HE. Ministarstvo je zatim u junu objavilo da će raskinuti ukupno 27 ugovora za 80 hidroelektrana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

25. jul 2019. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

25. jul 2019. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

25. jul 2019. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

25. jul 2019. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta