OIE

Siemens i EPBiH potpisali ugovore vredne 69 miliona za vetropark Podveležje

Siemens-EPBiH-potpisali-ugovore-vetropark-Podvelezje

Slika: EPBiH

Objavljeno

28.02.2019.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

28.02.2019.

Komentari

1

Podeli

Državna elektroenergetska kompanija Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) potpisala je sa konzorcijumom predvođenim firmom Siemens Gamesa iz Hrvatske dva ugovora vredna ukupno oko 69 miliona evra o postavljanju i petogodišnjem održavanju 15 turbina u vetroelektrani Podveležje, ukupne instalisane snage 48 MW, navodi se u saopštenju EPBiH.

Konzorcijum, sastavljen od firmi Siemens Gamesa Renewable Energy Hrvatska i Siemens Wind Power A/S Danska, će projektovati, isporučiti opremu, obaviti građevinske radove, montirati, ispitati i pustiti u rad vetroturbine u roku od 21,5 meseci, piše u saopštenju povodom potpisivanja ugovora.

Vetroelektrana Podveležje, koja se nalazi oko 10 kilometara istočno od Mostara i čija očekivana godišnja proizvodnja je oko 130 GWh električne energije, se finansira kreditnim sredstvima Nemačke razvojne banke KfW, u okviru nemačke finansijske saradnje, kao i sopstvenim sredstvima EPBiH.

Prema ranijim izveštajima, prvi ugovori za izgradnju ove vetroelektrane potpisani su u još januaru 2017, čime je zvanično počela izgradnja.

Ukupna vrednost investicije u vetropark Podveležje je 83,2 miliona evra, od čega će EPBiH obezbediti 17,8 miliona evra sopstvenih sredstava, dok će ostatak novca biti obezbeđen iz kredita KfW u iznosu od 65 miliona evra.

Na prezentaciji projekta vetroparka Podveležje, u martu 2018. godine, rečeno je da u drugoj fazi treba da bude izgrađena trafostanica 110kV/30kV, a da će u trećoj fazi biti izgrađeni lokalni putevi i neophodne platforme.

Prvi vetropark u sistemu EPBiH

Potpisivanju ugovora o vetrogeneratorima prisustvovao je i Christian Sedat, otpravnik poslova Ambasade Savezne Republike Nemačke u Bosni i Hercegovini, koji je podsetio da Podveležje nije samo prva vetroelektrana u sistemu EPBiH, nego i jedna od prvih u ovoj zemlji.

Sedat je, takođe, rekao da su Vlada Savezne Republike Nemačke i KfW ponosni što finansiraju i savetodavno prate ovaj pionirski projekat.

U ime konzorcijuma Siemens Gamesa potpisnici ugovora su Viktor Ivanov Garbev, predsednik uprave Siemens Gamesa Renewable Energy, i Mario Marčan, član uprave. U ime EPBiH, svoj potpis na ugovore stavio je generalni direktor Bajazit Jašarević.

Komentara: (1)
Semir / 05.03.2019.

Postoji greška ju tekstu.

Umjesto teksta „rečeno je da u drugoj fazi treba da bude izgrađeno 30 trafostanica od 110kV“, treba da stoji tekst: „rečeno je da u drugoj fazi treba da bude izgrađena trafostanica 110kV/30kV“.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

28. februar 2019. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

28. februar 2019. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači

krivaca vetropark dunav srbija

Otvoren vetropark Krivača – prvi južno od Save i Dunava u Srbiji

28. februar 2019. - Kompanije MK grupa i Alfi Renewables svečano su otvorile vetropark Krivača u Golupcu, u istočnoj Srbiji

Pred bankarima velik broj zahteva za garancije za priključenje na mrežu Beogradski energetski forum

Pred bankarima velik broj zahteva za garancije za priključenje na mrežu

28. februar 2019. - Banke dobijaju velik broj zahteva za izdavanje garancija za priključenje na mrežu, a većina investitora nudi čvrste instrumente obezbeđenja, rečeno je na Beogradskom energetskom forumu.