Energetska efikasnost

Studenti FER-a pomažu energetski siromašnim domaćinstvima u Zagrebu

Foto: DOOR

Objavljeno

13.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), u saradnji sa Društvom za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), počeli su da posećuju energetski siromašna domaćinstva u Zagrebu sa ciljem borbe protiv energetskog siromaštva u Hrvatskoj, saopštio je DOOR. Tokom poseta studenti sprovode energetske preglede.

Projektom FER rešenja za bolju zajednicu obuhvaćeno je 100 domaćinstava sa područja Grada Zagreba, koji je ujedno i partner na projektu putem Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Ovo nisu prve posete ovakvog tipa u Hrvatskoj – DOOR je prethodnih godina u sklopu projekata REACH i Znanjem do toplog doma sproveo 394 energetska pregleda u Sisačko-moslavačkoj županiji i 47 energetskih pregleda na području Grada Zagreba, a upravo sprovođenjem tih projekata utvrđena je potreba za sistemskim bavljenjem ovom temom i uvođenjem društveno korisnog učenja na fakultete.

Tokom energetskih pregleda, studenti sprovode jednostavne energetske preglede i anketu uz pomoć koje će saznati neke važne informacije o članovima domaćinstava, npr. koliki su im računi za energiju, imaju li izolaciju ili adekvatne uređaje, ali i detalje o njihovom zdravlju i udobnosti življenja u jednom takvom domaćinstvu.

Anketa se sprovodi sa ciljem prikupljanja informacija uz pomoć kojih će se formirati predlozi politika za suzbijanje energetskog siromaštva za Grad Zagreb i uspostaviti korelacija između narušenog zdravlja i energetskog siromaštva. Osim anketiranja, studenti će posećenim domaćinstvima doneti i paket energetski efikasne opreme (LED sijalice, perlatore za česme kojim će smanjiti potrošnju vode, trake za prozore i vrata kojim će smanjiti gubitak toplote i drugo).

Po završetku svih poseta, studenti će izraditi model koji će Gradu Zagrebu omogućiti procenu energetskih potreba jednog domaćinstva na osnovu rezultata energetskih pregleda.

Osim uštede energije i borbe protiv energetskog siromaštva, cilj ovog projekta je i razvoj društvene odgovornosti na visokoobrazovnim institucijama uspostavljanjem programa društveno korisnog učenja na FER-u. Program će studentima FER-a omogućiti razvijanje društvene svesti i primenu znanja na konkretnim društvenim problemima, čime će doprineti dobrobiti zajednice, navodi se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

13. februar 2019. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

Uskoro poziv subvencije domacinstva energetsku efikasnost 137 gradova opstina Srbije

Uskoro poziv za subvencije za domaćinstva za energetsku efikasnost u 137 gradova i opština Srbije

13. februar 2019. - Odziv lokalnih samouprava na poziv za subvencije za mere povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima veći je nego prošle godine

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

13. februar 2019. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

13. februar 2019. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja