OIE

Vlada poslala parlamentu predloge zakona o energetskoj efikasnosti i o OIE i visokoefikasnoj kogeneraciji

Slika: Vlada Hrvatske

Objavljeno

16.11.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

16.11.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Hrvatska vlada usvojila je konačne predloge izmena i dopuna dva energetska zakona – o obnovljivim izvorima energije (OIE) i visokoefikasnoj kogeneraciji, kao i o energetskoj efikasnosti, i poslala ih parlamentu na usvajanje. Predlozi zakona unose novine u otkupu energije od povlašćenih proizvođača električne energije, uvode obavezne mere energetske efikasnosti za krajnje potrošače i mere za veće korišćenje solarne energije u domaćinstvima.

Ivo Milatić, državni sekretar u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, izjavio je da se novim propisom o OIE i visokoefikasnoj kogeneraciji snabdevači električnom energijom obavezuju da od Hrvatskog operatora tržišta električne energije (HROTE) otkupljuju određeni udeo električne energije povlašćenih proizvođača isporučen Hrvatskom operatoru tržišta nergije (HROTE). Preostali udeo operator će prodavati na tržištu električne energije.

Inače, 1. januara 2019. godine trebalo bi da prestane obaveza snabdevača da od operatora preuzimaju svu isporučenu električnu energiju povlašćenih proizvođača po regulisanoj otkupnoj ceni. Ukidanje ove obaveze odloženo je dva puta. Sada se u Predlogu zakona navodi da bi prestanak ugrozio sistem subvencionisanja odnosno uredno podmirivanje ugovorenih obveza operatora prema povlašćenim proizvođačima s kojima ima sklopljene ugovore o otkupu.

Predlogom zakona se, takođe, hrvatsko zakonodavstvo usklađuje sa izmenama EU Direktive o OIE.

Novim propisom će se omogućiti brži razvoj korišćenja solarne energije u domaćinstvima, transparentnije javno nadmetanje, pravna zaštita i kontrola zakonitosti sprovedenih nadmetanja za dodelu tržišne premije i za podsticanje garantovanom cenom, rekao je Milatić.

Uvođenje obaveznih mera za energetsku efikasnost za krajnje potrošače

Predlogom zakona o energetskoj efikasnosti u hrvatsko zakonodavstvo prenose se odredbe EU Direktive o energetskoj efikasnosti kojom se predviđa da svaka država članica, u cilju postizanja kumulativnog cilja uštede energije u krajnjoj potrošnji, do 31. deccembra 2020. godine uvede sistem obavezne energetske efikasnosti. Ali, ostavlja se i mogućnost za alternativne mere.

Hrvatska je Nacionalnim akcionim planom energetske efikasnosti definisala da će deo ušteda ostvariti kroz obavezne mere, a deo kroz alternativne, pa se Predlogom zakona uvode obavezne mere za krajnje potrošače.

U Predlogu zakona se navodi i da je razlog za novi propis to što je Evropska komisija otvorila istragu o ispravnom sprovođenju Direktive EU o energetskoj efikasnosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

16. novembar 2018. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

16. novembar 2018. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

16. novembar 2018. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

16. novembar 2018. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik