Električna energija

HEP grupa ulaže oko 780 miliona evra u elektroenergetsku mrežu do 2021. godine

Slika: HEP grupa

Objavljeno

29.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda (HEP grupa) će u periodu od 2018. do 2021. godine uložiti oko 4 milijarde kuna (oko 537 miliona evra) u distributivnu i više od 1,8 milijardi kuna (oko 241 milion evra) u prenosnu mrežu, čime će omogućiti sigurnost snabdevanja postojećih i budućih potrošača u Hrvatskoj.

Članovi Vlade Hrvatske predvođeni premijerom Andrejom Plenkovićem obišli su trafostanicu (TS) 35/10 kV Stari Grad na ostrvu Hvar, gde se izvode radovi na rekonstrukciji i povećanju snage, a predstavnici HEP-a su im predstavili planirane investicije.

„HEP grupa će do 2021. godine u elektroenergetsku mrežu i obnovljive izvore energije u priobalju i na ostrvima uložiti oko 1,2 milijarde kuna (oko 161 milion evra), od čega oko 800 miliona kuna (oko 107 miliona evra) u distributivnu mrežu. Na taj način ćemo doprineti uspešnosti hrvatskog turizma te stvaranju kvalitetnijih uslova za život, rad i ostanak stanovništva na ostrvima“, izjavio je Frane Barbarić, predsednik Uprave HEP-a.

HEP u distributivnu mrežu u priobalnim područjima do 2028. godine planira da investira ukupno 2 milijarde kuna (oko 268 miliona evra).

Ukupna vrednost rekonstrukcije TS Stari Grad iznosi oko 3,5 miliona kuna (oko 470.000 evra) i njome će se povećati nazivna snaga s 2×8 MW na 2×16 MW, što će omogućiti priključak novih potrošača i turističkih zona na tom delu ostrva Hvara.

„Posebno je zanimljivo da će od najavljenih oko 6 milijardi kuna (oko 800 miliona eva) ulaganja Hrvatske elektroprivrede u elektroenergetsku mrežu u čitavoj Hrvatskoj, na Hvaru biti investirano 60 miliona kuna (80 miliona evra) u naredne tri godine. To smatramo izrazito dobrim, novim investicionim ciklusom Hrvatske elektroprivrede“, izjavio je premijer Andrej Plenković.

HEP na Hvaru planira i izgradnju solarne elektrane snage do 10 MW.

Hrvatska kompanija u julu je najavila ulaganje u pametne mreže u vrednosti od oko 230 miliona kuna (oko 31 milion evra) u pet od ukupno 21 distributivnog područja HEP operatora distribucijskog sustava (ODS), u periodu od 2018. do 2022. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

29. oktobar 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

29. oktobar 2018. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

29. oktobar 2018. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

29. oktobar 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji