Električna energija

HEP grupa ulaže oko 780 miliona evra u elektroenergetsku mrežu do 2021. godine

Slika: HEP grupa

Objavljeno

29.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda (HEP grupa) će u periodu od 2018. do 2021. godine uložiti oko 4 milijarde kuna (oko 537 miliona evra) u distributivnu i više od 1,8 milijardi kuna (oko 241 milion evra) u prenosnu mrežu, čime će omogućiti sigurnost snabdevanja postojećih i budućih potrošača u Hrvatskoj.

Članovi Vlade Hrvatske predvođeni premijerom Andrejom Plenkovićem obišli su trafostanicu (TS) 35/10 kV Stari Grad na ostrvu Hvar, gde se izvode radovi na rekonstrukciji i povećanju snage, a predstavnici HEP-a su im predstavili planirane investicije.

„HEP grupa će do 2021. godine u elektroenergetsku mrežu i obnovljive izvore energije u priobalju i na ostrvima uložiti oko 1,2 milijarde kuna (oko 161 milion evra), od čega oko 800 miliona kuna (oko 107 miliona evra) u distributivnu mrežu. Na taj način ćemo doprineti uspešnosti hrvatskog turizma te stvaranju kvalitetnijih uslova za život, rad i ostanak stanovništva na ostrvima“, izjavio je Frane Barbarić, predsednik Uprave HEP-a.

HEP u distributivnu mrežu u priobalnim područjima do 2028. godine planira da investira ukupno 2 milijarde kuna (oko 268 miliona evra).

Ukupna vrednost rekonstrukcije TS Stari Grad iznosi oko 3,5 miliona kuna (oko 470.000 evra) i njome će se povećati nazivna snaga s 2×8 MW na 2×16 MW, što će omogućiti priključak novih potrošača i turističkih zona na tom delu ostrva Hvara.

„Posebno je zanimljivo da će od najavljenih oko 6 milijardi kuna (oko 800 miliona eva) ulaganja Hrvatske elektroprivrede u elektroenergetsku mrežu u čitavoj Hrvatskoj, na Hvaru biti investirano 60 miliona kuna (80 miliona evra) u naredne tri godine. To smatramo izrazito dobrim, novim investicionim ciklusom Hrvatske elektroprivrede“, izjavio je premijer Andrej Plenković.

HEP na Hvaru planira i izgradnju solarne elektrane snage do 10 MW.

Hrvatska kompanija u julu je najavila ulaganje u pametne mreže u vrednosti od oko 230 miliona kuna (oko 31 milion evra) u pet od ukupno 21 distributivnog područja HEP operatora distribucijskog sustava (ODS), u periodu od 2018. do 2022. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

severna makedonija premijer hristijan mickoski mef

Mickoski: Novi veliki vetropark davaće petinu proizvodnje struje u zemlji

29. oktobar 2018. - Mandatar za sastav nove Vlade Hristijan Mickoski izjavio je da će energetska tranzicija biti skup i dug proces

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

29. oktobar 2018. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

GGF vetropark Bogoslovec model investiranje zelenu energiju Balkanu

GGF-ov vetropark Bogoslovec je model za investiranje u zelenu energiju na Balkanu

29. oktobar 2018. - BNB kompani i Fond za zeleni razvoj (GGF) su proslavili otvaranje svoje vetroelektrane Bogoslovec

slovenia necp targets

Slovenija potvrdila napuštanje uglja 2033. u ažuriranom NEKP-u

29. oktobar 2018. - Slovenija je pripremila ažuriranu verziju nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji povećava sve ciljeve