Električna energija

HEP do 2022. godine ulaže 31 milion evra u pametne mreže

HEP-do-2022.-godine-ulaze-31-milion-evra-u-pametne-mreze

Slika: Hrvatska elektroprivreda

Objavljeno

27.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda (HEP) u pametne mreže uložiće oko 230 miliona kuna (31 milion evra), uključujući Pilot-projekat za uvođenje pametnih mreža, vredan oko 177 miliona kuna (24 miliona evra), u pet od ukupno 21 distributivnog područja HEP operatora distribucijskog sustava (ODS) – Zagreb, Split, Osijek, Zadar i Dubrovnik, u periodu od 2018. do 2022. godine.

Pilot-projekat za pametne mreže biće finansiran grantom od skoro 150 miliona kuna (20,3 miliona evra) Evropskog fonda za regionalni razvoj i sredstvima HEP ODS-a u iznosu od oko 27 miliona kuna (3,7 miliona evra). Osim toga, HEP ODS će uložiti još 52 miliona kuna (7 miliona evra) u uvođenje pametnih mreža.

Sporazum o dodeli bespovratnih sredstava potpisali su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš i direktor HEP ODS Nikola Šulentić, saopštio je HEP.

Grant je obezbeđen u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014 – 2022, i najveći je koji je dosad dobio HEP iz fondova EU.

“Pilot-projekat pametnih mreža odnosi se na kompjuterizaciju dela distributivne mreže, u okviru koje će biti uspostavljena napredna merna infrastruktura, koja će omogućiti precizniji obračun gubitaka, lociranje područja sa povećanim gubicima u distributivnoj mreži, praćenje potrošnje električne energije i aktivno upravljanje potrošnjom od strane krajnjih korisnika. Da bi se to sprovelo u 6.125 trafo-stanica biće ugrađena sumarna brojila, a 24.000 postojećih brojila krajnjih kupaca biće zamenjeno pametnim brojilima, saopštio je HEP, dodajući da će 449 transformatora biti zamenjeno novim energetski efikasnijim, što će doprineti smanjenju tehničkih gubitaka.

Prilagođavanje promenama iz EU paketa Čista energija za sve Evropljane

Srednjenaponska mreža će biti automatizovana, čime će se povećati pouzdanost snabdevanja smanjenjem trajanja neplaniranih prekida i stvaranjem tehničkih preduslova za širu integraciju obnovljivih izvora energije (OIE) u distributivnu mrežu.

„Pilot-projekat uvođenja pametnih mreža je značajan za prilagođavanje distribucije električne energije u Hrvatskoj promenama, koje proizilaze iz EU paketa mera `Čista energija za sve Evropljane` (Clean energy for all Europeans)“, rekao je predsednik Uprave HEP-a Frane Barbarić, dodajući da će postojećih 2,4 miliona brojila biti zamenjeno pametnim brojilima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

27. jul 2018. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

27. jul 2018. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

27. jul 2018. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

27. jul 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora