Električna energija

HEP do 2022. godine ulaže 31 milion evra u pametne mreže

HEP-do-2022.-godine-ulaze-31-milion-evra-u-pametne-mreze

Slika: Hrvatska elektroprivreda

Objavljeno

27.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda (HEP) u pametne mreže uložiće oko 230 miliona kuna (31 milion evra), uključujući Pilot-projekat za uvođenje pametnih mreža, vredan oko 177 miliona kuna (24 miliona evra), u pet od ukupno 21 distributivnog područja HEP operatora distribucijskog sustava (ODS) – Zagreb, Split, Osijek, Zadar i Dubrovnik, u periodu od 2018. do 2022. godine.

Pilot-projekat za pametne mreže biće finansiran grantom od skoro 150 miliona kuna (20,3 miliona evra) Evropskog fonda za regionalni razvoj i sredstvima HEP ODS-a u iznosu od oko 27 miliona kuna (3,7 miliona evra). Osim toga, HEP ODS će uložiti još 52 miliona kuna (7 miliona evra) u uvođenje pametnih mreža.

Sporazum o dodeli bespovratnih sredstava potpisali su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš i direktor HEP ODS Nikola Šulentić, saopštio je HEP.

Grant je obezbeđen u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014 – 2022, i najveći je koji je dosad dobio HEP iz fondova EU.

“Pilot-projekat pametnih mreža odnosi se na kompjuterizaciju dela distributivne mreže, u okviru koje će biti uspostavljena napredna merna infrastruktura, koja će omogućiti precizniji obračun gubitaka, lociranje područja sa povećanim gubicima u distributivnoj mreži, praćenje potrošnje električne energije i aktivno upravljanje potrošnjom od strane krajnjih korisnika. Da bi se to sprovelo u 6.125 trafo-stanica biće ugrađena sumarna brojila, a 24.000 postojećih brojila krajnjih kupaca biće zamenjeno pametnim brojilima, saopštio je HEP, dodajući da će 449 transformatora biti zamenjeno novim energetski efikasnijim, što će doprineti smanjenju tehničkih gubitaka.

Prilagođavanje promenama iz EU paketa Čista energija za sve Evropljane

Srednjenaponska mreža će biti automatizovana, čime će se povećati pouzdanost snabdevanja smanjenjem trajanja neplaniranih prekida i stvaranjem tehničkih preduslova za širu integraciju obnovljivih izvora energije (OIE) u distributivnu mrežu.

„Pilot-projekat uvođenja pametnih mreža je značajan za prilagođavanje distribucije električne energije u Hrvatskoj promenama, koje proizilaze iz EU paketa mera `Čista energija za sve Evropljane` (Clean energy for all Europeans)“, rekao je predsednik Uprave HEP-a Frane Barbarić, dodajući da će postojećih 2,4 miliona brojila biti zamenjeno pametnim brojilima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

crna gora solarne elektrane povecanje deset puta epcg energetski bilans

Crna Gora će 2023. deset puta povećati proizvodnju struje iz solarnih elektrana

27. jul 2018. - U Energetskom bilansu Crne Gore za 2023, koji je usvojila crnogorska vlada, navodi se da će procenjena proizvodnja struje u ovoj godini biti manja nego prošle za 12,63 odsto

ugalj gasenje termoelektrane napustanje uglja

Ko se u Jugoistočnoj Evropi obavezao da napusti ugalj, a ko i dalje ćuti

27. jul 2018. - Srbija i Bosna i Hercegovina su jedine dve zemlje koje nisu prihvatile nikakvu vrstu obaveze...

prozjumeri obracun pdv ministarstvo

Dobre vesti za prozjumere: EPS će primenjivati povoljniji obračun na računima

27. jul 2018. - Povoljniji obračun trebalo bi da umanji nezadovoljstvo svih onih koji u solarnim panelima proizvode struju za sopstvenu potrošnju

reri tuzba eps sumpor dioksid zagadjenje vazduha tent

Sud naložio EPS-u da smanji emisije SO2 zbog ugrožavanja zdravlja građana

27. jul 2018. - Viši sud u Beogradu doneo je prvostepenu presudu u korist Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu