Električna energija

HEP do 2022. godine ulaže 31 milion evra u pametne mreže

HEP-do-2022.-godine-ulaze-31-milion-evra-u-pametne-mreze

Slika: Hrvatska elektroprivreda

Objavljeno

27.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda (HEP) u pametne mreže uložiće oko 230 miliona kuna (31 milion evra), uključujući Pilot-projekat za uvođenje pametnih mreža, vredan oko 177 miliona kuna (24 miliona evra), u pet od ukupno 21 distributivnog područja HEP operatora distribucijskog sustava (ODS) – Zagreb, Split, Osijek, Zadar i Dubrovnik, u periodu od 2018. do 2022. godine.

Pilot-projekat za pametne mreže biće finansiran grantom od skoro 150 miliona kuna (20,3 miliona evra) Evropskog fonda za regionalni razvoj i sredstvima HEP ODS-a u iznosu od oko 27 miliona kuna (3,7 miliona evra). Osim toga, HEP ODS će uložiti još 52 miliona kuna (7 miliona evra) u uvođenje pametnih mreža.

Sporazum o dodeli bespovratnih sredstava potpisali su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš i direktor HEP ODS Nikola Šulentić, saopštio je HEP.

Grant je obezbeđen u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014 – 2022, i najveći je koji je dosad dobio HEP iz fondova EU.

“Pilot-projekat pametnih mreža odnosi se na kompjuterizaciju dela distributivne mreže, u okviru koje će biti uspostavljena napredna merna infrastruktura, koja će omogućiti precizniji obračun gubitaka, lociranje područja sa povećanim gubicima u distributivnoj mreži, praćenje potrošnje električne energije i aktivno upravljanje potrošnjom od strane krajnjih korisnika. Da bi se to sprovelo u 6.125 trafo-stanica biće ugrađena sumarna brojila, a 24.000 postojećih brojila krajnjih kupaca biće zamenjeno pametnim brojilima, saopštio je HEP, dodajući da će 449 transformatora biti zamenjeno novim energetski efikasnijim, što će doprineti smanjenju tehničkih gubitaka.

Prilagođavanje promenama iz EU paketa Čista energija za sve Evropljane

Srednjenaponska mreža će biti automatizovana, čime će se povećati pouzdanost snabdevanja smanjenjem trajanja neplaniranih prekida i stvaranjem tehničkih preduslova za širu integraciju obnovljivih izvora energije (OIE) u distributivnu mrežu.

„Pilot-projekat uvođenja pametnih mreža je značajan za prilagođavanje distribucije električne energije u Hrvatskoj promenama, koje proizilaze iz EU paketa mera `Čista energija za sve Evropljane` (Clean energy for all Europeans)“, rekao je predsednik Uprave HEP-a Frane Barbarić, dodajući da će postojećih 2,4 miliona brojila biti zamenjeno pametnim brojilima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severna Makedonija novu vladu energetike Sanja Bozinovska

Severna Makedonija ima novu vladu – resor energetike preuzela Sanja Božinovska

27. jul 2018. - U vladi premijera Hristijana Mickoskog, konsultantkinja za energetiku Sanja Božinovska je izabrana za ministarku energetike, rudarstva i mineralnih sirovina

Lancana-havarija-dalekovodima-bez-struje-Crnu-Goru-BiH-Albaniju-Dalmaciju

Lančana havarija na dalekovodima ostavila bez struje Crnu Goru, BiH, Albaniju, Dalmaciju

27. jul 2018. - Usled preopterećenja ključnih interkonektivnih vodova došlo je do prekida isporuke električne energije u velikom delu regiona

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

27. jul 2018. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

Srbija-studiju-mogucnosti-izgradnje-nuklearnih-elektrana

Srbija naručuje studiju o mogućnosti izgradnje nuklearnih elektrana

27. jul 2018. - Ministarstvo prima prijave konsultanata za sprovođenje analize tehnologija za nuklearnu energiju uključujući male modularne reaktore