OIE

Izraelska kompanija Enlight Renewable Energies gradiće u Kovačici vetropark od 104,5 MW

Slika: Pixabay

Objavljeno

26.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Izraelska kompanija Enlight Renewable Energies gradiće u Kovačici jedan od najvećih vetroparkova u Srbiji kapaciteta 104,5 MW. Projekat je vredan 189 miliona evra, a očekuje se da će vetropark početi sa radom krajem 2018. godine.

Projekat će se finansirati kreditima ukupne vrednosti 142 miliona evra koje su obezbedile Erste banka Srbija, Grupa Erste banka AG uz podršku nemačke izvozno-kreditne agencije Euler-Hermes, i Evropska banke za obnovu i razvoj (EBRD). Deo sredstava će obezbediti Enlight Renewable Energies.

Vetropark u Kovačici će imati 38 turbina i omogućiće da se smanji godišnja emisija ugljen-dioksida (CO2) u Srbiji za oko 247.000 tona.

Projekat će doprineti cilju Srbije da poveća udeo potrošnje energije iz obnovljivih izvora (sa 21 odsto) na 27 odsto u 2020. godini, saopštila je Erste banka. Srbija se sada snabdeva električnom energijom uglavnom iz velikih starih hidroelektrana i termoelektrana na lignit.

Vlada Srbije je prošle odobrila kvotu od 500 MW za električnu energiju iz vetra i time dala zeleno svetlo za gradnju pet vetroparkova – Čibuk kod Kovina, Kovačica, Alibunar, Plandište i vetropark u okolini Vršca.

Generalni direktor kompanije Enlight Renewable Energy Gilad Yavetz rekao je da će vetropark u Kovačici obezbediti čistu električnu energiju bez emisija za više od 65.000 domaćinstava u Srbiji, otvoriti nova radna mesta i doprineti rastu ekonomije Srbije.

Predsednik Izvršnog odbora Erste banke Srbija Slavko Carić rekao je da obezbeđenjem 93 miliona evra, uz dodatnih 20 miliona evra za PDV, Erste grupacija podržava projekat koji će dati „vredan doprinos ekonomiji i životnoj sredini Srbije“.

Rukovodilac Sektora za energetiku i životnu sredinu Erste Grupe Heinrich Fischer rekao je da je ta banka posvećena pružanju podrške sektoru infrastrukture u Srbiji.

„Drago nam je što posle uspešnog finansiranja postojenja na vetar od 132 MW u Dalmaciji za istog klijenta, možemo da nastavimo sa takvim aktivnostima u Vojvodini“, rekao je Fischer i dodao da je obezbeđeno finansiranje ovog prvog većeg vetroparka u Srbiji na period od 13 godina.

On je dodao da se Erste Grupa zajedno sa Erste Bankom Srbija obavezala da obezbedi 65 odsto ukupnog iznosa kredita.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

26. septembar 2017. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

26. septembar 2017. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

26. septembar 2017. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

26. septembar 2017. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače