Električna energija

Pokušaji da se oživi projekat izgradnje HE Vranduk u BiH

Austrijski Strabag odustaje od izgradnje hidroelektrane Vranduk u BiH

Slika: EPBiH

Objavljeno

14.08.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.08.2017.

Komentari

0

Podeli

Kompanije koje su učestvovale u izgradnji hidroelektrane (HE) Vranduk u Bosni i Hercegovini pokušavaju, posle raskida ugovora, da pronađu načine da nastave izgradnju te prve HE na reci Bosni. Austrijski Strabag ispituje mogućnost nagodbe, dok je Elektroprivreda BiH pokrenula razgovore sa drugom kompanijom, javili su mediji u regionu.

Radovi na izgradnji HE Vranduk su obustavljeni pošto je Strabag u julu odlučio da se povuče iz projekta. Ta kompanija je ipak razgovarala sa čelnicima Elektroprivrede BiH (EPBiH) oko mogućnosti da se postigne nagodba, saznaje hrvatski Večernji list, a prenosi portal Energetika.ba.

Razlog za prekid ugovora je stvarna cena radova. Večernji list piše da je Strabag dostavio Elektroprivredi BiH konačnu ponudu koja je drugačija od ponude date na tenderu, i da je zatražio još pet miliona konvertibilnih maraka ili 2,5 miliona evra na ime “dodatnih troškova” u izgradnji.

Elektroprivreda BiH nije pristala na to, Strabag je zaustavio izvođenje radova, a EPBiH je zatim prekinula isplate po ugovoru. Nakon toga je na zahtev te austrijske kompanije prekinut ugovor.

Večernji list piše da je EPBiH, kako bi pokazala Strabagu da ne može da je ucenjuje, pokrenula razgovore s kompanijom Euroasfalt koja bi mogla da preuzme obaveze i nastavi radove.

Elektroprivreda BiH potpisala je u januaru 2016. godine ugovor o izgradnji HE Vranduk na reci Bosni sa konzorcijum koji čine Strabag AG Austrija i hrvatski Končar – Inženjering za energetiku i transport (KET).  Vrednost ugovora je 112,3 miliona konvertililnih maraka ili 57,4 miliona evra.

Izgradnja HE Vranduk počela je u septembru prošle godine a završetak radova je bio planiran za novembar 2019. godine.

HE Vranduk, instalisane snage 19,6 MW, trebalo bi da proizvodi 100 GWh električne energije godišnje, čime bi se povećao udeo električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora i time smanjile emisije CO2.

Za ovaj projekat bila su obezbeđena sredstva JP Elektroprivrede BiH, kao i krediti Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

HE Vranduk je prvi kapitalni proizvodni objekt koji EP BiH gradi posle više godina, odnosno pošto je pre 40 godine izgrađena HE Višegrad.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

microsoft-obnovljivi-kapaciteti.

Microsoft potpisao najveći korporativni ugovor o otkupu zelene energije ikada

14. avgust 2017. - Ugovor kompanija Microsoft i Brookfield je skoro osam puta vredniji od najvećeg korporativnog ugovora o otkupu električne energije do sada

Slovenackoj termoelektrani TES zatvaranje vec u naredne tri godine

Slovenačkoj termoelektrani TEŠ preti zatvaranje već u naredne tri godine

14. avgust 2017. - Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je da će se jedina termoelektrana na ugalj u zemlji i pripadajući rudnik verovatno zatvoriti pre roka

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

14. avgust 2017. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

14. avgust 2017. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine