Klimatske promene

2023. postavila rekord kao najtoplija godina u istoriji

2023. najtoplija godina u istoriji

Foto: Freepik

Objavljeno

11.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Sada i zvanično, 2023. godina je bila najtoplija u ljudskoj istoriji, potvrdili su naučnici Kopernikove Službe za posmatranje klimatskih promena. Godina u kojoj su oboreni brojni rekordi završena je kako dolikuje, rekordno toplim decembrom.

U godini ekstremnih vremenskih prilika, oboreni su istorijski rekordi. Prosečne temperature vazduha su 2023. bile najveće do sada ili blizu tih nivoa u velikim delovima svih okeanskih basena i svih kontinenata osim Australije.

Prosečna globalna temperatura je 2023. iznosila 14,98 stepeni Celzijusa, što je skoro 0,2 stepena više od prethodnog rekorda, postavljenog 2016, sa 14,81 stepenom Celzijusa, piše u izveštaju Kopernikove Službe za posmatranje klimatskih promena (C3S).

porast temperature u odnosu na predindustrijski period
Porast prosečne godišnje temperature sa predindustrijskog nivoa (C3S)

Prošla godina bila je tako 1,48 stepeni Celzijusa toplija nego predindustrijski period (1850-1900). C3S se pozvao na paleoklimatske podatke iz izvora kao što su godovi u stablima i mehurići vazduha u glečerima i objavio da je 2023. vrlo verovatno bila najtoplija od poslednjih 100.000 godina.

Svi dani 2023. bili su topliji za po više od jednog stepena Celzijusa nego predindustrijski period

Podaci C3S-a pokazuju i da je 2023. bila prva godina da je prosečna temperatura svakog dana bila bar jedan stepen Celzijusa viša nego u predindustrijsko doba.

Ovi globalni rekordi dovode svet sve bliže neuspehu u postizanju ključnih međunarodnih klimatskih ciljeva. Države sveta su se u Pariskom sporazumu iz 2015. složile da preduzmu mere da ograniče rast prosečne globalne temperature na 1,5 stepen Celzijusa.

dnevne temperature u odnosu na predinsustrijski nivo
Porast dnevne temperature 2023. s nivoa iz predindustrijskog perioda (C3S)

Čak polovina dana u 2023. bila je za 1,5 stepen Celzijusa toplija, a u novembru su prvi put u istoriji zabeležena dva sa temperaturom za dva stepena Celzijusa višom od predindustrijskog nivoa.

Od juna zaključno sa decembrom, za svaki mesec je zabeležena najviša temperatura do sada. Samanta Berdžes, zamenica direktora C3S-a, rekla je da je 2023. bila izuzetna godina „sa klimatskim rekordima koji su se rušili poput domina“.

Da li je El Ninjo glavni krivac

Temperature površine mora su oborile sve prethodno postavljene rekorde. Glavni dugoročni faktor za visoke temperature okeana je kontinuirano povećanje koncentracija gasova sa efektom staklene bašte, a prošle godine je tome doprineo i El Ninjo, kažu naučnici.

To je globalni atmosfersko-okeanski fenomen koji nastaje usled fluktuacija pravaca vetrova i temperature vode u tropskom delu Tihog okeana. Zbog El Ninja se toplija voda širi i ostaje bliže površini, čime se oslobađa više toplote u atmosferu, a vazduh postaje i vlažniji.

Naleti toplote u morima bili su uobičajena pojava 2023. godine, pogađajući Sredozemno more, Meksički i Karipski zaliv, Indijski okean i severni Pacifik, kao i veći deo severnog Atlantika.

Temperatura površine mora po mesecima u 2023. godini (C3S)

Temperatura površine mora obično dostižu svoj najviši nivo u martu, a zatim počinje da opada, da bi se tokom jula i avgusta blago povećala. Tokom atipične 2023, globalne prosečne temperature mora su naglo porasle u martu, uz blagi pad u aprilu i maju, ali su nastavile da rastu tokom letnjih meseci, da bi 23. i 24. avgusta dostigle najvišu vrednost od početka merenja, 21,02 stepena Celzijusa. Prethodni rekord temperature površine mora, 20,95 stepeni, postavljen je u martu 2016. godine.

Prošle godine je zabeležen i izuzetno nizak nivo morskog leda na Antarktiku, dok je arktički morski led takođe bio ispod proseka. I dnevni i mesečni obim pali su u februaru 2023 na najniži nivo svih vremena.

Rekordne emisije ugljen-dioksida i metana

Prirodni uzroci dovode do određenih varijacija u temperaturi, ali ljudi su imali daleko značajniji uticaj na porast temperature. Vremenske anomalije koje je El Ninjo izazvao pršle godine, po rečima naučnika, slabije su od onih postignutih tokom 1997. i 2015. godine, kada je bio najjači.

Sa druge strane, koncentracije ugljen-dioksida i metana u atmosferi nastavile su da rastu i dostigle rekordnih 419 čestica u milion odnosno 1.902 čestice u milijardu. Koncentracija CO2 je prošle godine povećana za 2,4 čestice u milion, a metana 11 čestica u milijardu.

globalne emisije gasova sa efektom staklene bašte
Koncentracija gasova sa efektom staklene bašte, levo ugljen-dioksid, desno metan (C3S)

Porast temperatura vazduha i okeana deluje pogoršava ekstremne meteorološke prilike. Toplotni talasi su pržili Kinu i Evropu i izazvali suše, dok su ekstremne padavine izazvale poplave u Libiji i Grčkoj. Šumski požari u Kanadi su povećali emisije CO2 iz požara za 30 odsto.

Postoji šansa da će 2024. biti toplija od prošle godine, upozoravaju naučnici.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

evropljani klimatske promene anketa imigracija democracy perception index 2024

Evropljanima je sada imigracija veći problem nego klimatske promene – anketa

11. januar 2024. - Evropljani su više zabrinuti zbog imigracije nego klimatskih promena, dok manje od 15 odsto anketiranih...

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

11. januar 2024. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

Stanje klime u Evropi 2023. godina kontradiktornih vremenskih prilika

Stanje klime u Evropi: 2023. bila godina meteoroloških kontrasta

11. januar 2024. - Izveštaj Kopernikove Službe za posmatranje klimatskih promena Stanje klime u Evropi opisuje ekstremnu godinu za nama

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

11. januar 2024. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV