Mobilnost

Zenica uvodi sistem javnih bicikala i usvaja Akcioni plan za zeleni grad

zenica bicikle zeleni grad

Slika: Grad Zenica

Objavljeno

07.11.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.11.2019.

Komentari

0

Podeli

Grad Zenica najavila je uvođenje sistema javnih bicikala u koji će investirati 60.000 konvertibilnih maraka (oko 30.000 evra) i predstavila Nacrt Akcionog plana za zeleni grad.

Novac za sistem javnih bicikala obezbeđen je na Javnom konkursu za dodelu sredstava u vidu finansijske pomoći kao podrška realizaciji programa, projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite životne sredine za 2019. godinu koji je raspisao Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Zenica je, inače, jedan od najzagađenijih gradova u Bosni i Hercegovini, a u martu ove godine potpisan je ugovor o rešavanju jednog od glavnih uzroka zagađenja u gradu.

Uvođenjem sistema javnih bicikala uspostavlja se model ostvarivanja mobilnosti građana i stanovnika gradskog područja koji se zasniva na principima energetske efikasnosti, očuvanja i zaštite okoliša, te na principu racionalnosti, saopštio je Grad Zenica.

Biće nabavljeno 30 javnih bicikala sa ugrađenim GPS praćenjem

Konkretni rezultati projekta će biti nabavka 30 javnih bicikala sa ugrađenim GPS praćenjem i uključenim katancem, 30 stalaka za parkiranje bicikala, kao i usluga izrade celokupnog sistema javnih bicikala u vidu pružanja softerskog rešenja, izrade web stranice i mobilne aplikacije.

Dugoročni rezultat se ogleda u povećanom korišćenju bicikla kao sredstva javnog prevoza, smanjenju emisija zagađujućih materija iz privatnih vozila i smanjena potrošnje fosilnih goriva..

Akcioni plan za zeleni grad sadrži 18 mera

Akcioni plan za zeleni grad, koji je najavljen u septembru prošle godine, pripremljen je zahvaljujući sredstvima Federalnog ministarstva finansija Austrije i podršci Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Međunarodni konzorcijum PwC – Arup u saradnji s predstavnicima Grada radio je na izradi Akcionog plana.

Identifikovani su izvori zagađenja i ekoloških problema s kojima se susreće Zenica

Njegovoj pripremi prethodile su višemesečne aktivnosti na identifikaciji izvora zagađenja i ekoloških problema s kojima se susreće Zenica, kao i utvrđivanju mera kako bi grad postao zeleni grad.

U Akcionom planu je definisano 18 ključnih mera u oblasti energetike i građenja, plavo-zelene infrastrukture, saobraćaja, prostornog planiranja i upravljanja otpadom.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

30 новембра 2021 - Ministarski savet je usvojio Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije i Propis za sigurnost snabdevanja gasom

Crna Gora obezbedila 50 miliona evra za zeleni oporavak i dekarbonizaciju kredit EIB IRF

Crna Gora obezbedila 50 miliona evra za zeleni oporavak i dekarbonizaciju

29 новембра 2021 - Investiciono-razvojni fond Crne Gore dobio je pozajmicu koja je namenjena oporavku malih i srednjih preduzeća

Nova vladajuca koalicija Nemackoj prekine korišcenje uglja devet godina

Nova vladajuća koalicija u Nemačkoj planira da prekine korišćenje uglja za devet godina

26 новембра 2021 - Po koalicionom sporazumu, kabinet Olafa Scholza će u idealnom slučaju 2030. ukinuti korišćenje uglja u Nemačkoj, umesto 2038. godine