Mobilnost

Zenica uvodi sistem javnih bicikala i usvaja Akcioni plan za zeleni grad

zenica bicikle zeleni grad

Slika: Grad Zenica

Objavljeno

07.11.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.11.2019.

Komentari

0

Podeli

Grad Zenica najavila je uvođenje sistema javnih bicikala u koji će investirati 60.000 konvertibilnih maraka (oko 30.000 evra) i predstavila Nacrt Akcionog plana za zeleni grad.

Novac za sistem javnih bicikala obezbeđen je na Javnom konkursu za dodelu sredstava u vidu finansijske pomoći kao podrška realizaciji programa, projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite životne sredine za 2019. godinu koji je raspisao Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Zenica je, inače, jedan od najzagađenijih gradova u Bosni i Hercegovini, a u martu ove godine potpisan je ugovor o rešavanju jednog od glavnih uzroka zagađenja u gradu.

Uvođenjem sistema javnih bicikala uspostavlja se model ostvarivanja mobilnosti građana i stanovnika gradskog područja koji se zasniva na principima energetske efikasnosti, očuvanja i zaštite okoliša, te na principu racionalnosti, saopštio je Grad Zenica.

Biće nabavljeno 30 javnih bicikala sa ugrađenim GPS praćenjem

Konkretni rezultati projekta će biti nabavka 30 javnih bicikala sa ugrađenim GPS praćenjem i uključenim katancem, 30 stalaka za parkiranje bicikala, kao i usluga izrade celokupnog sistema javnih bicikala u vidu pružanja softerskog rešenja, izrade web stranice i mobilne aplikacije.

Dugoročni rezultat se ogleda u povećanom korišćenju bicikla kao sredstva javnog prevoza, smanjenju emisija zagađujućih materija iz privatnih vozila i smanjena potrošnje fosilnih goriva..

Akcioni plan za zeleni grad sadrži 18 mera

Akcioni plan za zeleni grad, koji je najavljen u septembru prošle godine, pripremljen je zahvaljujući sredstvima Federalnog ministarstva finansija Austrije i podršci Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Međunarodni konzorcijum PwC – Arup u saradnji s predstavnicima Grada radio je na izradi Akcionog plana.

Identifikovani su izvori zagađenja i ekoloških problema s kojima se susreće Zenica

Njegovoj pripremi prethodile su višemesečne aktivnosti na identifikaciji izvora zagađenja i ekoloških problema s kojima se susreće Zenica, kao i utvrđivanju mera kako bi grad postao zeleni grad.

U Akcionom planu je definisano 18 ključnih mera u oblasti energetike i građenja, plavo-zelene infrastrukture, saobraćaja, prostornog planiranja i upravljanja otpadom.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Obnovljivi izvori električna vozila osvetljenje pametnoj ulici Tirani

Obnovljivi izvori će napajati električna vozila, osvetljenje u pametnoj ulici u Tirani

08 January 2021 - U okviru pilot-projekta u Tirani biće postavljeni mali uređaji na sunce i vetar koji će proizvoditi struju za javno osvetljenje i punjenje električnih vozila

Energetska tranzicija ubrzati univerzitetski profesori

Profesori iz regiona: Ugalj ni sada nije konkurentan, potrebno ubrzati energetsku tranziciju

21 December 2020 - Prelazak na obnovljive izvore je nužan i isplativiji čak i od održavanja kapaciteta za proizvodnju struje iz uglja, poručuje akademska zajednica

Srbija 2021 1 5 milijardu evra energetsku efikasnost smanjenje zagadenja

Srbija će 2021. potrošiti 1,5 milijardu evra na energetsku efikasnost, smanjenje zagađenja

16 December 2020 - Srbija će potpuno promeniti planove investiranja i dati prioritet energetskoj efikasnosti i smanjenju zagađenja, kaže vicepremijerka Zorana Mihajlović

Lideri EU usvojili budzet zelene podsticaje cilj od 55 odsto za emisije

Lideri EU usvojili budžet, zelene podsticaje, cilj od 55 odsto za emisije

11 December 2020 - Evropskom parlamentu je prosleđen predlog za sedmogodišnji budžet EU, zelene podsticaje i cilj da se emisije smanje za 55 procenata