Mobilnost

Zenica uvodi sistem javnih bicikala i usvaja Akcioni plan za zeleni grad

zenica bicikle zeleni grad

Slika: Grad Zenica

Objavljeno

07.11.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.11.2019.

Komentari

0

Podeli

Grad Zenica najavila je uvođenje sistema javnih bicikala u koji će investirati 60.000 konvertibilnih maraka (oko 30.000 evra) i predstavila Nacrt Akcionog plana za zeleni grad.

Novac za sistem javnih bicikala obezbeđen je na Javnom konkursu za dodelu sredstava u vidu finansijske pomoći kao podrška realizaciji programa, projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite životne sredine za 2019. godinu koji je raspisao Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Zenica je, inače, jedan od najzagađenijih gradova u Bosni i Hercegovini, a u martu ove godine potpisan je ugovor o rešavanju jednog od glavnih uzroka zagađenja u gradu.

Uvođenjem sistema javnih bicikala uspostavlja se model ostvarivanja mobilnosti građana i stanovnika gradskog područja koji se zasniva na principima energetske efikasnosti, očuvanja i zaštite okoliša, te na principu racionalnosti, saopštio je Grad Zenica.

Biće nabavljeno 30 javnih bicikala sa ugrađenim GPS praćenjem

Konkretni rezultati projekta će biti nabavka 30 javnih bicikala sa ugrađenim GPS praćenjem i uključenim katancem, 30 stalaka za parkiranje bicikala, kao i usluga izrade celokupnog sistema javnih bicikala u vidu pružanja softerskog rešenja, izrade web stranice i mobilne aplikacije.

Dugoročni rezultat se ogleda u povećanom korišćenju bicikla kao sredstva javnog prevoza, smanjenju emisija zagađujućih materija iz privatnih vozila i smanjena potrošnje fosilnih goriva..

Akcioni plan za zeleni grad sadrži 18 mera

Akcioni plan za zeleni grad, koji je najavljen u septembru prošle godine, pripremljen je zahvaljujući sredstvima Federalnog ministarstva finansija Austrije i podršci Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Međunarodni konzorcijum PwC – Arup u saradnji s predstavnicima Grada radio je na izradi Akcionog plana.

Identifikovani su izvori zagađenja i ekoloških problema s kojima se susreće Zenica

Njegovoj pripremi prethodile su višemesečne aktivnosti na identifikaciji izvora zagađenja i ekoloških problema s kojima se susreće Zenica, kao i utvrđivanju mera kako bi grad postao zeleni grad.

U Akcionom planu je definisano 18 ključnih mera u oblasti energetike i građenja, plavo-zelene infrastrukture, saobraćaja, prostornog planiranja i upravljanja otpadom.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

7. novembar 2019. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

7. novembar 2019. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

7. novembar 2019. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

7. novembar 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora