Električna energija

Zemlje Zapadnog Balkana uvoze struju po cenama i do 500 odsto većim nego prošle godine

uvoz elektricne energije zapadni balkan albanija crna gora kosovo

Foto: iStock

Objavljeno

30.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Energetske kompanije u Albaniji, Crnoj Gori i na Kosovu* zbog energetske krize uvoze električnu energiju po cenama koje su od dva do pet puta veće nego prošle godine. Troškovi za uvoz su drastično povećani, ali zasad to neće dovesti do poskupljenja za krajnje kupce, jer će biti finansirano iz državnih i budžeta samih energetskih kompanija.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je saopštila da je za 11 meseci u ovoj godini na uvoz potrošila duplo više nego u istom periodu prošle godine, odnosno 60 miliona evra. EPCG je i ove i prošle godine uvezla skoro iste količine energije, ali je prošle godine prosečna cena bila 38 evra po MWh, a ove 90 evra. Crna Gora iz izvoza pokriva u proseku deset odsto potrošnje.

Kosovski KEDS uvozio struju po ceni od 325 evra za megavat-sat

Kosovska kompanija za snabdevanje KEDS je u oktobru i novembru megavat-sat plaćala, kako su preneli lokalni mediji, pet puta više nego prošle godine. Prosečna cena u oktobru bila je 242 evra, a u istom mesecu prošle godine 49, dok je u poslednjoj nedelji novembra energija plaćana i čitavih 325 evra. Kosovo, kao i Crna Gora, oko deset odsto potrošnje zadovoljava iz uvoza.

Albanija je dosad u ovoj godini na uvoz potrošila 213 miliona evra, a cene su se kretale od 220 do 320 evra za MWh, preneli su lokalni mediji. Albanija u proseku uvozi oko 20 odsto električne energije, ali kada je hidrologija loša taj procena može i nekoliko puta da se uveća, s obzirom da hidroelektrane čine 100 odsto domaće proizvodnje.

Cene na regionalnim berzama kreću se od 215 do 220 evra

Cene na evropskim i regionalnim berzama električne energije trenutno se kreću od 120 evra u Nemačkoj i Poljskoj do 280 u Švajcarskoj, što je rast od oko 90 odsto od početka godine. Na berzama u regionu, u Hrvatskoj, Srbiji i Grčkoj, cene su u rasponu od 215 do 220 evra.

Naravno, kompanije koje su u Albaniji, Crnoj Gori i Kosovu* zadužene za nabavku električne energije ne moraju da je nabavljaju, i obično to ne rade na berzama, već najčešće raspisuju svoje tendere i to za isporuke za više meseci.

U tim situacijama, naravno, dobijaju niže cene od onih na berzama, ali ako je potreban hitan uvoz, za kraći vremenski period, onda cene drastično idu gore. Tako se isporuke za januar sada kreću oko 240 evra, a za celu sledeću godinu oko 120 evra. Cene, takođe, zavise i od finansijske situacije kompanije i njene istorije plaćanja ili neplaćanja dugova.

Albanija izdvaja 200 miliona evra iz budžeta za uvoz struje

Crnogorska kompanija EPCG je saopštila da je uprkos drastičnog skoka cena i izrazito nepovoljne hidrološke situacije u zemlji odlučila da, za razliku od nekih elektroenergetskih kompanija iz regiona, ne posegne za restrikcijama ili povećanjem cena za potrošače.

EPCG smatra da mu neće biti potrebne dotacije i poskupljenja

EPCG navodi da je u nekim susednim državama došlo do bitnih izmena u načinu poslovanja elektroenergetskih kompanija, bilo državnim dotacijama, bilo povećanjem cene za firme, bilo restrikcijama. Kompanije je uverena da ništa od toga neće bi potrebno u Crnoj Gori.

Kosovski operator prenosnog sistema KEDS je apelovao na građane da štede električnu energiju i da je ne koriste za grejanje, odnosno da pređu na alternativne načine zagrevanja svojih domova. Cene zasad, kako prenose lokalni mediji, neće biti povećane.

U Albaniji je uvedena vanredna situacija, koja je, između ostalog, podrazumevala momentalni transfer 100 miliona evra iz budžeta za državnog snadevača OSHEE, kao i plan da se isti iznos uplati i početkom sledeće godine. Novac će biti iskorišćen za uvoz struje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

electricity-Pristina-road-map

Priština izdvaja 40 miliona evra za neplaćenu struju na severu Kosova*

11 августа 2022 - Priština nastavlja da plaća struju za sever Kosova* dok primena mape puta za energetske sporazume sa Beogradom kasni

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski

Srbija EU grant dalekovode pametna brojila

EU kreditima i donacijom podržava projekte dalekovoda, pametnih brojila u Srbiji

08 августа 2022 - Srbiji je preko WBIF-a odobreno 17 miliona evra za dalekovode i unapređenje elektrodistributivnog sistema. Ta dva projekta su vredna ukupno 81 milion evra i finansiraju se iz kredita.