Klimatske promene

Zemlje proizvođači fosilnih goriva i mesa lobiraju protiv hitne klimatske akcije

naftna-platforma-zemlje-lobiranje-ipcc

Slika: Pixabay

Objavljeno

22.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Zemlje koje proizvode velike količine uglja, nafte, govedine i stočne hrane pokušavaju da ubede Međuvladin panel o klimatskim promenama (IPCC) da izmeni i ublaži tekst svoje predstojeće procene opcija za ograničavanje globalnog zagrevanja. Ova grupa zemalja želi da IPCC iz procene izbaci preporuke u kojima poziva na hitan prestanak korišćenja fosilnih goriva, kao i na smanjenje proizvodnje i potrošnje mesa u svetu, stoji u procurelim dokumentima koje je analizirao Unearthed, projekat britanskog ogranka organizacije Greenpeace koji se bavi ekološkim novinarstvom.

U nedavno objavljenom izveštaju, IPCC je upozorio da bi bez drastične klimatske akcije uskoro moglo da bude kasno da se globalno zagrevanje zadrži na najviše jednom i po stepenu Celzijusa. Procureli dokumenti se odnose na deo predstojeće procene opcija za klimatsku akciju koji se bavi ublažavanjem klimatskih promena.

U nacrtu procene navodi se da scenario sa globalnim zagrevanjem do 1,5 stepeni Celzijusa zahteva zatvaranje ili ekološku rekonstrukciju postojećih elektrana na ugalj i prirodni gas u narednih 10 odnosno 12 godina, i to bez puštanja u rad novih kapaciteta.

Saudijska Arabija, Australija i OPEC se protive brzom prestanku korišćenja fosilnih goriva

Zemlje koje lobiraju protiv brzog prestanka korišćenja fosilnih goriva su Saudijska Arabija, Iran i ostale članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), kao i Australija i Japan, dok su glavni protivnici promovisanja ishrane zasnovane na biljkama Brazil i Argentina, navodi se u izveštaju koji je Unearthed objavio nepune dve nedelje pred početak konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP26 u Glazgovu.

Proizvođači fosilnih goriva žele da IPCC prizna ulogu tehnologije prikupljanja CO2 u borbi protiv klimatskih promena

Proizvođači fosilnih goriva žele da IPCC prizna ulogu koju bi tehnologija prikupljanja CO2 mogla, u teoriji, da odigra u smanjenju uticaja fosilnih goriva na klimatske promene, piše Unearthed, ali i navodi da trenutno u svetu postoji samo jedna elektrana koja uspešno prikuplja deo svojih emisija CO2.

Unearthed takođe citira jednog britanskog eksperta koji tvrdi da ne postoje naučni dokazi da se čovečanstvo može osloniti na prikupljanje i skladištenje CO2 (CCS) niti objektivni podaci da je to dokazana, efektivna i pristupačna tehnologija.

Brazil i Argentina se protive inicijativi za smanjenje potrošnje mesa i mlečnih proizvoda

Kada je u pitanju stočarstvo kao uzrok klimatskih promena, Brazil i Argentina, koji spadaju među najveće svetske proizvođače govedine i žitarica za ishranu stoke, traže da IPCC iz nacrta procene izbaci ili ublaži preporuku da se smanji potrošnja mesa i mlečnih proizvoda na globalnom nivou kao jedan od načina za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Unearthed takođe citira raniji izveštaj IPCC-a u kom se tvrdi da je meso, a posebno govedina, hrana sa najvećim negativnim uticajem na životnu sredinu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Gutereš: Globalni energetski sistem je slomljen, fosilna goriva su ćorsokak

Gutereš: Globalni energetski sistem je slomljen, fosilna goriva su ćorsokak

19 маја 2022 - Globalni energetski sistem je slomljen i približava nas klimatskoj katastrofi, dok su fosilna goriva ćorsokak,...

Kako razlikovati zeleni vodonik od plavog, sivog ili ruzicastog evo definicije H2 iz obnovljivih izvora

Kako razlikovati zeleni vodonik od plavog, sivog ili ružičastog: ovo je standard za zeleni H2

19 маја 2022 - Organizacija za zeleni vodonik objavila je Standard za zeleni vodonik kojim je definisala šta se smatra zelenim vodonikom

Vecina zemalja Zapadnog Balkana pravi prve konkretne poteze za oporezivanje CO2

Koje zemlje Zapadnog Balkana se pripremaju za uvođenje poreza na CO2

18 маја 2022 - Tako ubrzavaju dekarbonizaciju, ali i izbegavaju plaćanje prekogranične takse na CO2, čije je uvođenje za 2026. najavila EU

Serbia-national-consultation-Stokholm+50

Uključite se u konsultacije u okviru incijative Stokholm+50

11 маја 2022 - Na onlajn platformi SparkBlue, do 20. maja, svi zainteresovani imaju priliku da se direktno uključe...