OIE

Zeleno svetlo za izgradnju vetroelektrane kompanije Suzlon Wind Energy kod Sarajeva

Slika: Pixabay

Objavljeno

09.08.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.08.2017.

Komentari

0

Podeli

Vlasti Kantona Sarajevo dale su zeleno svetlo za izgradnju vetroelektrane koju u tom delu Bosne i Hercegovine (BiH) namerava da izgradi kompanija Suzlon Wind Energy BiH.

Vlasti Kantona Sarajevo su donele odluku kojom se potvrđuje postojanje javnog interesa za izgradnju i korišćenje vetroelektrane Ivan Sedlo – Hadžići, u opšini Hadžići. Vetroelektranu, instalisane snage 25,2 MW, bi činilo 12 turbina.

Zastupnik kompanije Suzlon za BiH Samir Džaferbegović rekao je za Radio Sarajevo da je nakon merenja na ovom lokalitetu ustanovljeno da je prosečna brzina vetra 7,7 m/s, što lokaciju čini pogodnom za izgradnju vetroelektrane.

On je dodao da je kompanija zbog toga odlučila da počne da obavlja pripreme za izgradnju i dodao da je opština Hadžići poznata po dobroj klimi za investitore.

Džaferbegović je rekao da će kompanija i ove godine postaviti još jedan stub sa opremom za merenje, kako bi se obezbedila „sveža merenja”, koja bi zadovoljila zahteve banaka i fondova koji će sufinansirati izgradnju.

Vrednost projekta se procenjuje na više od 30 miliona evra. Vrednost razvoja projekta i pripreme za izgradnju iznosi gotovo milion evra, dok će nabavka opreme i sama izgradnja infrastrukture koštati 30,5 miliona evra, rekao je on.

Džaferbegović je rekao da, posle potpisivanja ugovora o koncesiji, sledi pribavljanje različitih dozvola, ali da očekuje da će se sve to završiti u periodu od jedne godine.

Projektovanje i inženjering biće povereni domaćim kompanijeama koje će to raditi uz pomoć stručnjaka iz različitih ekspertnih timova kompanije Suzlon. Ta kompanija će nastojati i da za izgradnju svih objekata potrebnih za funkcioniranje vetroelektrane izabere domaće kompanije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

9. avgust 2017. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

9. avgust 2017. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

9. avgust 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

9. avgust 2017. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.