OIE

Zeleno svetlo za izgradnju vetroelektrane kompanije Suzlon Wind Energy kod Sarajeva

Slika: Pixabay

Objavljeno

09.08.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.08.2017.

Komentari

0

Podeli

Vlasti Kantona Sarajevo dale su zeleno svetlo za izgradnju vetroelektrane koju u tom delu Bosne i Hercegovine (BiH) namerava da izgradi kompanija Suzlon Wind Energy BiH.

Vlasti Kantona Sarajevo su donele odluku kojom se potvrđuje postojanje javnog interesa za izgradnju i korišćenje vetroelektrane Ivan Sedlo – Hadžići, u opšini Hadžići. Vetroelektranu, instalisane snage 25,2 MW, bi činilo 12 turbina.

Zastupnik kompanije Suzlon za BiH Samir Džaferbegović rekao je za Radio Sarajevo da je nakon merenja na ovom lokalitetu ustanovljeno da je prosečna brzina vetra 7,7 m/s, što lokaciju čini pogodnom za izgradnju vetroelektrane.

On je dodao da je kompanija zbog toga odlučila da počne da obavlja pripreme za izgradnju i dodao da je opština Hadžići poznata po dobroj klimi za investitore.

Džaferbegović je rekao da će kompanija i ove godine postaviti još jedan stub sa opremom za merenje, kako bi se obezbedila „sveža merenja”, koja bi zadovoljila zahteve banaka i fondova koji će sufinansirati izgradnju.

Vrednost projekta se procenjuje na više od 30 miliona evra. Vrednost razvoja projekta i pripreme za izgradnju iznosi gotovo milion evra, dok će nabavka opreme i sama izgradnja infrastrukture koštati 30,5 miliona evra, rekao je on.

Džaferbegović je rekao da, posle potpisivanja ugovora o koncesiji, sledi pribavljanje različitih dozvola, ali da očekuje da će se sve to završiti u periodu od jedne godine.

Projektovanje i inženjering biće povereni domaćim kompanijeama koje će to raditi uz pomoć stručnjaka iz različitih ekspertnih timova kompanije Suzlon. Ta kompanija će nastojati i da za izgradnju svih objekata potrebnih za funkcioniranje vetroelektrane izabere domaće kompanije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SAD teksas obnovljiva energija ugalj nuklearke eia

Obnovljivi izvori u 2022. po prvi put pretekli ugalj po proizvodnji struje u SAD

9. avgust 2017. - Američki energetski sektor proizveo je prošle godine 4.090 TWh, a udeo obnovljivih izvora bio je 21 odsto, saopštila je EIA

Djedovic Dedovic izmenama zakona Srbija skladistenje energije

Đedović: Izmenama zakona Srbija podstiče instaliranje sistema za skladištenje energije

9. avgust 2017. - Po izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, investitori će odlaganje priključenja elektrane izbeći ugradnjom baterija

Rečna toplotna pumpa kompanije Simens Energy stigla je u Manhajm

Siemens Energy isporučio toplotnu pumpu za daljinsko grejanje koja će koristiti vodu iz Rajne

9. avgust 2017. - Kompanija MVV iz Manhajma želi da korisnike snabdeva daljinskim grejanjem samo iz zelenih izvora. Rečna toplotna pumpa je jedno od rešenja.

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica elektroprivreda iz regiona o trgovanju emisijama: Saradnja je put za energetsku tranziciju

9. avgust 2017. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije