OIE

Zeleno svetlo za izgradnju vetroelektrane kompanije Suzlon Wind Energy kod Sarajeva

Slika: Pixabay

Objavljeno

09.08.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.08.2017.

Komentari

0

Podeli

Vlasti Kantona Sarajevo dale su zeleno svetlo za izgradnju vetroelektrane koju u tom delu Bosne i Hercegovine (BiH) namerava da izgradi kompanija Suzlon Wind Energy BiH.

Vlasti Kantona Sarajevo su donele odluku kojom se potvrđuje postojanje javnog interesa za izgradnju i korišćenje vetroelektrane Ivan Sedlo – Hadžići, u opšini Hadžići. Vetroelektranu, instalisane snage 25,2 MW, bi činilo 12 turbina.

Zastupnik kompanije Suzlon za BiH Samir Džaferbegović rekao je za Radio Sarajevo da je nakon merenja na ovom lokalitetu ustanovljeno da je prosečna brzina vetra 7,7 m/s, što lokaciju čini pogodnom za izgradnju vetroelektrane.

On je dodao da je kompanija zbog toga odlučila da počne da obavlja pripreme za izgradnju i dodao da je opština Hadžići poznata po dobroj klimi za investitore.

Džaferbegović je rekao da će kompanija i ove godine postaviti još jedan stub sa opremom za merenje, kako bi se obezbedila „sveža merenja”, koja bi zadovoljila zahteve banaka i fondova koji će sufinansirati izgradnju.

Vrednost projekta se procenjuje na više od 30 miliona evra. Vrednost razvoja projekta i pripreme za izgradnju iznosi gotovo milion evra, dok će nabavka opreme i sama izgradnja infrastrukture koštati 30,5 miliona evra, rekao je on.

Džaferbegović je rekao da, posle potpisivanja ugovora o koncesiji, sledi pribavljanje različitih dozvola, ali da očekuje da će se sve to završiti u periodu od jedne godine.

Projektovanje i inženjering biće povereni domaćim kompanijeama koje će to raditi uz pomoć stručnjaka iz različitih ekspertnih timova kompanije Suzlon. Ta kompanija će nastojati i da za izgradnju svih objekata potrebnih za funkcioniranje vetroelektrane izabere domaće kompanije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijomdve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj

Njujorski startap Air Co pravi votku od ugljen dioksida

Njujorški startap Air Co. pravi votku od ugljen-dioksida

22 октобра 2021 - Air Co. iz Njujorka proizvodi alkohol i parfem od ugljen-dioksida i zelenog vodonika, a svoju votku naziva najodrživijim žestokim pićem na svetu

Zagreb to boost solar rooftops to reach 50 MW until 2024

Zagreb pripremio program Sunčani krovovi za masovnije korišćenje solarnih panela

21 октобра 2021 - Grad Zagreb pripremio je program za podršku instaliranju solarnih panela na krovovima zgrada javnih ustanova, privatnih vlasnika i firmi

EPS solarnu elektranu lokaciji Kolubaru B

Na lokaciji planiranoj za Kolubaru B EPS želi da izgradi solarnu elektranu

20 октобра 2021 - EPS je raspisao poziv za istraživanje lokacije za termoelektranu Kolubara B radi mogućnosti postavljanja solarne elektrane