OIE

Zeleno svetlo za izgradnju vetroelektrane kompanije Suzlon Wind Energy kod Sarajeva

Slika: Pixabay

Objavljeno

09.08.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.08.2017.

Komentari

0

Podeli

Vlasti Kantona Sarajevo dale su zeleno svetlo za izgradnju vetroelektrane koju u tom delu Bosne i Hercegovine (BiH) namerava da izgradi kompanija Suzlon Wind Energy BiH.

Vlasti Kantona Sarajevo su donele odluku kojom se potvrđuje postojanje javnog interesa za izgradnju i korišćenje vetroelektrane Ivan Sedlo – Hadžići, u opšini Hadžići. Vetroelektranu, instalisane snage 25,2 MW, bi činilo 12 turbina.

Zastupnik kompanije Suzlon za BiH Samir Džaferbegović rekao je za Radio Sarajevo da je nakon merenja na ovom lokalitetu ustanovljeno da je prosečna brzina vetra 7,7 m/s, što lokaciju čini pogodnom za izgradnju vetroelektrane.

On je dodao da je kompanija zbog toga odlučila da počne da obavlja pripreme za izgradnju i dodao da je opština Hadžići poznata po dobroj klimi za investitore.

Džaferbegović je rekao da će kompanija i ove godine postaviti još jedan stub sa opremom za merenje, kako bi se obezbedila „sveža merenja”, koja bi zadovoljila zahteve banaka i fondova koji će sufinansirati izgradnju.

Vrednost projekta se procenjuje na više od 30 miliona evra. Vrednost razvoja projekta i pripreme za izgradnju iznosi gotovo milion evra, dok će nabavka opreme i sama izgradnja infrastrukture koštati 30,5 miliona evra, rekao je on.

Džaferbegović je rekao da, posle potpisivanja ugovora o koncesiji, sledi pribavljanje različitih dozvola, ali da očekuje da će se sve to završiti u periodu od jedne godine.

Projektovanje i inženjering biće povereni domaćim kompanijeama koje će to raditi uz pomoć stručnjaka iz različitih ekspertnih timova kompanije Suzlon. Ta kompanija će nastojati i da za izgradnju svih objekata potrebnih za funkcioniranje vetroelektrane izabere domaće kompanije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija o daljinskog energetici Novi Sad 13. oktobar Bojan Bogdanovic EBRD

13. oktobra u Novom Sadu konferencija “OIE u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja”

07 октобра 2022 - Novi Sad sledeće nedelje dočekuje ekspertsku zajednicu i zainteresovanu javnost za daljinsku energetiku. Vodeći stručnjaci...

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

06 октобра 2022 - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije

OX2 razvija proektat vetroelektrana od 5 GW u Baltičkom moru

Kod Olandskih ostrva na Baltiku biće izgrađene najveće vetroelektrane na moru

05 октобра 2022 - Kompanije OX2 i Alandsbanken Fondbolag razvijaju priobalni projekat vetra u blizini Olandskih ostrva u Baltičkom...

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica