Otpad

Zagreb objavio tender za projektovanje kompostane za biorazgradivi otpad

Zagreb objavio tender za projektovanje kompostane za biorazgradivi otpad

Photo: Pixabay

Objavljeno

14.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Zagreb objavio je tender za istražne radove i projektnu dokumentaciju za gradnju kompostane za biorazgradivi otpad na otpadu “Obreščica”, potrebne za sufinansiranje iz fondova Evropske unije.

Investicija je vredna 4,5 miliona kuna (EUR 600,000), a rok za podnošenje ponuda je 9. januar 2018.

U Planu upravljanja otpadom Republike Hrvatske 2017-2022 za Grad Zagreb se navodi mera ‘Interventna mera za smanjenje odlaganja komunalnog otpada nastalog u Gradu Zagrebu’ koja između ostalog uključuje izgradnju postrojenja i/ili nabavku opreme za biološku obradu prikupljenog biootpada do 2020. godine.

“U Planu se navodi da je za otpadna ulja i otpadni mulj iz uređaja za pročišćavanje otpadnih voda potrebno osigurati dodatne kapacitete kroz razvoj sistema za biološku obradu otpada, kao što su postrojenja za kompostiranje i biogas. Zbog toga je potrebno započeti sa izgradnjom kompostane biorazgradivog otpada Obreščica, pa se raspisuje tender za sprovođenje istražnih radova i izradu studijsko-projektne dokumentacije za izgradnju postrojenja za obradu biootpada na otpadu ‘Obreščica’”, naveo je Grad Zagreb u tenderskoj dokumentaciji.

Ukupna površina lokacije „Obreščica“ je oko 180 hektara, a za postrojenja za obradu biootpada je predviđeno oko pet hektara, što omogućava veliku fleksibilnost u izboru mikrolokacije, posebno s obzirom na veliki broj parcela koje su u privatnom vlasništvu.

U Gradu Zagrebu  u 2017. godinu postoje tri lokacije koje imaju dozvolu za upravljanje otpadom postupkom kompostiranja. Njihovi kapaciteti su ukupno 47.000 tona godišnje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

14. decembar 2017. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

14. decembar 2017. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

14. decembar 2017. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

14. decembar 2017. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja