Otpad

Zagreb objavio tender za projektovanje kompostane za biorazgradivi otpad

Zagreb objavio tender za projektovanje kompostane za biorazgradivi otpad

Photo: Pixabay

Objavljeno

14.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Zagreb objavio je tender za istražne radove i projektnu dokumentaciju za gradnju kompostane za biorazgradivi otpad na otpadu “Obreščica”, potrebne za sufinansiranje iz fondova Evropske unije.

Investicija je vredna 4,5 miliona kuna (EUR 600,000), a rok za podnošenje ponuda je 9. januar 2018.

U Planu upravljanja otpadom Republike Hrvatske 2017-2022 za Grad Zagreb se navodi mera ‘Interventna mera za smanjenje odlaganja komunalnog otpada nastalog u Gradu Zagrebu’ koja između ostalog uključuje izgradnju postrojenja i/ili nabavku opreme za biološku obradu prikupljenog biootpada do 2020. godine.

“U Planu se navodi da je za otpadna ulja i otpadni mulj iz uređaja za pročišćavanje otpadnih voda potrebno osigurati dodatne kapacitete kroz razvoj sistema za biološku obradu otpada, kao što su postrojenja za kompostiranje i biogas. Zbog toga je potrebno započeti sa izgradnjom kompostane biorazgradivog otpada Obreščica, pa se raspisuje tender za sprovođenje istražnih radova i izradu studijsko-projektne dokumentacije za izgradnju postrojenja za obradu biootpada na otpadu ‘Obreščica’”, naveo je Grad Zagreb u tenderskoj dokumentaciji.

Ukupna površina lokacije „Obreščica“ je oko 180 hektara, a za postrojenja za obradu biootpada je predviđeno oko pet hektara, što omogućava veliku fleksibilnost u izboru mikrolokacije, posebno s obzirom na veliki broj parcela koje su u privatnom vlasništvu.

U Gradu Zagrebu  u 2017. godinu postoje tri lokacije koje imaju dozvolu za upravljanje otpadom postupkom kompostiranja. Njihovi kapaciteti su ukupno 47.000 tona godišnje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

sanitarna deponija vinca upravljanje otpadom sepa izvestaj

Regionalna deponija Vinča popravila rezultat Srbije u upravljanju otpadom u 2021.

14. decembar 2017. - Deponija je počela da radi, kako se navodi na sajtu Beo Čiste Energije, firme koja njome upravlja, od avgusta 2021. 

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

14. decembar 2017. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

ambalazni otpad smece zagadjenje ambalaza depozitni sistem

Video: Ambalažni otpad – (ne)odgovornost privrede koja se vidi na svakom koraku

14. decembar 2017. - U periodu 2010-2020. najmanje 61 odsto ambalaže stavljene na tržište, ili 2,2 miliona tona, završilo je u prirodi ili na deponijama

Evropska komisija poostrava standarde kvalitet vazduha vode

Evropska komisija pooštrava standarde za kvalitet vazduha, vode

14. decembar 2017. - Evropska komisija je predložila da se pooštre propisi kojima se uređuju kvalitet vazduha i vode i prerada otpadnih voda