Životna sredina

Zagađenje vazduha povećava rizik od autoimunih bolesti

Zagađenje vazduha povećava rizik od autoimunih bolesti

Foto: Gift Habeshaw / Pexels

Objavljeno

16.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Dugotrajno izlaganje zagađenom vazduhu povezano je sa povećanim rizikom od autoimunih bolesti, posebno reumatoidnog artritisa, bolesti vezivnog tkiva i inflamatornih bolesti creva, pokazalo je najnovije istraživanje. Ta studija je još jedan dokaz da zagađenje vazduha šteti zdravlju ljudi, a prema navodima naučnika, zagađujuće čestice mogu da prodru u svaku ćeliju u organizmu.

Istraživači sa Univerziteta u Veroni su otkrili da je dugotrajna izloženost saobraćajnim i industrijskim zagađivačima vazduha povezana sa približno 40 odsto većim rizikom od reumatoidnog artritisa, 20 procenata većim rizikom od inflamatornih bolesti creva kao što su Kronova bolest i ulcerozni kolitis, i 15 odsto većim rizikom od bolesti vezivnog tkiva poput lupusa.

Ako adaptivni odgovor organizma na zagađenje pogreši, to izaziva upalu, oštećenje tkiva i pojavu autoimune bolesti

Aerozagađenje uzrokovano ispuštanjem gasova iz termoelektrana, industrije i saobraćaja može da pokrene adaptivni imunitet kod čoveka, pri čemu telo reaguje na određeni entitet koji izaziva bolest. Ali ponekad takav adaptivni odgovor pogreši, pa izaziva upale i oštećenje tkiva i to dovodi do pojave autoimune bolesti.

Tok istraživanja i rezultati

Studija je analizirala prosečnu dugotrajnu izloženost sitnim česticama tipa PM10 i PM2.5. Podaci o kvalitetu vazduha dobijeni su sa 617 nadzornih stanica u 110 italijanskih provincija.

Pronađena je veza dugotrajne izloženosti mikroskopskoj prašini PM10 u količini iznad 30 mikrograma po kubnom metru i PM2.5 iznad 20 mikrograma sa rastom rizika od dijagnoze autoimunih bolesti za 12 odnosno 13 procenata, pokazali su rezultati istraživanja.

Studija je objavljena u časopisu RMD Open i uzela je sveobuhvatne medicinske informacije o 81,363 muškarca i žene iz italijanske baze podataka (koja prati rizike od preloma), od juna 2016. do novembra 2020. godine. Kod 12 procenata ispitanika je za to vreme dijagnostikovana neka autoimuna bolest.

Potreba za daljim analizama

Autori tumače podatke sa rezervom. Oni navode da je ovo opservaciona studija i da kao takva ne može da utvrdi uzroke jer su u istraživanju postojala određena ograničenja koja su mogla da utiču na rezultate.

Među njima je nedostatak informacija o datumima dijagnoze i početka simptoma autoimune bolesti, zatim to što praćenje kvaliteta vazduha možda ne odražava ličnu izloženost zagađivačima, kao i mogućnost da nalazi neće biti šire primenljivi, za šta je potreban veći i obuhvatniji uzorak, navedeno je u studiji.

Čestice dopiru do svake ćelije u telu

Do sada je objavljeno preko 70 hiljada naučnih radova koji pokazuju da zagađenje vazduha utiče na naše zdravlje. Sveobuhvatnim naučnim analizama je dokazano da aerozagađenje pospešuje demenciju, utiče na bolesti srca i pluća, izaziva probleme sa plodnošću, dijabetesom, funkcionisanjem jetre, bešike, negativno utiče i na mentalne procese i smanjuje inteligenciju.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, preko 90 procenata globalne populacije izloženo je toksičnom vazduhu

Aerozagađenje može da ošteti svaki organ i dopre do svake ćelije u ljudskom telu, upozoravaju naučnici. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, preko 90 procenata globalne populacije izloženo je toksičnom vazduhu, a on izaziva preko osam miliona preranih smrtnih slučajeva svake godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Međunarodni dan biodiverziteta 2024 Budite deo plana

Međunarodni dan biodiverziteta 2024: Budi deo plana

16. mart 2022. - Međunarodni dan biodiverziteta se obeležava 22. maja. Ustanovile su ga UN 2000. godine kako bi ukazale na značaj biološke raznolikosti.

Svetski dan pčela 2024, pčele i mladi

Svetski dan pčela 2024: pčele i mladi

16. mart 2022. - Svetski dan pčela obeležava se 20. maja. Generalna skupština Ujedinjenih nacija ga je na inicijativu Slovenije proglasila 2018. godine.

Indijansko pleme se protivi izgradnji rudnika litijuma

Starosedeoci Nevade se protive izgradnji rudnika litijuma

16. mart 2022. - Otvaranju rudnika litijuma u Nevadi protive se lokalna plemena, jer tvrde da je na toj lokaciji u 19. veku nad članovima njihove zajednice počinjen masakr

srbija toplane biomasa eu kfw projekat donacija djedovic miscevic vucevic konrad

Pet srpskih gradova prebacuje grejanje sa mazuta i uglja na biomasu

16. mart 2022. - U okviru druge faze programa “Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji” izgradiće se pet toplana na biomasu