Životna sredina

Zabrana uvoza polovnjaka sa motorom Euro 4 smanjila nabavku velikih zagađivača u BiH

Zabrana-uvoza-polovnjaka-sa-motorom-Euro-4-smanjila-nabavku-velikih-zagadjivaca-BiH

Slika: Pixabay

Objavljeno

17.09.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.09.2019.

Komentari

0

Podeli

Zabrana uvoza polovnih vozila sa motorom Euro 4 u Bosni i Hercegovini smanjila je uvoz ovakvih vozila, koji su veliki zagađivači vazduha, pa je tako u periodu od juna do augusta ove godine u zemlju ušlo 17.239 automobila, dok je u istom periodu prošle godine cifra bila 21.764, preneo je portal klix.ba.

BiH je od 1. juna zabranila uvoz polovnih automobila sa motorom Euro 4 i novih automobila sa motorom Euro 5, što znači da će u BiH biti moguće uvoziti polovna vozila stara do deset godina. Odluku je donelo Ministarstvo transporta i komunikacija BiH na osnovu zahteva Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima FBiH.

Najprimetnija razlika u uvozu automobila može se videti u julu i augustu

Najprimetnija razlika, kako prenosi portal, u uvozu automobila može se videti u julu i augustu. U augustu prošle godine, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UINO) BiH, uvezena su 6.643 automobila, dok je ove godine taj broj umanjen za 1.811 vozila. Slični su podaci i za jul ove godine kada je u BiH uvezeno 2.178 vozila manje u odnosu na isti mesec prošle godine.

Prema prikazanim podacima, vidljivo je da je nakon stupanja na snagu nove odluke o motoru koji može biti u vozilima koja se uvoze u BiH, došlo do pada broja uvezenih vozila, izjavio je Ratko Kovačević, portparol UINO BiH.

Skoro 80% registrovanih automobila u BiH je starije od deset godina

Skoro 80% registrovanih automobila u BiH je starije od deset godina, pa ova zemlja ima najstariji vozni park u Evropi. Krajem 2017. Ministarstvo prometa i komunikacija Federacije BiH saopštilo je da više od 85.000 motornih vozila registrovanih u FBiH ne ispunjava zakonom propisane ekološke norme.

BiH i Severna Makedonija označene su kao najzagađenije zemlje u Evropi u 2018.

Region, inače, ima veliki problem sa kvalitetom vazduha, a jedan od glavnih zagađivača je saobraćaj. Greenpeace je u martu saopštio da se čak osam gradova regiona nalazi među 10% najzagađenijih u svetu u 2018, a BiH i Severna Makedonija označene su kao najzagađenije zemlje u Evropi u 2018.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

17. septembar 2019. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

17. septembar 2019. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

17. septembar 2019. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

17. septembar 2019. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu