x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Zabrana uvoza polovnjaka sa motorom Euro 4 smanjila nabavku velikih zagađivača u BiH

17.09.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
Zabrana uvoza polovnjaka sa motorom Euro 4 smanjila nabavku velikih zagađivača u BiH

Zabrana uvoza polovnih vozila sa motorom Euro 4 u Bosni i Hercegovini smanjila je uvoz ovakvih vozila, koji su veliki zagađivači vazduha, pa je tako u periodu od juna do augusta ove godine u zemlju ušlo 17.239 automobila, dok je u istom periodu prošle godine cifra bila 21.764, preneo je portal klix.ba.

BiH je od 1. juna zabranila uvoz polovnih automobila sa motorom Euro 4 i novih automobila sa motorom Euro 5, što znači da će u BiH biti moguće uvoziti polovna vozila stara do deset godina. Odluku je donelo Ministarstvo transporta i komunikacija BiH na osnovu zahteva Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima FBiH.

Najprimetnija razlika u uvozu automobila može se videti u julu i augustu

Najprimetnija razlika, kako prenosi portal, u uvozu automobila može se videti u julu i augustu. U augustu prošle godine, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UINO) BiH, uvezena su 6.643 automobila, dok je ove godine taj broj umanjen za 1.811 vozila. Slični su podaci i za jul ove godine kada je u BiH uvezeno 2.178 vozila manje u odnosu na isti mesec prošle godine.

Prema prikazanim podacima, vidljivo je da je nakon stupanja na snagu nove odluke o motoru koji može biti u vozilima koja se uvoze u BiH, došlo do pada broja uvezenih vozila, izjavio je Ratko Kovačević, portparol UINO BiH.

Skoro 80% registrovanih automobila u BiH je starije od deset godina

Skoro 80% registrovanih automobila u BiH je starije od deset godina, pa ova zemlja ima najstariji vozni park u Evropi. Krajem 2017. Ministarstvo prometa i komunikacija Federacije BiH saopštilo je da više od 85.000 motornih vozila registrovanih u FBiH ne ispunjava zakonom propisane ekološke norme.

BiH i Severna Makedonija označene su kao najzagađenije zemlje u Evropi u 2018.

Region, inače, ima veliki problem sa kvalitetom vazduha, a jedan od glavnih zagađivača je saobraćaj. Greenpeace je u martu saopštio da se čak osam gradova regiona nalazi među 10% najzagađenijih u svetu u 2018, a BiH i Severna Makedonija označene su kao najzagađenije zemlje u Evropi u 2018.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.