Životna sredina

Zabrana uvoza polovnjaka sa motorom Euro 4 smanjila nabavku velikih zagađivača u BiH

Zabrana-uvoza-polovnjaka-sa-motorom-Euro-4-smanjila-nabavku-velikih-zagadjivaca-BiH

Slika: Pixabay

Objavljeno

17.09.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.09.2019.

Komentari

0

Podeli

Zabrana uvoza polovnih vozila sa motorom Euro 4 u Bosni i Hercegovini smanjila je uvoz ovakvih vozila, koji su veliki zagađivači vazduha, pa je tako u periodu od juna do augusta ove godine u zemlju ušlo 17.239 automobila, dok je u istom periodu prošle godine cifra bila 21.764, preneo je portal klix.ba.

BiH je od 1. juna zabranila uvoz polovnih automobila sa motorom Euro 4 i novih automobila sa motorom Euro 5, što znači da će u BiH biti moguće uvoziti polovna vozila stara do deset godina. Odluku je donelo Ministarstvo transporta i komunikacija BiH na osnovu zahteva Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima FBiH.

Najprimetnija razlika u uvozu automobila može se videti u julu i augustu

Najprimetnija razlika, kako prenosi portal, u uvozu automobila može se videti u julu i augustu. U augustu prošle godine, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UINO) BiH, uvezena su 6.643 automobila, dok je ove godine taj broj umanjen za 1.811 vozila. Slični su podaci i za jul ove godine kada je u BiH uvezeno 2.178 vozila manje u odnosu na isti mesec prošle godine.

Prema prikazanim podacima, vidljivo je da je nakon stupanja na snagu nove odluke o motoru koji može biti u vozilima koja se uvoze u BiH, došlo do pada broja uvezenih vozila, izjavio je Ratko Kovačević, portparol UINO BiH.

Skoro 80% registrovanih automobila u BiH je starije od deset godina

Skoro 80% registrovanih automobila u BiH je starije od deset godina, pa ova zemlja ima najstariji vozni park u Evropi. Krajem 2017. Ministarstvo prometa i komunikacija Federacije BiH saopštilo je da više od 85.000 motornih vozila registrovanih u FBiH ne ispunjava zakonom propisane ekološke norme.

BiH i Severna Makedonija označene su kao najzagađenije zemlje u Evropi u 2018.

Region, inače, ima veliki problem sa kvalitetom vazduha, a jedan od glavnih zagađivača je saobraćaj. Greenpeace je u martu saopštio da se čak osam gradova regiona nalazi među 10% najzagađenijih u svetu u 2018, a BiH i Severna Makedonija označene su kao najzagađenije zemlje u Evropi u 2018.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Subvencije stara dizel vozila Srbija Euro 3

Srbija će za zamenu starih dizel vozila izdvojiti 102 miliona evra

17. septembar 2019. - U Programu zaštite vazduha u Srbiji od 2022. do 2030. su i subvencije za zamenu najstarijih dizel vozila novijim

bijeljina pass tesla delovi elektricni automobili

Firma iz Bijeljine proizvodiće delove za Tesla električni auto

17. septembar 2019. - Pass je u većinskom vlasništvu nemačke firme Pass Automotive East GmbH, koja ima 87 odsto akcija u fabrici

Grad Vis proizvodnju punionicu vodonika brodove

Grad Vis planira proizvodnju, punionicu vodonika za brodove

17. septembar 2019. - Grad Vis i udruga H2 razrađuju plan za izgradnju prve punionice vodonika u Hrvatskoj, za brodove i komunalna vozila

energetski pasos za putnicka vozila Srbija

Energetski pasoš obavezan za nova putnička vozila u Srbiji

17. septembar 2019. - Od 24. decembra prodavci novih putničkih vozila u Srbiji imaju obavezu da upoznaju kupce sa...