Životna sredina

Hiljade vozila ne ispunjava ekološke standarde u FBiH

Hiljade vozila ne ispunjava ekoloske standarde u FBiH

Photo: Pixabay

Objavljeno

22.11.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.11.2017.

Komentari

0

Podeli

Više od 85.000 motornih vozila registrovanih u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) ne ispunjava zakonom propisane ekološke norme, saopštilo je Ministarstvo prometa i komunikacija tog dela BiH. U saopštenju se precizira da je od uvođenja takozvanog eko testa za sva motorna vozila utvrđeno da 86.067 ne ispunjava propisane norme.

Pre uvođenja eko testa koji je zasnovan na normama Evropske unije kod samo 90 vozila je utvrđena neispravnost 2015. godine u pogledu ekoloških propisa, da bi taj broj porastao na 131 vozilo 2016. godine, a u prvih 10 meseci od uvođenja novog pravilnika za eko testisranje 78.150 vozilo nije prošlo testiranje, kaže se u saopštenju.

Prema najnovijim podacima ministarstva, 86.067 testiranih vozila je ispod propisanih ekoloških normi u FBiH.

Ministarstvo je podsetilo da je eko test uveden zbog poboljšanja kvalitete vazduha i zaštite životne okoline u skladu sa Direktivama EU i radi smanjivanja emisija štetnih gasova motornih vozila, dodajući da su te emisije značajno doprinosile enormnom zagađenju vazduha u više gradova ugrožavajući zdravlje stanovništva.

Vlasnici vozila koja ne ispunjavaju propisane norme od 2020. godine neće moći da registruju svoja vozila, podseća ministarstvo i dodaje da i pre tog roka postoji mogućnost zabrane upotrebe vozila koja ne ispunjavaju ili nedovoljno ispunjavaju ekološke norme u slučaju povećanja zagađenja.

U saopštenju se navodi da je tokom zime 2016.-2017. u Sarajevu primenjivana neselektivna zabrana vožnje po sistemu par-nepar zbog zagađenja.

Ministarka okoliša i turizma FBiH Edita Đapo izjavila je u avgustu 2017. da stručnjaci procenjuju da su motorna vozila izvor oko 40 odsto ukupnog zagađenja vazduhu u Federaciji BiH.

Ona je tada rekla da su propisi za kontrolu vozila nedovoljno strogi a da je provera štetnih emisija tokom tehničkog pregleda nedovoljno kvalitetna, dodajući da zagađenju doprinose i neadekvatan javni saobraćaj i nekvalitena goriva.

Evropska agencija za životnu sredinu navela je u svom izveštaju 2016. godine da oko 44.000 ljudi umire u Bosni i Hercegovini svake godine zbog raznih vrsta zagađenja.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Aktivisti na Šodrošu: Drveće posečeno

Seča stabala na Šodrošu je monstruozna, opisala potresena učesnica protesta

22. novembar 2017. - Na Šodrošu u Novom Sadu je posečeno 140 autohotonih stabala na trasi za izgradnju četvrtog gradskog mosta

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

22. novembar 2017. - Građani, kompanije i ustanove će 25. marta u 20.30 časova pogasiti svetla na jedan sat radi simbolične podrške planeti i podizanja svesti.

Evropska komisija planira zaštitu potrošača od grinvošinga i garantovanje prava na popravku

EU će zaštititi potrošače od lažnih zelenih proizvoda i zagarantovati pravo na popravku

22. novembar 2017. - Evropska komisija je usvojila predlog direktiva o grinvošingu i pravu na popravku sa ciljem da zaštiti potrošače i životnu sredinu

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka u Grčkoj

22. novembar 2017. - Nadležne institucije u Grčkoj su se opredelile u korist zaštite ptica i dale negativno mišljenje o izgradnji vetroparka u Akarnaniji