Životna sredina

Hiljade vozila ne ispunjava ekološke standarde u FBiH

Hiljade vozila ne ispunjava ekoloske standarde u FBiH

Photo: Pixabay

Objavljeno

22.11.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.11.2017.

Komentari

0

Podeli

Više od 85.000 motornih vozila registrovanih u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) ne ispunjava zakonom propisane ekološke norme, saopštilo je Ministarstvo prometa i komunikacija tog dela BiH. U saopštenju se precizira da je od uvođenja takozvanog eko testa za sva motorna vozila utvrđeno da 86.067 ne ispunjava propisane norme.

Pre uvođenja eko testa koji je zasnovan na normama Evropske unije kod samo 90 vozila je utvrđena neispravnost 2015. godine u pogledu ekoloških propisa, da bi taj broj porastao na 131 vozilo 2016. godine, a u prvih 10 meseci od uvođenja novog pravilnika za eko testisranje 78.150 vozilo nije prošlo testiranje, kaže se u saopštenju.

Prema najnovijim podacima ministarstva, 86.067 testiranih vozila je ispod propisanih ekoloških normi u FBiH.

Ministarstvo je podsetilo da je eko test uveden zbog poboljšanja kvalitete vazduha i zaštite životne okoline u skladu sa Direktivama EU i radi smanjivanja emisija štetnih gasova motornih vozila, dodajući da su te emisije značajno doprinosile enormnom zagađenju vazduha u više gradova ugrožavajući zdravlje stanovništva.

Vlasnici vozila koja ne ispunjavaju propisane norme od 2020. godine neće moći da registruju svoja vozila, podseća ministarstvo i dodaje da i pre tog roka postoji mogućnost zabrane upotrebe vozila koja ne ispunjavaju ili nedovoljno ispunjavaju ekološke norme u slučaju povećanja zagađenja.

U saopštenju se navodi da je tokom zime 2016.-2017. u Sarajevu primenjivana neselektivna zabrana vožnje po sistemu par-nepar zbog zagađenja.

Ministarka okoliša i turizma FBiH Edita Đapo izjavila je u avgustu 2017. da stručnjaci procenjuju da su motorna vozila izvor oko 40 odsto ukupnog zagađenja vazduhu u Federaciji BiH.

Ona je tada rekla da su propisi za kontrolu vozila nedovoljno strogi a da je provera štetnih emisija tokom tehničkog pregleda nedovoljno kvalitetna, dodajući da zagađenju doprinose i neadekvatan javni saobraćaj i nekvalitena goriva.

Evropska agencija za životnu sredinu navela je u svom izveštaju 2016. godine da oko 44.000 ljudi umire u Bosni i Hercegovini svake godine zbog raznih vrsta zagađenja.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

22. novembar 2017. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

22. novembar 2017. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

22. novembar 2017. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

22. novembar 2017. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama