Životna sredina

Za rekultivaciju napuštenih kopova u Vojvodini 46 miliona dinara

Slika: Pixabay

Objavljeno

17.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Vojvodina je za rekultivaciju napuštenih kopova bez vlasnika na svojoj teritoriji dodelila 46 miliona dinara. Bespovratna sredstva se dodeljuju za rekultivaciju napuštenih kopova u više lokalnih samouprava i sela.

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić uručio je 16. avgusta 13 ugovora o dodeli bespovratnih sredstava, čija je vrednost u proseku oko tri i po miliona dinara.

Grbić je rekao da će ta sredstva biti potrošena za pošumljavanje, izgradnju dečjih igrališta, i druge namene koje su definisane projektima.

Bespovratna sredstva su dodeljena na osnovu desetak kriterijuma koji su se, između ostalog, odnosili na udaljenost kopa od urbanog dela grada, vrednost projekta, da li je kop upisan u Katastar napuštenih kopova na teritoriji Vojvodine, vrstu rekultivacije, razvijenost opštine i drugo.

Sredstava za rekultivaciju napuštenih kopova dodeljena su Gradu Zrenjaninu, opštinama Novi Kneževac, Novi Bečej, Čoka, Žabalj, Sečanj, Žitište i Vrbas, kao i mesnim zajednicama Mokrin, Bašaid, Kumane, Bačko Petrovo Selo i Donji Tovarnik.

U okviru Katastra napuštenih kopova na teritoriji Vojvodine koji je predstavljen 2015. Godine,  evidentirao je stanje 217 napuštenih kopova. To je prvi takav projekat koji je sproveden u Srbiji, a realizovao ga je Rudarsko-geološki fakultet Univerziteta u Beogradu, na inicijativu Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine.

U katastru su evidentirani napušteni kopovi u dve grupe – kopovi bez poznatog titulara, i napušteni kopovi izvan aktivnog eksploatacionog polja čiji je vlasnik poznat, a urađena je i aplikacija WebGIS.

Izrada katastra rudarskog otpada u Srbiji u toku

Projekat izrade katastra rudarskog otpada u Srbiji pokrenut je u martu 2017. godine

Izrada katastra će koštati 2,1 milion evra od čega je 90 odsto obezbedila Evropska unija, a ostatak Srbija. Projekat izrade katastra rudarskog otpada realizovaće nemačka firma Plejades, u saradnji sa kompanijom DMT, takođe iz Nemačke.

Projekt će se realizovati u okviru institucija Srbije, uz kontrolu Delegacije EU u Srbiji, a sa ciljem da Srbija uskladi svoje zakonodavstvo sa pravnim tekovinama EU u oblasti životne sredine i upravljanju rudarskim otpadom.

Tokom implementacije projekta, koji će trajati tri godine, uradiće se procena rizika, karakterizacija i klasifikacija rudarskog otpada u oko 200-250 napuštenih rudarskih deponija i oko 200 aktivnih rudnika, kao i tri studije slučaja sa tri različita tipa rudarskog otpada.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Siemens Gamesa prve reciklabilne elise za vetroturbine

Siemens Gamesa proizveo prve reciklabilne elise za vetroturbine

08 September 2021 - Siemens Gamesa će opremiti RWE-ov vetropark na moru turbinama s elisama koje mogu da se recikliraju zahvaljujući novoj vrsti smole

Severnoj Makedoniji pogon gasifikaciju otpada plazmom

Projekat za gasifikaciju otpada plazmom u Severnoj Makedoniji biće proglašen strateškom investicijom

06 September 2021 - Postrojenje za gasifikaciju plazmom vredno 327 miliona evra će prerađivati komunalni otpad iz većine Severne Makedonije i to bez zagađivanja vazduha, kaže Zaev.

popravka namestaja_smanjimo otpad

Kupovina novih stvari nije više IN, zato popravi, pozajmi i pokloni jer #ZaZeleniSvakiDan

03 September 2021 - Model ponašanja savremenog čoveka koji stalno kupuje novu robu, a paralelno baca staru, bez ideje da popravi ono što se popraviti može, nespojivo je sa održivim razvojem i klimatskom akcijom.

Gradjani se protive gradnji spalionice otpada u Sisku

Građani se protive gradnji spalionice otpada u Sisku

01 September 2021 - Zelena akcija i građanska inicijativa "Siščani nisu smetlišćani!" pozvali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da zaustavi projekat.