Životna sredina

Za rekultivaciju napuštenih kopova u Vojvodini 46 miliona dinara

Slika: Pixabay

Objavljeno

17.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Vojvodina je za rekultivaciju napuštenih kopova bez vlasnika na svojoj teritoriji dodelila 46 miliona dinara. Bespovratna sredstva se dodeljuju za rekultivaciju napuštenih kopova u više lokalnih samouprava i sela.

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić uručio je 16. avgusta 13 ugovora o dodeli bespovratnih sredstava, čija je vrednost u proseku oko tri i po miliona dinara.

Grbić je rekao da će ta sredstva biti potrošena za pošumljavanje, izgradnju dečjih igrališta, i druge namene koje su definisane projektima.

Bespovratna sredstva su dodeljena na osnovu desetak kriterijuma koji su se, između ostalog, odnosili na udaljenost kopa od urbanog dela grada, vrednost projekta, da li je kop upisan u Katastar napuštenih kopova na teritoriji Vojvodine, vrstu rekultivacije, razvijenost opštine i drugo.

Sredstava za rekultivaciju napuštenih kopova dodeljena su Gradu Zrenjaninu, opštinama Novi Kneževac, Novi Bečej, Čoka, Žabalj, Sečanj, Žitište i Vrbas, kao i mesnim zajednicama Mokrin, Bašaid, Kumane, Bačko Petrovo Selo i Donji Tovarnik.

U okviru Katastra napuštenih kopova na teritoriji Vojvodine koji je predstavljen 2015. Godine,  evidentirao je stanje 217 napuštenih kopova. To je prvi takav projekat koji je sproveden u Srbiji, a realizovao ga je Rudarsko-geološki fakultet Univerziteta u Beogradu, na inicijativu Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine.

U katastru su evidentirani napušteni kopovi u dve grupe – kopovi bez poznatog titulara, i napušteni kopovi izvan aktivnog eksploatacionog polja čiji je vlasnik poznat, a urađena je i aplikacija WebGIS.

Izrada katastra rudarskog otpada u Srbiji u toku

Projekat izrade katastra rudarskog otpada u Srbiji pokrenut je u martu 2017. godine

Izrada katastra će koštati 2,1 milion evra od čega je 90 odsto obezbedila Evropska unija, a ostatak Srbija. Projekat izrade katastra rudarskog otpada realizovaće nemačka firma Plejades, u saradnji sa kompanijom DMT, takođe iz Nemačke.

Projekt će se realizovati u okviru institucija Srbije, uz kontrolu Delegacije EU u Srbiji, a sa ciljem da Srbija uskladi svoje zakonodavstvo sa pravnim tekovinama EU u oblasti životne sredine i upravljanju rudarskim otpadom.

Tokom implementacije projekta, koji će trajati tri godine, uradiće se procena rizika, karakterizacija i klasifikacija rudarskog otpada u oko 200-250 napuštenih rudarskih deponija i oko 200 aktivnih rudnika, kao i tri studije slučaja sa tri različita tipa rudarskog otpada.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

17. avgust 2017. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

17. avgust 2017. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

17. avgust 2017. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

17. avgust 2017. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja