Voda

WWF: Šteta naneta svim rekama u Bugarskoj – izgrađeno 270 hidroelektrana, u planu još 200

Photo: Pixabay

Objavljeno

18.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Sve reke u Bugarskoj i njihove pritoke pretrpele su neku vrstu štete – među uzročnicima su zagađenje, suša, otpadne vode, vađenje šljunka i peska i izgradnja hidroelektrana (HE), upozorila je Svetska organizacija za prirodu (WWF).

Na ukupno 325 reka u Bugarskoj izgrađeno je 270 hidroelektrana, a odobreno je još 200 projekata za izgradnju hidroelektrana, saopštio je WWF, prenose mediji u Bugarskoj.

Iako vlada mišljenje da je Bugarska bogata vodama, vodni resursi ove zemlje su relativno ograničeni – zauzimaju samo 0,3% teritorije Bugarske. Bugarska ima 2.250 kubnih metara vodnih resursa po glavi stanovnika godišnje, što je mnogo manje od svetskog proseka od 8.000 kubnih metara, piše portal Novinite.

Iako se hidroelektrane smatraju izvorom zelene energije, one postavljaju prepreke koje menjaju vodotokove, čime sprečavaju migracije riba i drugih životinjskih vrsta, saopštio je WWF.

Hidroelektrane, uz druge faktore kao što su klimatske promene i uništavanje šuma, dovele su do gubitka 60% populacija riba u Dunavu i njegovim pritokama tokom prethodnih 20 godina, kaže WWF.

Lista ugroženih vrsta Bugarske sadrži 50 vrsta ribe, od kojih su 4 već izumrle, dok ih je 46 ugroženo. U ugrožene vrste spada i jesetra, čija evolucija traje još od doba dinosaurusa.

Predlozi u okviru debate o Okvirnoj direktivi o vodama dostavljaju se do 4. marta

Nešto se ipak može učiniti, kaže WWF i podseća da je u toku javna debata o Okvirnoj direktivi o vodama EU. Ova debata predstavlja šansu da se zaštiti život u bugarskim rekama tokom narednih 20 godina, kaže WWF.

Rok za podnošenje predloga u vezi sa direktivom ističe 4. marta.

Svi građani i zainteresovane strane mogu da izraze svoje mišljenje u okviru debate o Okvirnoj direktivi o vodama.

Javna debata o ovoj direktivi organizovana je sa ciljem da se dobije što više mišljenja o tome kako su Okvirna direktiva o vodama i Direktiva o poplavama promenile način održivog upravljanja vodama i doprinele poboljšanju stanja voda, kao i kako su uticale na strategije smanjenja rizika od poplava u Evropskoj uniji, navodi se na sajtu Evropske komisije.

Tagovi: , , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Naucnici kisnica nigde nije bezbedna za pice

Naučnici upozorili da kišnica nigde nije bezbedna za piće

11 августа 2022 - Ako se gleda po najstrožim standardima, kišnica svuda na svetu sadrži previše večnih hemikalija (PFAS), čiji štetni uticaj još nije dovoljno poznat

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski

Klimatske-promene-u-Italiji-ekstremna-susa-ugrozavaju-vina-maslina

Klimatske promene i ekstremna suša u Italiji ugrožavaju proizvodnju vina i maslina

20 јула 2022 - Italijanski način života bi mogao drastično da se promeni, pogotovo u dolini reke Po, koju je nezapamćena suša pretvorila u potok.