Voda

WWF: Šteta naneta svim rekama u Bugarskoj – izgrađeno 270 hidroelektrana, u planu još 200

Photo: Pixabay

Objavljeno

18.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Sve reke u Bugarskoj i njihove pritoke pretrpele su neku vrstu štete – među uzročnicima su zagađenje, suša, otpadne vode, vađenje šljunka i peska i izgradnja hidroelektrana (HE), upozorila je Svetska organizacija za prirodu (WWF).

Na ukupno 325 reka u Bugarskoj izgrađeno je 270 hidroelektrana, a odobreno je još 200 projekata za izgradnju hidroelektrana, saopštio je WWF, prenose mediji u Bugarskoj.

Iako vlada mišljenje da je Bugarska bogata vodama, vodni resursi ove zemlje su relativno ograničeni – zauzimaju samo 0,3% teritorije Bugarske. Bugarska ima 2.250 kubnih metara vodnih resursa po glavi stanovnika godišnje, što je mnogo manje od svetskog proseka od 8.000 kubnih metara, piše portal Novinite.

Iako se hidroelektrane smatraju izvorom zelene energije, one postavljaju prepreke koje menjaju vodotokove, čime sprečavaju migracije riba i drugih životinjskih vrsta, saopštio je WWF.

Hidroelektrane, uz druge faktore kao što su klimatske promene i uništavanje šuma, dovele su do gubitka 60% populacija riba u Dunavu i njegovim pritokama tokom prethodnih 20 godina, kaže WWF.

Lista ugroženih vrsta Bugarske sadrži 50 vrsta ribe, od kojih su 4 već izumrle, dok ih je 46 ugroženo. U ugrožene vrste spada i jesetra, čija evolucija traje još od doba dinosaurusa.

Predlozi u okviru debate o Okvirnoj direktivi o vodama dostavljaju se do 4. marta

Nešto se ipak može učiniti, kaže WWF i podseća da je u toku javna debata o Okvirnoj direktivi o vodama EU. Ova debata predstavlja šansu da se zaštiti život u bugarskim rekama tokom narednih 20 godina, kaže WWF.

Rok za podnošenje predloga u vezi sa direktivom ističe 4. marta.

Svi građani i zainteresovane strane mogu da izraze svoje mišljenje u okviru debate o Okvirnoj direktivi o vodama.

Javna debata o ovoj direktivi organizovana je sa ciljem da se dobije što više mišljenja o tome kako su Okvirna direktiva o vodama i Direktiva o poplavama promenile način održivog upravljanja vodama i doprinele poboljšanju stanja voda, kao i kako su uticale na strategije smanjenja rizika od poplava u Evropskoj uniji, navodi se na sajtu Evropske komisije.

Tagovi: , , ,

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ekoloske organizacije Makisko polje najvece vodoizvoriste Beograda plan

Ekološke organizacije: ugroženo Makiško polje, najveće vodoizvorište Beograda

27 November 2020 - Organizacije civilnog društva upozoravaju da se bez prethodne diskusije i uz kršenja zakona i propisa, planira urbanizacija ovog prostora.

Zrenjanin Metito prvo javno-privatno partnerstvo otpadne vode madwar salapura

Zrenjanin i Metito potpisali prvo javno-privatno partnerstvo za otpadne vode u Srbiji

12 November 2020 - Gradske vlasti i kompanija iz Uјedinjenih Arapskih Emirata potpisali su ugovor za razvoj i upravljanje postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda.

Voda postaje berzanska roba privatizacija

Voda postaje berzanska roba, a privatizacija vodi čovečanstvo u ponor

27 October 2020 - Klimatske promene i prirodni resursi uzrok su sukoba širom sveta. Da li voda može da bude u nečijem vlasništvu ili je javno dobro?

nedovoljno truda otpadnih voda CMS u fokusu

I dalje nedovoljno truda oko otpadnih voda

08 October 2020 - Autori: Dunja Jandl, Partner, CMS Ljubljana; Ivan Gazdić, Partner, CMS Belgrade; Marija Marošan, Senior Attorney, CMS Belgrade; Tamara...