Voda

WWF: Šteta naneta svim rekama u Bugarskoj – izgrađeno 270 hidroelektrana, u planu još 200

Photo: Pixabay

Objavljeno

18.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Sve reke u Bugarskoj i njihove pritoke pretrpele su neku vrstu štete – među uzročnicima su zagađenje, suša, otpadne vode, vađenje šljunka i peska i izgradnja hidroelektrana (HE), upozorila je Svetska organizacija za prirodu (WWF).

Na ukupno 325 reka u Bugarskoj izgrađeno je 270 hidroelektrana, a odobreno je još 200 projekata za izgradnju hidroelektrana, saopštio je WWF, prenose mediji u Bugarskoj.

Iako vlada mišljenje da je Bugarska bogata vodama, vodni resursi ove zemlje su relativno ograničeni – zauzimaju samo 0,3% teritorije Bugarske. Bugarska ima 2.250 kubnih metara vodnih resursa po glavi stanovnika godišnje, što je mnogo manje od svetskog proseka od 8.000 kubnih metara, piše portal Novinite.

Iako se hidroelektrane smatraju izvorom zelene energije, one postavljaju prepreke koje menjaju vodotokove, čime sprečavaju migracije riba i drugih životinjskih vrsta, saopštio je WWF.

Hidroelektrane, uz druge faktore kao što su klimatske promene i uništavanje šuma, dovele su do gubitka 60% populacija riba u Dunavu i njegovim pritokama tokom prethodnih 20 godina, kaže WWF.

Lista ugroženih vrsta Bugarske sadrži 50 vrsta ribe, od kojih su 4 već izumrle, dok ih je 46 ugroženo. U ugrožene vrste spada i jesetra, čija evolucija traje još od doba dinosaurusa.

Predlozi u okviru debate o Okvirnoj direktivi o vodama dostavljaju se do 4. marta

Nešto se ipak može učiniti, kaže WWF i podseća da je u toku javna debata o Okvirnoj direktivi o vodama EU. Ova debata predstavlja šansu da se zaštiti život u bugarskim rekama tokom narednih 20 godina, kaže WWF.

Rok za podnošenje predloga u vezi sa direktivom ističe 4. marta.

Svi građani i zainteresovane strane mogu da izraze svoje mišljenje u okviru debate o Okvirnoj direktivi o vodama.

Javna debata o ovoj direktivi organizovana je sa ciljem da se dobije što više mišljenja o tome kako su Okvirna direktiva o vodama i Direktiva o poplavama promenile način održivog upravljanja vodama i doprinele poboljšanju stanja voda, kao i kako su uticale na strategije smanjenja rizika od poplava u Evropskoj uniji, navodi se na sajtu Evropske komisije.

Tagovi: , , ,

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otpad Drinu pritoke Srbiji BiH Crnoj Gori

Otpad prekrio Drinu i pritoke u Srbiji, BiH, Crnoj Gori

04 January 2021 - Plutajući otpad na Drini i njenim pritokama u Srbiji, BiH i Crnoj Gori uništava životnu sredinu i gomila se na branama hidroelektrana

Subotica vodovodni sistem i otpadne vode

Subotica obnovila vodovodni sistem i prerađuje otpadne vode

18 December 2020 - Kanalizacija za Suboticu i okolinu je proširena u projektu od 27 miliona evra, uključujući novu fabriku vode i proizvodnju energije iz mulja

finansijska trzista SAD prvi fjucersi na vodu svetu

Berze u SAD dozvolile špekulacije na cene vode putem fjučersa

10 December 2020 - Na američke berze su uvedeni prvi fjučersi na vodu na svetu, a mogući skokovi cena bi se lako prelili na troškove za obične ljude širom planete

Vlada Crne Gore zabraniti male hidroelektrane koncesije

Nova Vlada Crne Gore će zabraniti male hidroelektrane, pretresti koncesije

03 December 2020 - Mandatar Zdravko Krivokapić obećao je da će zabraniti nove male hidroelektrane i preispitati koncesij, dodajući da su mnoge bili štetne