Biodiverzitet

WWF, RERI: Gradnja pristaništa uništiće obalu Dunava i staništa u Nacionalnom parku Đerdap

wwf reri djerdap pristaniste

Slika: Nacionalni park Đerdap (Pixabay)

Objavljeno

28.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Svetski fond za prirodu (WWF) i Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) upozorili su da će najavljena gradnja međunarodnog pristaništa uništiti obalu Dunava i priobalna staništa koja uživaju zaštitu u Nacionalnom parku Đerdap.

Dve organizacije su saopštile da je Opština Majdanpek predložila Nacrt plana detaljne regulacije zaštićenog područja „Arheološki lokalitet – Lepenski vir“ kojim se predviđa izgradnja velikog međunarodnog pristaništa i pratećih sadržaja u neposrednoj blizini zona stroge zaštite Nacionalnog parka Đerdap i ovog Arheološkog lokaliteta.

Izgradnja međunarodnog pristaništa, kao i pratećih objekata, apartmana i restorana, daleko je iznad granica održivosti i odgovornog korišćenja prirodnih vrednosti

„WWF i RERI upozoravaju da bi buduće pristanište, koje podrazumeva izgradnju velikog betonskog platoa, direktno uništilo obalu Dunava i priobalna staništa koja uživaju zaštitu u Nacionalnom parku. Njegova izgradnja, kao i pratećih objekata, apartmana i restorana, daleko je iznad granica održivosti i odgovornog korišćenja prirodnih vrednosti. Ukoliko se ostvari u predloženom obimu, izgradnja bi značila trajno uništavanje i ugrožavanje zaštićenih staništa i vrsta, a koje su Zakonom o nacionalnim parkovima već proglašene kao prirodne vrednosti od nacionalnog značaja“, navele su dve organizacije.

Nacrt plana detaljne regulacije zaštićenog područja „Arheološki lokalitet – Lepenski vir“ je na javnom uvidu od 24. septembra

Pomenuti plan nalazi se na javnom uvidu od 24. septembra, tokom kojeg su WWF, RERI, Europa Nostra i Centar za kulturnu dekontaminaciju poslali komentare kojima osporavaju ovaj dokument i tražili da se suštinski revidira i iz njega ukloni problematično rešenje za izgradnju pristaništa.

Opština Majdanpek je izostavila Nacrt izveštaja o strateškoj proceni uticaja ovog Plana na životnu sredinu

Dve organizacije ističu da se nezakonitost u pripremi Plana oslikava i u činjenici  da je Opština Majdanpek, kao nosilac izrade plana, grubo povredila proceduru javnog uvida tako što je izostavila Nacrt izveštaja o strateškoj proceni uticaja ovog plana na životnu sredinu.

Na ovaj način, zainteresovane strane su onemogućene da ostvare uvid u kompletnu dokumentaciju za javni uvid i pravovremeno reaguju,  čime je ceo postupak neregularan, navodi se u saopštenju.

Organizacije civilnog društva traže da Opština Majdanpek obustavi postupak javnog uvida zbog povrede procedure

Dodatnu kontroverznost ovom Planu daje i činjenica da se postojeće međunarodno pristanište nalazi u Donjem Milanovcu, na samo 16 kilometara od lokaliteta Lepenski vir.

WWF, RERI, Europa Nostra i Centar za kulturnu dekontaminaciju zahtevaju da Opština Majdanpek obustavi postupak javnog uvida zbog povrede procedure i pokrene novi postupak u skladu sa propisima Republike Srbije.

Nacionalni park Đerdap je na UNESKO listi svetskih geoparkova

Ove organizacije navode da je lokalitet Lepenskog vira i Đerdapa jedan od najznačajnijih za naučna istraživanja i zaštitu prirode, pa dodatno zabrinjava što se neposredno uz planirani kompleks nalaze i zone stroge zaštite koje obuhvataju reliktne i retke zajednice koprivića i oraha, koje su prvi put opisane upravo na ovom području.

Nacionalni park Đerdap predstavlja potencijalno područje Natura 2000 evropske ekološke mreže

„Osim na nacionalnom nivou, Nacionalni park Đerdap je međunarodno značajan i upisan je na UNESKO listu svetskih geoparkova. Predstavlja međunarodno značajno područje za ptice i biljke, deo je EMERALD mreže zaštićenih područja i predstavlja potencijalno područje Natura 2000 evropske ekološke mreže“, navodi se u saopštenju.

Nacionalni park Đerdap zaštićen je i Karpatskom konvencijom koju je Srbija ratifikovala, kao i Protokolom o održivom upravljanju šumama u okviru Konvencije.

Predstavljeni Plan, dodaje se, nije uzeo u obzir preporuke o zaštiti kulturnog predela promovisane Evropskom konvencijom o predelu koju je Skupština Srbije ratifikovala 2011.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

28. oktobar 2020. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

28. oktobar 2020. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

Volonteri prirodi po meri 2024 konkurs

Mladi istraživači Srbije objavili konkurs za dodelu nagrade Volonteri prirodi po meri

28. oktobar 2020. - Mladi istraživači Srbije su pokrenuli nagradni konkurs Volonteri prirodi po meri 2024 za pojedince koji se ističu u zaštiti prirode

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

28. oktobar 2020. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj