OIE

WV-International NBT napreduje sa Alibunar vetroparkovima i pripremama se za aukcije

WV-International NBT napreduje sa razvojem dva vetroparka i pripremama za aukcije alibunar

Slika: Zorana Mihajlović/Facebook

Objavljeno

14.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Predstavnici kompanije WV-International NBT razgovarali su sa Zoranom Mihajlović, potpredsednicom Vlade Srbije i ministarkom rudarstva i energetike, o napretku svog investicionog portfolia u obnovljive izvore energije. WV-International NBT je upravo završio izmenu građevinskih dozvola kako bi ih prilagodio novoj generaciji vetroturbina koje namerava da instalira u vetroparkovima.

WV-International NBT najavio je, takođe, da se priprema za učešće na prvim aukcije za dodelu premija u Srbiji, koje bi, prema najavi iz Ministarstva, trebalo da budu održane do kraja 2021. godine. Vlada Srbije je uvela ovaj mehanizam podrške kao deo novog seta energetskih zakona koji su nedavno usvojeni.

NBT AS (NBT), kompanija sa sedištem u Oslu koja investira u vetroelektrane velike snage, udružila se sa kompanijom WV International (ranije Windvision) u cilju razvoja vetroelektrana snage 800 MW u Srbiji. WV-International NBT ranije je najavio da će proizvodnja električne energije u dva vetroparka Alibunar (Alibunar 1 i Alibunar 2), ukupnog kapaciteta 168 MW, početi 2023. godine.

WV-International NBT u Srbiji razvija vetroparkove i solarne elektrane snage 800 MW

„U okviru našeg impresivnog portfelja od 800 MW, trenutni fokus je na projektima Alibunar 1 i Alibunar 2, za koje je kompanija upravo završila izmenu građevinskih dozvola u skladu sa modernijim tehnologijama vetrogeneratora koje će biti korišćene“, izjavila je Neda Lazendić, direktorka kompanije WV-International NBT.

Lazendić je, takođe, dodala da su ove izmene deo priprema kompanije da postigne najkonkurentniju cenu na prvim aukcijama u Srbiji.

Norveško-srpski dijalog o energetskoj tranziciji u Srbiji

Delegacija koju su činili Jørn Gjelstad, norveški ambasador, Magnus Johansen, potpredsednik NBT AS, i Neda Lazendić, direktorka WV-International NBT, imala je sastanak sa Zoranom Mihajlović, potpredsednicom vlade i ministrom rudarstva i energetike.

NBT je izgradio vetrparkove u Norveškoj, Ukrajini i Kini

Potpredsednik kompanije NBT Magnus Johansen rekao je da ova kompanija, sa iskustvom na projektima razvijanja i izgradnje vetroelektrana u Norveškoj, Ukrajini i Kini, želi da podrži energetsku tranziciju u Srbiji. On je istakao da su zainteresovani za ulaganje u Srbiju i zato su se priključili projektima vetroelektrana koje je započela da razvija kompanija Windvision, sada WV-International.

Ambasador Norveške Jørn Gjelstad rekao je da se nada da će Norveška i norveške kompanije, koje imaju veliko iskustvo, biti još prisutnije u Srbiji i da će imati značajniju ulogu u razvoju i modernizaciji energetskog sektora.

„Želimo da privučemo kvalitetne investicije u ovoj oblasti i da se projekti efikasno realizuju jer je oblast obnovljivih izvora energije veoma važna za Srbiju, kao zemlju u energetskoj tranziciji“, rekla je ministarka Mihajlović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

14. maj 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

14. maj 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

14. maj 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

14. maj 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.