OIE

Woodburn potpisao PPA ugovor sa automobilskom firmom 

woodburn hrvatska PPA

Objavljeno

20.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Češka firma Woodburn Capital Partners sklopila je ugovor o otkupu električne energije (eng. PPA) sa automobilskom kompanijom Magna International. To je prvi takav ugovor za ovu firmu iz industrije automobila.

Woodburn radi na tome da model, po kojem će isporučivati električnu energiju pogonima kompanije Magna u Češkoj, primeni i u Hrvatskoj i u regionu.

Woodburn je u julu prošle godine započeo radove na solarnoj elektrani kapaciteta 10 MW u Brdovcu pored Zagreba i postrojenju snage tri megavata u Stankovcima u Zadarskoj županiji.

Najnoviji PPA ugovor uključuje i da Woodburn izgradi i operativno vodi fotonaponsku elektranu snage 2,4 MW na lokaciji gde se nalazi pogon firme Magna u Češkoj, u skladu s 15-godišnjim PPA aranžmanom.

Mirko Medenica, direktor razvoja firme Woodburn, naglasio je da potpisivanje ovog ugovora dolazi mesec dana nakon učestvovanja na konferenciji RE-Source Croatia u Zagrebu.

Woodburn trenutno u Hrvatskoj gradi dva fotonaponska postrojenja

„Aktivno tražimo načine na koje uvesti PPA ugovore u tvrtke u Hrvatskoj i regiji. Sklopljeni PPA ugovori bit će strukturirani na temelju proizvodnje naših budućih fotonaponskih postrojenja u Stankovcima i Brdovcu, prema modelu fizičkog ili dislociranog izvora energije (on-site ili off-site), uzimajući u obzir i niz drugih projekata“, rekao je Medenica.

Kris Kotnauer (Chris Kottnauer), glavni finansijski direktor firme Woodburn, naglasio je da su višestruke prednosti dugoročnog PPA ugovora za kupce energije.

Potpisivanje PPA ugovora uklanja stres uzrokovan varijabilnošću cena

„Najveća je financijska prednost što kupci nemaju nikakvih kapitalnih ulaganja. Potpisivanjem PPA ugovora jedini je izdatak mjesečni trošak proizvedene električne energije. S obzirom na ugovoreno fiksno razdoblje i fiksni iznos, dugoročno planiranje budžeta za električnu energiju postaje jednostavno”, istakao je Kotnauer.

Ovaj aranžman, kako je dodao, uklanja stres uzrokovan varijabilnošću cena i pruža veću finansijsku stabilnost.

Inače, Woodburn je već završio pet projekata solarnih i elektrana na biomasu u koje je uloženo više od 80 miliona evra. Nedavno su najavili i prvo ulaganje u Bosni i Hercegovini za koje su potpisali koncesioni ugovor sa Vladom Kantona 10.

U Tomislavgradu će biti izgrađena solarna elektrana snage 92,5 MW, koja će, kako je sada saopšteno, biti opremljena sistemom za skladištenje energije u baterijama (BESS) na lokaciji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

evropa baterije skladistenje energije rekord

Baterije za skladištenje energije iz solara duplirane treću godinu zaredom

20. maj 2024. - Evropska unija instalirala je 17,2 GWh novih  baterijskih sistema za skladištenje energije (eng. BESS) iz solarnih elektrana u 2023.

severna makedonija premijer hristijan mickoski mef

Mickoski: Novi veliki vetropark davaće petinu proizvodnje struje u zemlji

20. maj 2024. - Mandatar za sastav nove Vlade Hristijan Mickoski izjavio je da će energetska tranzicija biti skup i dug proces

Đorđa Meloni: postavljanje solarnih panela ugrožava proizvodnju hrane u Italiji

Đorđa Meloni: Postavljanje solarnih panela ugrožava proizvodnju hrane u Italiji

20. maj 2024. - Vlada Italije je donela uredbu kojom se zabranjuje postavljanje solarnih panela na poljoprivrednom zemljištu

GGF vetropark Bogoslovec model investiranje zelenu energiju Balkanu

GGF-ov vetropark Bogoslovec je model za investiranje u zelenu energiju na Balkanu

20. maj 2024. - BNB kompani i Fond za zeleni razvoj (GGF) su proslavili otvaranje svoje vetroelektrane Bogoslovec