OIE

VSB Group planira gradnju vetroparka snage 329 MW u Dalmaciji

VSB Group planira gradnju vetroparka snage 329 MW u Dalmaciji

Foto: FMedic_photography from Pixabay

Objavljeno

03.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma VSB Hrvatska, članica međunarodne kompanije VSB Group, planira da izgradi vetropark snage 329 megavata (MW) u blizini mesta Imotski u Dalmaciji.

VSB Hrvatska planira da u okolini Imotskog izgradi Zonu Imotski – niz vetroelektrana ukupne snage 329 megavata koji će godišnje proizvoditi 700 gigavat-sati (GWh) električne energije, prenela je Slobodna Dalmacija.

Projekat Zona Imotski imao bi kapacitet veći od trenutno najveće vetroelektrane u Hrvatskoj – Senj, snage 156 MW, ali bio bi drugi kada se pogledaju najavljeni projekti jer je nedavno predstavljen vetropark Lički Medvjed, snage 425 MW.

Vetropark će se graditi na teritoriji šest opština

VSB grupa se bavi razvojem, gradnjom i upravljanjem vetroparkovima i solarnim elektranama i dosad je instalirala kapacitete snage 1 GW, a upravlja sa elektranama snage skoro 2 GW. Početkom 2020. švajcarska investiciona kompanija Partners Group preuzela je 80 odsto ove nemačke firme.

Vetropark kod Imotskog će se, kako prenosi list, graditi na prostoru šest opština: Proložac, Lovreć, Lokvičići, Podbablje, Zagvozd i Runovići. Godišnja proizvodnja električne energije biće dovoljna da se napaja cela Splitsko-dalmatinska županija, koja ima oko pola miliona stanovnika. Investicija se procenjuje na tri milijarde kuna ili skoro 400 miliona evra.

Projekat Zona Imotski još je u početnim fazama

Ante Renić, direktor VSB Hrvatska, izjavio je da je projekat Zona Imotski prvi veliki projekat koji VSB razvija u Hrvatskoj. On je istakao da bi gradnja vetroparka omogućila razvoj privrede u ovom kraju jer će biti obnovljena i proširene energetska mreža.

Projekat Zona Imotski još je u početnim fazama i trenutno čeka podzakonske akte za dobijanje energetskog odobrenja od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. U isto vreme obavlja se procena uticaja na životnu sredinu.

Svi vetroagregati biće sagrađeni, kako se navodi, u skladu sa dobrim praksama kompanije VSB Group, pa će svaka turbina biti udaljena minimalno 500 metara od kuća i 200 metara od puteva i ostalih infrastrukturnih objekata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Preokret klimatske politike G7 lideri ulaganje LNG gas nuklearke

Preokret klimatske politike G7: lideri podržali ulaganje u LNG, gas, nuklearke

29 јуна 2022 - G7 se formalno drži klimatskih ciljeva, a za to vreme promoviše LNG i fosilni gas uopšte kao i nuklearne elektrane

nasa-nuklearka-mesec

NASA planira da postavi nuklearku na Mesecu

28 јуна 2022 - Uspešno postavljanje ovakvih sistema bi stvorilo temelje za dugoročne misije na Mesec i Mars, tvrdi NASA

Ministri energetike Savet EU ciljeve zelenu energiju energetsku efikasnost

Ministri energetike zemalja EU podigli ciljeve za zelenu energiju, energetsku efikasnost

28 јуна 2022 - Savet EU je usvojio više ciljeve za zelenu energiju i energetsku efikasnost u okviru paketa Fit for 55, za pregovore s Evropskim parlamentom

Savez za avijaciju s nula emisija letelice EU elektricni pogon vodonik

EU razvija letelice na električni pogon i vodonik

27 јуна 2022 - Evropska komisija je objavila da će njen Savez za avijaciju s nula emisija – AZEA ubrzati razvoj letelica na električni pogon i vodonik