x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Vrhunski softver i domaća pamet dovele novosadski Šnajder Elektrik DMS na svetski vrh

23.03.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: Schneider Electric DMS
Vrhunski softver i domaća pamet dovele novosadski Šnajder Elektrik DMS na svetski vrh

Piše: Zoran Vidić

Šnajder Elektrik DMS (Schneider Electric DMS) je kompanija za istraživanje, razvoj i inženjering u oblasti upravljanja elektroenenergetskim sistemima sa sedištem u Novom Sadu, koja se svojim svetski poznatim ADMS softverom pozicionirala kao najuspešnija i najveća srpska IT kompanija i jedna od najpoznatijih u regionu.

Šnajder Elektrik DMS je zajednički projekat multinacionalnog giganta Šnajder Elektrik sa sedištem u Francuskoj i srpske kompanije DMS Grupa, čiji osnivači i vlasnici su profesori sa novosadskog Fakulteta tehničkih nauka.

Glavni proizvod kompanije, ADMS softver, američka konsultantska kompanija GARTNER je proglasila za najkvalitetniji i najbolji softverski proizvod na svetu, šest godina zaredom, od 2011. do 2016. godine.

ADMS softver je originalni proizvod novosadskog preduzeća i predstavlja integrisano softversko rešenje za upravljanje električnim mrežama u velikim  gradovima u prisustvu obnovljivih izvora energije. Softver integriše razne analitičke funkcije za proračun i optimizaciju rada elektrodistributivnih kompanija i obezbeđuje alate za efikasno praćenje, upravljanje, dizajn i optimizaciju sistema distribucije.

Korisnicima ADMS softvera omogućava se da steknu detaljan pregled mreže kojom upravlja njihova kompanija i da na osnovu tih saznanja dizajniraju i razviju distributivnu infrastrukturu, optimizuju resurse i smanje troškove poslovanja električne mreže kojom upravljaju. Rezultat su veći prihodi kompanije i poboljšan kvalitet usluga.

Firma sa preko hiljadu stručnjaka za energetiku i računarstvo 

Rani počeci ADMS softvera i same kompanije sežu u sada daleku 1995. godinu, kada je grupa profesora na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, na inicijativu Elektrovojvodine započela rad na razvoju ADMS softvera. Pet godina kasnije, ovaj tada mali tim prerastao je u kompaniju DMS Grupa d.o.o. Novi Sad.

Šnajder Elektrik DMS je u ekspanziji i trenutno okuplja više od 1.000 stručnjaka iz oblasti energetike i računarstva, a gotovo 40 njih su doktori nauka. Kompanija već više godina sarađuje sa univerzitetima i distributerima električne energije širom sveta, a u saradnji sa matičnom kompanijom Šnajder Elektrik i njihovom globalnom mrežom filijala nastavljaju da razvijaju tržište i proizvode na svetskom nivou.

Ulaganje u budućnost i domaću pamet jedan je od prioriteta ove mlade kompanije, u kojoj je prosečna starost zaposlenih ne prelazi 27 godina.

Već nekoliko godina ova firma sprovodi aktivnu politika stipendiranja studenata, koja omogućava da oko 250 mladih stipendista svake godine nakon diplomiranja dobiju priliku da nastave karijeru u Šnajder Elektriku.

Danas se ADMS softver koristi više od 50 kompanija u preko 130 dispečerskih kontrolnih centara širom sveta.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.