Voda

Vrhovni kasacioni sud zabranio izgradnju MHE Pakleštica na Staroj planini

Foto: Pixabay

Objavljeno

19.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Vrhovni kasacioni sud uvažio je žalbu Ministarstva zaštite životne sredine, poništio presudu Upravnog suda i potvrdio rešenje ministarstva kojim se zabranjuje gradnja male hidroelektrane (MHE) Pakleštica, na reci Visočici, preneo je Blic.

Ministarstvo zaštite životne sredine podnelo je žalbu na odluku Upravnog suda u Beogradu, koji je u aprilu poništio rešenje tog ministarstva.

Tim rešenjem utvrđeno je da postoje značajne razlike u studiji uticaja na životnu sredinu, koju je izradio investitor, i stanja na terenu, utvrđenog nadzorom Zavoda za zaštitu prirode.

Kako je utvrdio zavod, u studiji uticaja nije navedeno da u reci postoje zaštićene životinjske vrste, potočna pastrmka i potočni rak, koje su stručnjaci zavoda našli.

Zbog toga je ministarstvo odlučilo da gradnje ne može biti, jer dozvola ne bi mogla da bude izdata da su te činjenice bile poznate, kada je data saglasnost na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu.

Investitor je podneo tužbu Upravnom sudu, koji je, međutim, utvrdio da na pravnoj snazi ostaje ranije rešenje. Međutim, Vrhovni kasacioni sud sada je takvu odluku poništio.

Članovi građanske inicijative Odbranimo reke Stare planine tvrde da ovo nije jedinstven slučaj, te da su stručnjaci i u Rakitskoj reci, gde, takođe, treba da se gradi mala hidroelektrana, našli zaštićene životinjske vrste, koje se ne pominju u studiji uticaja na životnu sredinu.

Aleksandar Jovanović Ćuta, aktivista ovog udruženja, kaže da je slučaj Pakleštica završen i da će aktivnosti meštana Stare planine biti preusmerena na druge reke.

„Sada se borimo za Rakitsku reku pre svega. Nećemo odustati od namere da odbranimo naše reke“, rekao je Jovanović za Blic.

Učešće javnosti suštinski deo procene uticaja na životnu sredinu

Učešće javnosti je suštinski deo procene uticaja na životnu sredinu, koju moraju da sprovedu sve članice Energetske zajednice (EZ). Ako ova obaveza nije ispoštovana, Sekretarijat pokreće postupke za rešavanje sporova kako bi se osiguralo da se propisi EZ poštuju, saopštio je nedavno Sekretarijat EZ u izjavi o razvoju malih hidroelektrana (MHE), dodajući da trenutno razmatra žalbu u vezi sa projektom za korišćenje hidroenergije u Srbiji.

Sekretarijat nije naveo koji je to projekat, ali na sajtu EZ navodi se da je 30. avgusta primljena žalba u vezi sa uticajem hidroelektrana na Staroj planini na životnu sredinu. Već nekoliko godina inicijativa Odbranimo reke Stare planine suprotstavlja se masovnoj izgradnji MHE na ovom području. U septembru je inicijativa organizovala protest koji je u Pirotu okupio više hiljada ljudi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija EU grant dalekovode pametna brojila

EU kreditima i donacijom podržava projekte dalekovoda, pametnih brojila u Srbiji

08 августа 2022 - Srbiji je preko WBIF-a odobreno 17 miliona evra za dalekovode i unapređenje elektrodistributivnog sistema. Ta dva projekta su vredna ukupno 81 milion evra i finansiraju se iz kredita.

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

Kosovo vanredne mere bezbednost snabdevanja strujom

Kosovo* uvelo vanredne mere za bezbednost snabdevanja strujom

05 августа 2022 - Kosovo* je uvelo vanredne mere u trajanju do 180 dana u sektoru snabdevanja električnom energijom zbog skoka cena širom Evrope