Otpad

Vremenska prognoza: mogući pljuskovi sa puno plastike!

Vremenska prognoza: mogući pljuskovi sa puno plastike!

Foto: iStock

Objavljeno

06.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Pariz je od 29. maja do 3. juna bio domaćin druge runde pregovora o međunarodnom sporazumu da se zaustavi zagađenje plastikom. Kako bi se podigla svest i ukazalo na značaj ovog važnog pitanju, tokom svih pet dana pregovora na displejima u metrou i na bilbordima širom Pariza prikazivana je prognoza o zagađenju plastikom.

„Današnje vreme u Parizu biće sunčano, ali uz nekoliko pljuskova plastike, do 40 kilograma kumulativno, sa kišom tokom dana“, glasila je prognoza. Lansirala ju je bivša televizijska voditeljka Kloe Nabedijan, zajedno s ministrom ekološke tranzicije i kohezije teritorija Kristofom Bešijem.

Prognozu su razvili istraživači iz Minderoo fondacije iz Australije. U dane pregovora, predviđani su pljuskovi od 40 do 48 kilograma mikroplastike na dnevnom nivou, uz mogućnost povećanja količine i do deset puta u slučaju jake kiše.

„Ovo bi trebalo da izoštri fokus pregovarača. Čestice plastike se kidaju na manje delove u životnoj sredini, a ovaj otrovni koktel završava u našim telima, gde nanosi nezamislivu štetu našem zdravlju“, rekao je Markus Gover, šef za istraživanja plastike u Minderoo fondaciji.

Prognoza ne meri količinu plastike koja pada kroz atmosferu u realnom vremenu

Ovom metodom se količina plastike iz atmosfere ne meri u realnom vremenu. Ona se temelji na rezultatima istraživanja obavljenog u Parizu 2015. godine. Prikupljeni su uzorci sa više lokacija i analizirani u laboratoriji.

Naučnici su u otkrili da je većina plastičnih čestica koje padaju od najlona i poliestera, verovatno od odeće. Godišnje na području Pariza završi više do 10 tona mikroplastičnih vlakana, procenjuje se u istraživanju.

Sveprisutnost mikroplastike

Zabrinutost zbog uticaja plastike na životnu sredinu i ljudsku dobrobit porasla je poslednjih godina zajedno sa povećanjem broja istraživanja koja dokazuju njenu sveprisutnost i postojanost.

Mikroplastika su čestice plastike manje od pet milimetara u prečniku. U prirodi, raznobojna mikroplastika je pronađena u ledu blizu Severnog pola i unutar riba iz najdubljih delova okeana. Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) procenjuje da plastični otpad ubije više od milion morskih ptica i 100.000 morskih sisara svake godine.

Kod ljudi je mikroplastika otkrivena u krvi, majčinom mleku i posteljici. „U našim telima, plastika o kojoj treba da se brinemo je verovatno ona između 10 nanometara i jednog mikrometra. Jer će ona najverovatnije proći kroz naše biološke membrane u tkiva, uključujući krvno-moždanu barijeru“, rekao je pedijatar Kristos Simeonidis, istraživač iz Minderoo fondacije.

U ljudskoj krvi su pronađene čestice mikroplastike i od samo 700 nanometara

Prognoza za Pariz je pokrivala znatno veće čestice, uglavnom sintetička vlakna dužine najmanje 50 mikrona. Poređenja radi, ljudska dlaka je prečnika oko 80 mikrona (ili 80.000 nanometara), a u ljudskoj krvi je pronađena mikroplastika i od samo 700 nanometara.

Šefovi država, ministri životne sredine i drugi predstavnici zemalja članica UN-a saglasili su se prošle godine na zasedanju skupštine UNEP-a u Najrobiju o donošenju rezolucije o okončanju zagađenja plastikom i stvaranju međunarodnog pravno obavezujućeg sporazuma do 2024. godine. Sastanak u Parizu je drugi od pet predviđenih na kojima treba da bude dogovoren tekst sporazuma.

Tema ovogodišnjeg Svetskog dana životne sredine bila je zagađenje plastikom i kako ga pobediti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vranje dobija Regionalni centar za upravljanje otpadom

Vranje dobija regionalni centar za upravljanje otpadom

6. jun 2023. - Potpisan je ugovor o izgradnji regionalnog centra za upravljanje otpadom u Vranju, vredan 12,5 miliona evra

WISE konferencija

WISE Srbija: Žene kao liderke energetske tranzicije nisu mit, već realnost

6. jun 2023. - Konferenciju Žene Srbije u održivoj energetici – lidersto za energetsku tranziciju organizovala je WISE Srbija mreža žena

Probistip Toksicno jalovište u Probistipu zamenice solarna elektrana

Toksično jalovište u Probištipu zameniće solarna elektrana

6. jun 2023. - Opština Probištip u Severnoj Makedoniji će potražiti investitora koji bi sanirao rudarsko jalovište i izgradio solarnu elektranu

vetroturbine-recikliranje

Kina i EU očekuju da do 2030-2035. reše problem reciklaže vetroturbina, solarnih panela i baterija

6. jun 2023. - Vetroturbine su 85-95% reciklabilne, ali reciklaža samih elisa je problematična jer su one napravljene od kompozitnih materijala