Životna sredina

Svetski dan životne sredine: za pobedu nad zagađenjem plastikom

Foto: iStock

Objavljeno

02.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Petog juna je 50 godina od početka obeležavanja Svetskog dana životne sredine. Za to vreme je postao jedna od najvećih globalnih platformi na tom polju. Ovogodišnji domaćin je Obala Slonovače, u partnerstvu sa Holandijom. Tema jubileja je zagađenje plastikom i kako ga pobediti, a promoviše se sa haštagom #BeatPlasticPollution.

Voda – plastika, hrana – plastika, kozmetika – plastika, uređaji i odeća: opet plastika. Godišnje proizvedemo 430 miliona tona plastike, koja obično nakon samo jedne upotrebe postane otpad. Ono što vidimo je strašno, ali ono što ne vidimo je možda još strašnije. Mikroplastika, komadići dužine do pet milimetara, nalazi se u zemlji, vodi i u našem organizmu!

Jeftina, fleksibilna, laka za transport, sve su to prednosti ovog materijala. Ali količina plastike je na putu da se do 2060. utrostruči, uz aktuelni tempo proizvodnje. Principi cirkularne ekonomije daju mogući odgovor na taj izazov.

Neželjena dejstva

Život velikog broja vrsta životinja i biljaka je ugrožen zbog plastike. Od 19 do 23 miliona tona godišnje završi u vodi. Više od 90 odsto riba i ptica ima plastiku u želucu, što remeti endokrini i sistem za varenje. Plastika može da spreči dotok kiseonika organizmima u vodi i da blokira svetlost.

Udeo industrije plastike u svetskoj potrošnji nafte je šest odsto

Proizvodnja plastike je takođe veliki uzročnik klimatske krize sa kojom se suočavamo. Jedna je od energetski najintenzivnijih industrijskih procesa. U svetskoj potrošnji nafte učestvuje sa šest odsto.

Mikročestice plastike čovek može da unese u telo udisanjem, preko kože, pa čak i preko placente ili majčinog mleka. Mikroplastika se preko poljoprivrednih aktivnosti može akumulirati u zemljištu. Neke od hemikalija u mikroplastici su povezane sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, posebno kod žena.

Kako rešiti zagađenje plastikom

Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) navodi da je plastične proizvode neophodno upotrebljavati više puta i reciklirati ih kao i naći zamenske materijale i lance snabdevanja za njih.

Kako rešiti problem zagađenja plastikom

Svetska organizacija je u nedavnom izveštaju predložila transformaciju tržišta plastike po principima cirkularne ekonomije. Umesto privrede oslonjene na stvaranje otpada, treba uspostaviti društvo u kojem se plastika koristi više puta i recikliranjem dobija drugu svrhu. U dokumentu je naglašen značaj ubrzavanja razvoja tržišta reciklirane plastike kako bi postala profitabilnija.

Transformišimo privredu oslonjenu na stvaranje otpada u društvo ponovne upotrebe

Za primenu alternativnih sirovina i materijala neophodne su promene na polju potražnje, kod potrošača, kao i u regulatornom okviru, navodi UNEP.

U izveštaju se ističe da su neka rešenja već dostupna i da vode ekonomskoj koristi i smanjenju štete po ljudsko zdravlje, životnu sredinu i klimu.

Zajednička akcija

U ovaj proces moraju biti uključeni svi. Države i lokalna samouprava treba da uvedu zakone i propise za smanjenje proizvodnje štetnih i onih vrsta plastičnih proizvoda koji nisu potrebni, da podstaknu održivo poslovanje u sektoru i unaprede infrastrukturu za upravljanje otpadom.

Investitori mogu igrati ključnu ulogu u obezbeđivanju sredstava finansiranja i postavljanju standarda za preduzeća i industriju. Nevladine, i verske organizacije i društvene inicijative su moćan izvor promena u svetu. Svi možemo ličnim primerom da pokrenemo promene.

U cilju obeležavanja ovog značajnog jubileja, najavljen je veliki broj događaja i aktivnosti širom sveta. Još uvek možete da registrujete svoj događaj i da se pridružite borbi protiv zagađenja plastikom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

2. jun 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

2. jun 2023. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

2. jun 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

2. jun 2023. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić