OIE

Vojvodina planira da iskoristi hidroenergetski potencijal kanala Dunav-Tisa-Dunav

Photo: vojvodina.gov.rs

Objavljeno

24.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Pokrajinska Vlada odlučila se za izgradnju malih hidroelektrana na hidrosistemu Dunav-Tisa-Dunav, na četiri lokacije čiji ukupni kapacitet iznosi 13,86 MW. Elektrane treba da se grade po modelu javno-privatnog partnerstva.

Moguće je da tender za izbor partnera bude raspisan ove godine, ukoliko sve bude išlo po planu, rečeno je za BGEN u Javnom vodovodnom preduzeću Vode Vojvodine. To će ipak zavisiti od procedura i ishoda tendera za izbor konsultanta na projektu.

JVP Vode Vojvodine je za ovu godinu predvidelo angažovanje konsultanta radi realizacije projekta javno-privatnog partnerstva. Pre raspisivanja tendera za nabavku konsultantskih usluga to preduzeće mora dobiti i saglasnost nadležnih republičkih organa.

Konsultantske usluge bi obuhvatile procenu opravdanosti primene određenog modela JPP (sa ili bez elemenata koncesije), pripremu predloga projekta i sprovođenje postupka dodele javnog ugovora.

Na sednici kojoj je predsedavao pokrajinski premijer Igor Mirović prošle nedelje Vlada Vojvodine usvojila je Informaciju o hidropotencijalima na kanalskoj mreži hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav i izrazila opredeljenost u nameri da se u narednom periodu na tom hidrosistemu izgrade male hidroelektrane. Kako su u JVP Vode Vojvodine rekli za BGEN, zaključak vlade se odnosi na sledeće lokacije na hidrosistemu DTD:

  • Brana na Tisi – 11,4 MW snage, procenjena godišnja proizvodnja oko 54 miliona kWh
  • Ustava Kajtasovo – 1,3 kW snage, procenjena godišnja proizvodnja oko 8 miliona kWh
  • Ustava Tomaševac – 0,28 kW snage, procenjena godišnja proizvodnja 1,7 miliona kWh
  • Ustava Stajićevo – 0,88kW snage, procenjena godišnja proizvodnja 2,1 milion kWh

Njihov ukupni potencijal je 13,86 MW, a procenjena godišnja proizvodnja 65,8 miliona kWh. Za sada se ne zna koliko će od tog potencijala biti iskorišćeno i koliko će malih hidroelektrana biti izgrađeno. Pokrajinska vlada saopštila je da je opredeljena u nameri da se u narednom periodu grade mini hidroelektrane, kao obnovljivi izvor energije koji nije dovoljno iskorišćen.

Pregled mogućnosti za izgradnju malih hidrocentrala sačinjen je na osnovu Studije hidroenergetskih parametara hidrosistema DTD i reke Tise, koju je sačinilo Javno vodovodno preduzeće Vode Vojvodine. Osim navedenih lokacija, ocenjeno je da je za bački deo hidrosistema DTD potrebno uraditi dodatne analize.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

24. februar 2017. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

24. februar 2017. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

24. februar 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

24. februar 2017. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.