x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Vojvodina planira da iskoristi hidroenergetski potencijal kanala Dunav-Tisa-Dunav

24.02.2017. | Komentari: 0Autor:

Photo: vojvodina.gov.rs
Vojvodina planira da iskoristi hidroenergetski potencijal kanala Dunav-Tisa-Dunav

Pokrajinska Vlada odlučila se za izgradnju malih hidroelektrana na hidrosistemu Dunav-Tisa-Dunav, na četiri lokacije čiji ukupni kapacitet iznosi 13,86 MW. Elektrane treba da se grade po modelu javno-privatnog partnerstva.

Moguće je da tender za izbor partnera bude raspisan ove godine, ukoliko sve bude išlo po planu, rečeno je za BGEN u Javnom vodovodnom preduzeću Vode Vojvodine. To će ipak zavisiti od procedura i ishoda tendera za izbor konsultanta na projektu.

JVP Vode Vojvodine je za ovu godinu predvidelo angažovanje konsultanta radi realizacije projekta javno-privatnog partnerstva. Pre raspisivanja tendera za nabavku konsultantskih usluga to preduzeće mora dobiti i saglasnost nadležnih republičkih organa.

Konsultantske usluge bi obuhvatile procenu opravdanosti primene određenog modela JPP (sa ili bez elemenata koncesije), pripremu predloga projekta i sprovođenje postupka dodele javnog ugovora.

Na sednici kojoj je predsedavao pokrajinski premijer Igor Mirović prošle nedelje Vlada Vojvodine usvojila je Informaciju o hidropotencijalima na kanalskoj mreži hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav i izrazila opredeljenost u nameri da se u narednom periodu na tom hidrosistemu izgrade male hidroelektrane. Kako su u JVP Vode Vojvodine rekli za BGEN, zaključak vlade se odnosi na sledeće lokacije na hidrosistemu DTD:

  • Brana na Tisi – 11,4 MW snage, procenjena godišnja proizvodnja oko 54 miliona kWh
  • Ustava Kajtasovo – 1,3 kW snage, procenjena godišnja proizvodnja oko 8 miliona kWh
  • Ustava Tomaševac – 0,28 kW snage, procenjena godišnja proizvodnja 1,7 miliona kWh
  • Ustava Stajićevo – 0,88kW snage, procenjena godišnja proizvodnja 2,1 milion kWh

Njihov ukupni potencijal je 13,86 MW, a procenjena godišnja proizvodnja 65,8 miliona kWh. Za sada se ne zna koliko će od tog potencijala biti iskorišćeno i koliko će malih hidroelektrana biti izgrađeno. Pokrajinska vlada saopštila je da je opredeljena u nameri da se u narednom periodu grade mini hidroelektrane, kao obnovljivi izvor energije koji nije dovoljno iskorišćen.

Pregled mogućnosti za izgradnju malih hidrocentrala sačinjen je na osnovu Studije hidroenergetskih parametara hidrosistema DTD i reke Tise, koju je sačinilo Javno vodovodno preduzeće Vode Vojvodine. Osim navedenih lokacija, ocenjeno je da je za bački deo hidrosistema DTD potrebno uraditi dodatne analize.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.