OIE

Vojvodina planira da iskoristi hidroenergetski potencijal kanala Dunav-Tisa-Dunav

Photo: vojvodina.gov.rs

Objavljeno

24.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Pokrajinska Vlada odlučila se za izgradnju malih hidroelektrana na hidrosistemu Dunav-Tisa-Dunav, na četiri lokacije čiji ukupni kapacitet iznosi 13,86 MW. Elektrane treba da se grade po modelu javno-privatnog partnerstva.

Moguće je da tender za izbor partnera bude raspisan ove godine, ukoliko sve bude išlo po planu, rečeno je za BGEN u Javnom vodovodnom preduzeću Vode Vojvodine. To će ipak zavisiti od procedura i ishoda tendera za izbor konsultanta na projektu.

JVP Vode Vojvodine je za ovu godinu predvidelo angažovanje konsultanta radi realizacije projekta javno-privatnog partnerstva. Pre raspisivanja tendera za nabavku konsultantskih usluga to preduzeće mora dobiti i saglasnost nadležnih republičkih organa.

Konsultantske usluge bi obuhvatile procenu opravdanosti primene određenog modela JPP (sa ili bez elemenata koncesije), pripremu predloga projekta i sprovođenje postupka dodele javnog ugovora.

Na sednici kojoj je predsedavao pokrajinski premijer Igor Mirović prošle nedelje Vlada Vojvodine usvojila je Informaciju o hidropotencijalima na kanalskoj mreži hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav i izrazila opredeljenost u nameri da se u narednom periodu na tom hidrosistemu izgrade male hidroelektrane. Kako su u JVP Vode Vojvodine rekli za BGEN, zaključak vlade se odnosi na sledeće lokacije na hidrosistemu DTD:

  • Brana na Tisi – 11,4 MW snage, procenjena godišnja proizvodnja oko 54 miliona kWh
  • Ustava Kajtasovo – 1,3 kW snage, procenjena godišnja proizvodnja oko 8 miliona kWh
  • Ustava Tomaševac – 0,28 kW snage, procenjena godišnja proizvodnja 1,7 miliona kWh
  • Ustava Stajićevo – 0,88kW snage, procenjena godišnja proizvodnja 2,1 milion kWh

Njihov ukupni potencijal je 13,86 MW, a procenjena godišnja proizvodnja 65,8 miliona kWh. Za sada se ne zna koliko će od tog potencijala biti iskorišćeno i koliko će malih hidroelektrana biti izgrađeno. Pokrajinska vlada saopštila je da je opredeljena u nameri da se u narednom periodu grade mini hidroelektrane, kao obnovljivi izvor energije koji nije dovoljno iskorišćen.

Pregled mogućnosti za izgradnju malih hidrocentrala sačinjen je na osnovu Studije hidroenergetskih parametara hidrosistema DTD i reke Tise, koju je sačinilo Javno vodovodno preduzeće Vode Vojvodine. Osim navedenih lokacija, ocenjeno je da je za bački deo hidrosistema DTD potrebno uraditi dodatne analize.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

coldplay-turneja-emisije-co2

Coldplay smanjuje emisije CO2 na svetskoj turneji uz pomoć kinetičke energije publike

15 октобра 2021 - Bend će koristiti solarne panele, biogorivo, mobilnu punjivu bateriju, kao i specijalni pod kojim će se kinetička energija koju proizvode pokreti publike pretvarati u struju za nastup.

EPS najavio investicije u zelenu energiju

EPS najavio investicije u zelenu energiju

15 октобра 2021 - EPS namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima

solarni-paneli-HEP-elektrane

HEP gradi 168 MW solarnih elektrana u saradnji sa gradovima i opštinama

14 октобра 2021 - Hrvatska elektroprivreda (HEP) je potpisala sporazume o razvoju još sedam solarnih elektrana. ukupne snage 60 MW i procenjene vrednosti 380 miliona kuna.

Ivicom kod Kuceva drugu vetroelektranu Srbiji

Ivicom će kod Kučeva izgraditi svoju drugu vetroelektranu u Srbiji

14 октобра 2021 - Austrijski Ivicom namerava da pored svog vetroparka u izgradnji instalira još jednu celinu, kapaciteta 150 megavata, u opštini Kučevo