OIE

Voith će isporučiti opremu za malu hidroelektranu Gradište

Slika: Voith

Objavljeno

11.01.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.01.2019.

Komentari

0

Podeli

Kompanija Voith dobila je posao isporuke, ugradnje i puštanja u rad dve turbine StreamDiver za malu hidroelektranu (MHE) Gradište u Makedoniji.

Ova MHE je, prema saopštenju kompanije, jedna od 12 elektrana koje su planirane na reci Vardar, kako bi se povećao udeo hidroenergije u ukupnom energetskom miksu Makedonije.

Oprema će, kako je navedeno, biti isporučena firmi Bart Energy Skopje.

Elektrana bi trebalo da počne da radi početkom 2020. godine i snabdevaće energijom do 900 domaćinstava u regionu Jegunovce, severno od glavnog grada Makedonije Skoplja.

Voith će isporučiti dve turbine StreamDiver snage po 300 kW.

„Turbine StreamDiver su idealne za lokaciju MHE Gradište“, rekao je vlasnik i generalni direktor firme Bart Energy Skopje Besfort Aliti.

On je naveo da će u poređenju sa konvencionalnom vertikalnom Kaplanovom turbinom, koja se obično koristi, ova oprema obezbediti značajne koristi u pogledu vremena isporuke i ugradnje na samoj lokaciji.

Na primer, vreme izgradnje će biti smanjeno 60%, istakao je Aliti, i dodao da će biti smanjeni i troškovi izgradnje.

U svom saopštenju Voith je naveo i da će isporukom dve turbine StreamDiver MHE Gradište biti opremljeno tehnologijom kojoj skoro da nije potrebno održavanje.

Dosad u Makedoniji izgrađeno 79 MHE

Trenutno u Makedoniji, prema zvaničnim podacima, postoji 79 MHE sa ukupnim instalisanim kapacitetom od 72 MW.

Krajem 2017. godine, Makedonija je imala 753 MW instalisane snage u postrojenjima koja koriste obnovljive izvore energije (OIE). Najveći deo odnosi se na hidroelektrane (HE) – 692 MW, uz vetropark snage 36,8 MW, 152 solarne instalacije snage 17 MW i 3 elektrane na biogas snage 7 MW.

Pre nekoliko dana Vlada Makedonije je najavila tender za izgradnju solarnih elektrana i vetroparka, a državna elektroprivreda ELEM saopštila je da je obezbedila finansiranje za gradnju solarne elektrane snage 10 MW.

Savet ministara Energetske zajednice nedavno je doneo odluku o smanjenju cilja Makedonije za udeo OIE u bruto finalnoj potrošnji energije do 2020. sa 28% na 23%.

Taj udeo je na kraju 2016. godine iznosio 18,2%.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

alcazar dfc investicije zapadni balkan

Alcazar obezbedio 50 miliona dolara za investicije, projekti i na Zapadnom Balkanu

11. januar 2019. - Kompanija Alcazar Energy sa sedištem u Luksemburgu obezbedila je 50 miliona dolara za investicije u...

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

11. januar 2019. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

11. januar 2019. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

11. januar 2019. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe