Električna energija

Vlada Federacije BiH: Struja bi trebalo da poskupi 60 odsto

federacija bih vlada cena struje ugrozena sigurnost snabdevanja

Foto: Vlada Federacije BiH

Objavljeno

30.11.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.11.2023.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donela je danas odluku kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdevanja električnom energijom za 2024. godinu, usled, kako je saopštila, ekstremnog porasta cena i nedovoljne ponude električne energije na tržištu. Odluka će omogućiti Vladi da donese mere koje će sprečiti da struja poskupi, kako je navela, više od 60 odsto.

Odluka kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdevanja električnom energijom za 2024. godinu doneta je na predlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, saopštila je Vlada Federacije BiH.

Prema analizi EPBiH, u skladu sa trenutnim tržišnim uslovima, prosečna cena tržišnog snabdevanja električnom energijom za 2024. bi iznosila 141,53 evra/MWh, pa bi, kako je navedeno, prosečno povećanje bilo 87 odsto.

Struja bi poskupela za 96 odsto kupaca

Bez primene bilo kakvog vida ograničavanja cena snabdevanja električnom energijom, više od 96 odsto trenutnih kupaca električne energije na koje su se primenjivane dosadašnje odluke o ograničavanju cena, imalo bi povećanje cene veće od 60 odsto, objasnila je izvršna vlast u FBiH.

S obzirom na to, kako se dodaje, Odluka ima za cilj da od ekstremnog povećanja cena zaštiti kupce koji se električnom energijom snabdevaju u okviru usluge tržišnog snabdevanja.

Da podsetimo, Vlada FBiH je poslednje dve godine ograničila rast cena za privredu na 20 odsto godišnje, i u obe godine je rast bio po 20 odsto. Pre dve nedelje Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH je pozvalo članice i sva privredna društva u FBiH da ne potpisuju ugovore sa uvećanim cenama koje su dobili od EPBiH. Cene su bile veće oko 70 odsto.

Vlada FBiH će propisati način i uslove za formiranje i kontrolu cena električne energije

Vlada FBiH je sada navela da se donošenjem današnje odluke stvara pravni osnov da postupi u skladu sa odredbama Zakona o električnoj energiji FBiH i uvede posebne mere kojima će propisati način i uslove za formiranje i kontrolu cena električne energije.

Inače, najveći broj firmi u FBiH snabdeva EPBiH koja je u problemima. Sredinom oktobra saopšteno je da je EPBiH od januara do septembra ostvarila negativan finansijski rezultat od 50 miliona konvertibilnih maraka (oko 25 miliona evra).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bih berza elektricne energije djokic lakic ministri sastanak

BiH konačno dobija berzu električne energije – dva ministra energetike saglasna da je to prioritet

30. novembar 2023. - Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dogovorile su se da formiranje berze električne energije bude prioritet

eps cena struje privreda dusan stanar

Hoće li EPS smanjiti cene električne energije za privredu?

30. novembar 2023. - Dušan Stanar piše o tome šta čeka privredu od 1. maja, do kada važi trenutna cena struje od 120 evra po megavat-satu

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

30. novembar 2023. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov

epcg novi odbor direktora milutin djukanovic

EPCG dobio novi Odbor direktora, Đukanović reizabran za predsednika

30. novembar 2023. - Na konstitutivnoj sednici Odbora direktora za predsednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju