Električna energija

Vlada Federacije BiH: Struja bi trebalo da poskupi 60 odsto

federacija bih vlada cena struje ugrozena sigurnost snabdevanja

Foto: Vlada Federacije BiH

Objavljeno

30.11.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.11.2023.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donela je danas odluku kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdevanja električnom energijom za 2024. godinu, usled, kako je saopštila, ekstremnog porasta cena i nedovoljne ponude električne energije na tržištu. Odluka će omogućiti Vladi da donese mere koje će sprečiti da struja poskupi, kako je navela, više od 60 odsto.

Odluka kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdevanja električnom energijom za 2024. godinu doneta je na predlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, saopštila je Vlada Federacije BiH.

Prema analizi EPBiH, u skladu sa trenutnim tržišnim uslovima, prosečna cena tržišnog snabdevanja električnom energijom za 2024. bi iznosila 141,53 evra/MWh, pa bi, kako je navedeno, prosečno povećanje bilo 87 odsto.

Struja bi poskupela za 96 odsto kupaca

Bez primene bilo kakvog vida ograničavanja cena snabdevanja električnom energijom, više od 96 odsto trenutnih kupaca električne energije na koje su se primenjivane dosadašnje odluke o ograničavanju cena, imalo bi povećanje cene veće od 60 odsto, objasnila je izvršna vlast u FBiH.

S obzirom na to, kako se dodaje, Odluka ima za cilj da od ekstremnog povećanja cena zaštiti kupce koji se električnom energijom snabdevaju u okviru usluge tržišnog snabdevanja.

Da podsetimo, Vlada FBiH je poslednje dve godine ograničila rast cena za privredu na 20 odsto godišnje, i u obe godine je rast bio po 20 odsto. Pre dve nedelje Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH je pozvalo članice i sva privredna društva u FBiH da ne potpisuju ugovore sa uvećanim cenama koje su dobili od EPBiH. Cene su bile veće oko 70 odsto.

Vlada FBiH će propisati način i uslove za formiranje i kontrolu cena električne energije

Vlada FBiH je sada navela da se donošenjem današnje odluke stvara pravni osnov da postupi u skladu sa odredbama Zakona o električnoj energiji FBiH i uvede posebne mere kojima će propisati način i uslove za formiranje i kontrolu cena električne energije.

Inače, najveći broj firmi u FBiH snabdeva EPBiH koja je u problemima. Sredinom oktobra saopšteno je da je EPBiH od januara do septembra ostvarila negativan finansijski rezultat od 50 miliona konvertibilnih maraka (oko 25 miliona evra).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

30. novembar 2023. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

30. novembar 2023. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

30. novembar 2023. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

30. novembar 2023. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović