x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Vlada Crne Gore raspisuje tender za gradnju solarne elektrane

08.05.2018. | Komentari: 0Autor:

Photo: Pixabay
Vlada Crne Gore raspisuje tender za gradnju solarne elektrane

Vlada Crne Gore je najavila raspisivanje tendera za zakup zemljišta za izgradnju solarne elektrane u opštini Ulcinj.

U saopštenju sa sednice vlade se kaže da će Ministarstvo ekonomije da raspiše javni poziv za zakup više od šest miliona kvadratnih metara zemljišta koje je namenjeno realizaciji projekta izgradnje solarne elektrane na lokalitetu Briska Gora u toj opštini na krajnjem jugu zemlje.

Javnim pozivom je definisano davanje u zakup zemljišta u državnoj svojini ukupne površine 6.621.121 kvadratnih metara radi projektovanja, izgradnje, korišćenja i održavanja solarne elektrane instalisane snage veće od 200 MW, precizira se u saopštenju vlade Crne Gore i dodaje da je postojećim prostornim planom 2,9 miliona kvadratnih metara namenjeno za izgradnju solarne elektrane.

Najboljem ponuđaču se daje mogućnost potpisivanja ugovora o garantovanom otkupu električne energije po tržišnim uslovima, saopštila je vlada Crne gore.

Ponude za zakup zemljišta i izgradnju solarne elektrane mogu da podnose investitori koji imaju iskustvo u projekatima izgradnje solarnih elektrana sa instalisanom snagom od najmanje 100 MW i ostvarile su godišnji bruto prihod veći od 100 miliona evra u protekle tri poslovne godine, precizirano je u saopštenju.

Gradnja u dve faze

Vlada Crne Gore smatra da će ovaj projekat značajno doprineti povećanju upotrebe obnovljivih izvora energije i biti važan element u sistemu sigurnog snabdevanja potrošača.

Crnogorski mediji procenjuju da bi vlada te zemlje mogla da ostvari prihod od oko 330.000 evra godišnje od zakupa zemljišta na Briskoj gori po minimalnoj ceni od pet evro centi po kvadratnom metru za jednu godinu zakupa.

Prva faza izgradnje solarne elektrane mora biti završena u roku od 18 meseci od dana potpisivanja ugovora. U prvoj fazi elektrana treba da ima instalisanu snagu od 50 MW dok će na kraju druge faze, koja treba da bude završena u roku od dodatnih 24 meseca, imati instalisanu snagu od najmanje 200 MW.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.