Klimatske promene

Visokoefikasna poljoprivredna oprema pomaže zadruzi Graničar u borbi protiv klimatskih promena

GEFF-Srbija-lizing-Granicar

Foto: Pixabay

Objavljeno

28.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Poljoprivreda jeste naš glavni izvor hrane, ali je takođe jedan od sektora koji najviše doprinose globalnom zagrevanju. Čak 17% ukupnih svetskih emisija gasova sa efektom staklene bašte potiče iz poljoprivrednih aktivnosti, dok je indirektan udeo poljoprivrede, kroz promenu namene zemljišta, 7-14%, procenjuje Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Prelazak na modernu, visokoefikasnu poljoprivrednu opremu je jedno od rešenja koje smanjuje uticaj poljoprivrede na životnu sredinu i pomaže u borbi protiv klimatskih promena, tako što omogućava smanjenje emisija CO2 iz fosilnih goriva koja se koriste za mehanizaciju. Ove emisije, uz emisije azotnih oksida i metana koje potiču od tla, đubriva, životinja i useva, značajno doprinose globalnom zagrevanju.

86% traktora koji se koriste na poljoprivrednim gazdinstvima u Srbiji je starije od 20 godina

Modernizacija poljoprivredne mehanizacije je posebno važna u zemljama poput Srbije, gde je čak 86% traktora koji se koriste na poljoprivrednim gazdinstavima starije od 20 godina. Pored smanjenja emisija CO2, efikasnije mašine omogućavaju poljoprivrednim proizvođačima i da smanje troškove goriva i energije i poboljšaju svoje finansijske rezultate.

Zemljoradnička zadruga Graničar investirala u visokoefikasne traktore

Zemljoradnička zadruga Graničar iz Šida je nedavno načinila korak u tom pravcu, investirajući u nabavku četiri nova viskoefikasna traktora, uz pomoć UniCredit Leasing Srbija, partnerske finansijske institucije GEFF Srbija lizing.

Investicija će omogućiti da Graničar uštedi 24.000 evra godišnje na gorivu

Četiri nova Bašak traktora smanjuju emisije ugljen-dioksida za 62 tone godišnje, a primarnu potrošnju energije (dizel goriva) za 256 MWh, čime zadruga ostvaruje uštedu od 20,400 evra godišnje.

Traktori su odabrani u Zelenom tehnološkom selektoru Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), globalnoj platformi koja sadrži spiskove visokoefikasnih i zelenih tehnologija prilagođenih pojedinačnim zemljama i tržištima.

“Da bi se postigla efikasna poljoprivredna proizvodnja, veoma je važno redovno modernizovati opremu i mehanizaciju, rekao je Janjko Nikolić, direktor zemljoradničke zadruge Graničar, i dodao da je prošle godine uloženo milion evra u ove svrhe.

“Sledeće godine planiramo da izgradimo i hladnjaču koja nam je neophodna da bismo proširili izvoz jabuke na rusko i druga tržišta”, rekao je Nikolić.

Poljoprivredna zadruga Graničar osnovana je 1990.godine i danas u svom posedu ima oko 2.300 hektara plodne zemlje koja se nalazi u Sremu u Vojvodini. Delatnost zadruge zasniva se na uzgoju jabuke, kukuruza, soje, šećerne repe, uljane repice suncokreta, semenskog kukuruza i semenskog suncokreta.

Lizing liniju za zeleno finansiranje u Srbiji (GEFF lizing u Srbiji) razvila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), a podržali su je Zeleni klimatski fond (Green Climate Fund) i Vlada Luksemburga.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

28. februar 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

28. februar 2021. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

28. februar 2021. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

28. februar 2021. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama