OIE

Vetrodrvo – rešenje za proizvodnju zelene energije u urbanim sredinama

Mikro vetroelektrane, resenje za proizvodnju obnovljive energije u urbanim sredinama

Foto: New World Wind

Objavljeno

21.11.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.11.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

U borbi sa klimatskim promenama, inovacije u oblasti obnovljivih izvora energije ne prestaju da iznenađuju. Francuska kompanija New World Wind projektovala je mikrovetroelektrane koje liče na drveće i pogodne su za urbane sredine, jer ne zauzimaju puno prostora i vizuelno mogu da se prilagode okolini.

Metalno drveće na kojem su malecke vetroturbine, nalik lišću, možda je rešenje za dobijanje zelene energije u gradovima. „Pošto je biomorfan, ljudi na prvi pogled ne mogu da vide da je to sistem za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora“, kaže Lik Erik Krijef, vlasnik kompanije New World Wind, koja je kreirala ovu tehnologiju i nazvala je Aeroleaf (aerolist), prenosi Euronews.

Razvila je nekoliko sistema za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora koji imitiraju prirodu: WindBush, WindTree, WindPalm i WindFlower.

Mikrovetroelektrane ne treba da se povezuju na nacionalnu mrežu, već daju energiju direktno postojećem električnom sistemu zgrade, kažu u kompaniji.

Jedan Aeroleaf može da proizvede do jedan megavat-sat struje godišnje

Boja debla i listova može da se prilagodi, kao i njihova visina. Stabla su pet do deset metara visoka, pa nema opasnosti za ptice kao kod velikih vetrenjača, sa čijim elisama mogu da se sudare. Osim toga, ove mikrovetroelektrane ne prave buku.

mini vetroelektrane
Foto: New World Wind

Jedan Aeroleaf je u stanju da proizvede do jedan megavat-sat energije godišnje, pri brzini vetra od 12 metara u sekundi. WindTree – vetrodrvo ima 36 vetrolistova.

Korišćenjem WindTree tehnologije bi se godišnje emisije CO2 iz domaćinstava smanjile za preko 12 tona

Brzina vetra nije konstanta, te iz kompanije kažu da u redovnim uslovima kada je jačina vetra 8 metara u sekundi, jedno stablo vetra može da proizvede skoro 18.000 kilovat-sati energije godišnje što je dovoljno energije za domaćinstvo sa četiri člana. Primenom ove tehnologije godišnje emisije CO2 iz jednog domaćinstva bile bi preko 12 tona manje nego sa konvencionalnim tehnologijama.

Aeroleaf tehnologija je efikasnija od solarnih panela

Solarni sistem snage četiri kilovata na kući prosečne veličine može da proizvede do tri megavat-sata električne energije godišnje, prema proceni koju je objavio Project Solar UK. To je šest puta manje nego što omogućava WindTree.

Mikrovetroturbine mogu da rade 24 sata dnevno, za razliku od fotonaponskih panela, koji zavise od sunčeve svetlosti.

Svako WindTree stablo ima četiri baterije za skladištenje energije

„Ukoliko se proizvede više energije nego što se potroši tokom noći ili dana, višak se može pohraniti u bateriju“, izjavio je Krijef. Svako vetrodrvo ima četiri baterije, kapaciteta od 45 minuta do jednog sata u normalnim uslovima.

Postoji i hibridni model ovih mini elektrana, WindBush iliti vetrožbun. Kombinuje mikrovetroturbine sa solarnim laticama fiksiranim ispod turbina.

Vetrodrvo sa 36 listova košta 51.990 evra

Mikrovetroturbine nude veću izlaznu energiju od solarnih panela, ali su skuplje. Jedan Aeroleaf košta 795 evra. Vetrodrvo sa 36 listova može da se nabavi za 51.990 evra, a hibridni solarni WindBush sa 12 listova košta 24.500 evra. Poređenja radi, sistem solarnih panela od četiri kilovata košta između 6.900 i 9.200 evra, procenjuje Project Solar UK.

Kompanija New World Wind instalirala je 130 uređaja širom sveta, uglavnom za kompanije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarni paneli iznad kanala za navodnjavanje, resenje Indijanske zajednice reke Hila

Indijanska zajednica u Arizoni pokriva kanale za navodnjavanje solarnim panelima

21. novembar 2023. - Kako bi smanjila isparavanje vode, uprava rezervata Indijanska zajednica reke Hila je odlučila da postavi solarne panele iznad kanala za navodnjavanje

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

21. novembar 2023. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije

aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlasic

Ponovo aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlašić

21. novembar 2023. - Planirani kapacitet za VP Energokul je 200 megavata, a za VE Vlašić 50 megavata. Obe lokacije su na planini Vlašić u centralnoj Bosni.

reset lazna haoticna dekarbonizacija analiza zapadni balkan kusljugic miljevic rajakovic

Analiza politika EU za dekarbonizaciju Zapadnog Balkana: Ako se nešto ne promeni nastaviće se haotična dekarbonizacija

21. novembar 2023. - Analiza Haotična i lažna dekarbonizacija elektroenergetskih sektora na Zapadnom Balkanu je rezultat istraživanja u kojem je učestvovalo više od 100 stručnjaka iz regiona