OIE

Velika većina Nemaca podržava razvoj obnovljivih izvora energije

Albanija zakon o obnovljivim izvorima energije

Slika: Pixabay

Objavljeno

18.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Velika većina građana Nemačke smatra da je razvoj obnovljivih izvora energije suštinski važno pitanje, pokazali su rezultati ankete sprovedene za potrebe nemačke savezne Agencije za obnovljivu energiju (AEE). Ti rezultati ankete koju je sprovela agencija Kantar Emnid su pokazali da 95 odsto anketiranih građana podržava razvoj obnovljivih izvora energije.

Zamenik direktora nemačke Agencije Nils Boenigk smatra da taj nivo podrške šalje jasan signal saveznoj vladi da mora da odlučno nastavi razvoj obnovljivih izvora energije. „Rezultati ove ankete pokazuju koliki je društveni konsenzus o podršci energetskoj tranziciji u Nemačkoj“, rekao je on.

Anketirani građani Nemačke smatraju da su najveće prednosti obnovljivih izvora energije energetska bezbednost u budućnosti i zaštita životne sredine i klime. Od ukupnog broja anketiranih, 75 odsto smatra da obnovljivi izvori energije pomažu da se podigne nivo bezbednosti njihove dece i unučadi a 72 odsto smatra da energija dobijena iz solarnih farmi, vetroparkova, od pogona na biomasu i drugih obnovljivih izvora pomažu u zaštiti životne sredine.

Jedna od stvari za koju anketirani građani Nemačke ne pružaju veliku podršku je finansiranje razvoja izvora obnovljive energije. Rezultati ankete pokazuju da 48 odsto anketiranih podržavaju finansiranje tih izvora kroz mesečne račune za struju, 37 odsto smatra da je to preveliko opterećenje za porodične budžete a 8 odsto je reklo da može da plaća i više nego sada.

Stanovnici Nemačke plaćaju dodatak na račune za struju kojim se finansira razvoj obnovljivih izvora energije. Taj dodatak iznosi 20 evra mesečno za tročlanu porodicu odnosno dodatak je jednak godišnjoj potrošnji od 3.500 kilovat sati.

Prema rezultatima ankete nemačke državne agencije, čak 65 odsto građana podržava izgradnju bilo kakvih energetskih postrojenja koja koriste obnovlijve izvore u krugu od pet kilometara od njihovog mesta stanovanja a 72 odsto podžava izgradnju postrojenja na sunčevu energiju.

Agencija AEE je saopštila da je podrška postrojenjima na takozvana prljava goriva kao što je ugalj ispod 10 odsto.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

18. avgust 2017. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

18. avgust 2017. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

18. avgust 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

18. avgust 2017. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK