OIE

Velika većina Nemaca podržava razvoj obnovljivih izvora energije

Albanija zakon o obnovljivim izvorima energije

Slika: Pixabay

Objavljeno

18.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Velika većina građana Nemačke smatra da je razvoj obnovljivih izvora energije suštinski važno pitanje, pokazali su rezultati ankete sprovedene za potrebe nemačke savezne Agencije za obnovljivu energiju (AEE). Ti rezultati ankete koju je sprovela agencija Kantar Emnid su pokazali da 95 odsto anketiranih građana podržava razvoj obnovljivih izvora energije.

Zamenik direktora nemačke Agencije Nils Boenigk smatra da taj nivo podrške šalje jasan signal saveznoj vladi da mora da odlučno nastavi razvoj obnovljivih izvora energije. „Rezultati ove ankete pokazuju koliki je društveni konsenzus o podršci energetskoj tranziciji u Nemačkoj“, rekao je on.

Anketirani građani Nemačke smatraju da su najveće prednosti obnovljivih izvora energije energetska bezbednost u budućnosti i zaštita životne sredine i klime. Od ukupnog broja anketiranih, 75 odsto smatra da obnovljivi izvori energije pomažu da se podigne nivo bezbednosti njihove dece i unučadi a 72 odsto smatra da energija dobijena iz solarnih farmi, vetroparkova, od pogona na biomasu i drugih obnovljivih izvora pomažu u zaštiti životne sredine.

Jedna od stvari za koju anketirani građani Nemačke ne pružaju veliku podršku je finansiranje razvoja izvora obnovljive energije. Rezultati ankete pokazuju da 48 odsto anketiranih podržavaju finansiranje tih izvora kroz mesečne račune za struju, 37 odsto smatra da je to preveliko opterećenje za porodične budžete a 8 odsto je reklo da može da plaća i više nego sada.

Stanovnici Nemačke plaćaju dodatak na račune za struju kojim se finansira razvoj obnovljivih izvora energije. Taj dodatak iznosi 20 evra mesečno za tročlanu porodicu odnosno dodatak je jednak godišnjoj potrošnji od 3.500 kilovat sati.

Prema rezultatima ankete nemačke državne agencije, čak 65 odsto građana podržava izgradnju bilo kakvih energetskih postrojenja koja koriste obnovlijve izvore u krugu od pet kilometara od njihovog mesta stanovanja a 72 odsto podžava izgradnju postrojenja na sunčevu energiju.

Agencija AEE je saopštila da je podrška postrojenjima na takozvana prljava goriva kao što je ugalj ispod 10 odsto.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

18. avgust 2017. - Udeo struje iz vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine u EU prvi put prestigao gasne elektrane

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

18. avgust 2017. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

ZEZ Sunce: Solarne elektrane u vlasništvu građana

ZEZ Sunce: Solarne elektrane u vlasništvu građana

18. avgust 2017. - Zelena energetska zadruga osnovala je prošle nedelje Evropsku zadrugu ZEZ Sunce, sa ciljem da se...

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

18. avgust 2017. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka