Električna energija

Uspešno je okončan ključni projekat za transformaciju energetskog ambijenta u Srbiji

srbija nekp pks ldk energetsko planiranje

Foto: Boban Ristić

Objavljeno

15.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Autor: LDK Consultants

Posle trogodišnje implementacije, 8. februara uspešno je završen ključni projekat usmeren na transformaciju energetskog ambijenta u Srbiji. Projekat „Dalji razvoj kapaciteta za energetsko planiranje“, finansiran iz programa IPA 2017, poslužio je kao primer saradnje svih aktera energetskog sektora u zemlji u oblasti metodološkog strateškog planiranja. Projektom su utvrđeni ciljevi energetskog sektora Srbije u narednim decenijama, kako bi se obezbedilo sigurno snabdevanje, energetska nezavisnost i efikasno i ekonomično upravljanje procesom dekarbonizacije.

Od samog početka projekta u februaru 2021. godine, Ministarstvo rudarstva i energetike udružilo je snage sa konzorcijumom grčkih kompanija LDK Consultants S.A. i Centre for Renewable Energy Sources and Saving (CRES), u cilju realizacije projekta. Kao podrška, na projektu su sarađivali brojni međunarodni i srpski podizvođači, PURDUE Univerzitet iz SAD, Nacionalni tehnički univerzitet u Atini iz Grčke, Elektroenergetski koordinacioni centar d.o.o. i Expert Engineering d.o.o. iz Srbije.

Ministarstvo rudarstva i energetike zajedno sa projektnim konzorcijumom pokrenulo je misiju utvrđivanja pravca razvoja energetske i klimatske budućnosti Srbije izradom Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana (INEKP) do 2030. godine, sa vizijom do 2050. godine. Projekat je obuhvatio i izradu Izveštaja o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu INEKP-a i razvoj četiri napredna alata za energetsko modeliranje, posebno dizajnirana za strateško planiranje i optimizaciju procesa donošenja odluka u energetskom sektoru Srbije.

Podržan je i ostvaren do sada nezabeležen nivo saradnje raznih zainteresovanih strana

srbija nekp ldk energetsko planiranje projekat dijagram

U kontekstu ove strateške inicijative usmerene na unapređenje energetskog sektora u Srbiji, obrazovane su dve radne grupe sa posebnim fokusom, kako bi se obezbedilo sveobuhvatno praćenje i efikasna kontrola procesa.

Prva radna grupa je bila usmerena ka analitičkoj strani spektra, i bavila se istraživanjem složenost energetskog modeliranja i makroekonomskih instrumenata, dok je druga radna grupa uspostavljena imajući u vidu kontekst donošenja politika, osiguravajući da predložene politike odražavaju analitičke kvantitativne uvide i da budu usklađene sa ambicijama Srbije u pogledu budućnosti energetskog sektora.

Do sada nezabeleženi nivo saradnje zainteresovanih strana je podržan i ostvaren na 15 održanih sastanaka radnih grupa i više od 60 multilateralnih diskusija, okupljajući 180 učesnika koji su predstavljali više od 40 različitih organizacija.

Nadzor su obavljala ministarstva, javni i privatni subjekti i organizacije civilnog društva, kao i međunarodni predstavnici Sekretarijata Energetske zajednice, Delegacije Evropske unije u Srbiji, Evropske banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Ključni aspekt nasleđa projekta je izgradnja kapaciteta u državi

Nadovezujući se na uspostavljenu saradnju koju su realizovale dve radne grupe, na projektu je ostvaren značajan napredak kroz usavršavanje i razvoj skupa analitičkih alata. Međutim, osim velikog broja sprovedenih simulacija, više od 600 run-ovanja i primene sofisticiranih modela, ključni aspekt nasleđa projekta je izgradnja kapaciteta u državi.

Projekat je obuhvatio sveobuhvatan program obuke, koji se sastojao od osam radionica koje je pohađalo 45 stručnjaka iz više od 10 različitih organizacija, stičući nove veštine i sposobnosti u oblasti modeliranja energetskih sistema i makroekonomske analize.

Tehnologija, znanje, iskustvo i razvijeni i korišćeni modeli ostaće u okviru Ministarstva

Time je osigurano da država bude u adekvatnoj poziciji da periodično sprovodi pregled i reviziju INEKP-a i drugih strateških dokumenata, omogućavajući stratešku, neometanu i postepenu tranziciju ka održivijem putu.

Dugoročni značaj ovih aktivnosti seže daleko van okvira neposrednih rezultata optimalnog izbora scenarija za INEKP. Tehnologija, znanje, iskustvo i razvijeni i korišćeni modeli ostaće u okviru Ministarstva, i služići kao neprocenjivi resurs za Srbiju u godinama koje dolaze.

Održane tri javne rasprave sa više od 160 učesnika iz oko 90 organizacija

srbija nekp ldk energetsko planiranje pks djedovic
Foto: Boban Ristić

U julu i avgustu 2023. godine, u poslednjoj fazi projekta, pokrenute su sveobuhvatne javne konsultacije za nacrt INEKP-a i Strateške procene uticaja INEKP-a na životnu sredinu (SPU), uz veliku zainteresovanost javnosti. Održane su tri zajedničke javne rasprave u Beogradu, Novom Sadu i Nišu sa više od 160 učesnika iz oko 90 organizacija.

Primedbe koje su prikupljene tokom perioda konsultacija su bile opsežne, sa više od 500 komentara za INEKP i 60 za SPU, od strane velikog broja organizacija i pojedinaca. Osim toga, Sekretarijat Energetske zajednice je dostavio više od 30 preporuka za reviziju nacrta INEKP.

Postavljen snažan temelj za održivu energetsku budućnost Srbije

S obzirom na to da su svi komentari, kritike i sugestije detaljno razmotreni, ovaj inkluzivni pristup je obezbedio da konačne verzije dokumenata INEKP i SPU budu unapređene i prilagođene tako da odražavaju stavove i preporuke javnosti, zainteresovanih strana i Sekretarijata Energetske zajednice.

Ovaj opsežni ciklus konsultacija je naglasio značaj koji su transparentnost, učešće zainteresovanih strana i uključivanje raznih inputa imali za projekat, u cilju postizanja održive i sigurne energetske budućnosti Srbije.

Konačno, krajem 2023. godine, Radna grupa projekta je usvojila strateške dokumente, čime je obeležen završetak jedne izazovne procedure.

Ovaj ključni trenutak ne samo da simbolizuje kulminaciju godina posvećenog truda, već i postavlja snažan temelj za održivu energetsku budućnost Srbije. Gledajući u budućnost, ovaj projekat ima potencijal da značajno utiče na pristup Srbije energetskim i klimatskim politikama, promovišući zeleniju, otporniju i energetski efikasnu državu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

15. februar 2024. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

15. februar 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

15. februar 2024. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

15. februar 2024. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage