Intervju

UGT Renewables, Hyundai Engineering gigantskim projektom solara s baterijama u Srbiji otvaraju novu eru odnosa sa SAD

UGT Renewables UGTR Hyundai Engineering SAD Srbija solar baterije Adam Cortese Korteze intervju

Foto: UGT Renewables

Objavljeno

22.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

22.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

UGT Renewables i Hyundai Engineering su u prvom planu u okviru novog sporazuma Srbije i Sjedinjenih Država o saradnji u energetici, kazao je za Balkan Green Energy News generalni direktor američke kompanije UGT Renewables Adam Korteze. Strateško partnerstvo tog konzorcijuma sa Srbijom za izgradnju šest solarnih elektrana ukupne vršne snage 1,2 gigavata, sa baterijama, vredno je 1,6 milijardi evra, otkrio je.

„Srbiju smatramo odskočnom daskom za svoje aktivnosti na polju energetske tranzicije ovde na Balkanu“, podvukao je Korteze u intervjuu i dodao da UGT Renewables u svoje projekte dovodi glavne kompanije u toj industriji, kao što su Tesla, Nextracker i Hanwha Qcells.

Vlada Srbije je Narodnoj skupštini poslala na usvajanje sporazuma sa SAD o strateškoj saradnji na polju energetike. Prvi projekat za unapređenje odnosa u tom sektoru već je u toku, u formi strateškog partnerstva. Konzorcijum kojeg čine UGT Renewables iz Majamija i južnokorejski Hyundai Engineering Co. (HEC) obavezao se da će za Elektroprivredu Srbije izgraditi šest fotonaponskih postrojenja s baterijama.

To je trenutno jedna od najvećih investicija u domenu zelene energije. Ukupan maksimalni ili pik kapacitet solarnih elektrana iznosio bi 1,2 gigavata, pa zbir zadane snage u priključcima na prenosnu mrežu izlazi na jedan gigavat. U projekat su uključeni baterijski sistemi za skladištenje energije operativne snage do ukupno 200 megavata. Moraju da rade bar do dva sata u najvećoj snazi, što znači da će imati kapacitet od 400 megavat-sati.

UGTR i HEC imaju zadatak da fotonaponska i baterijska postrojenja dovrše 2028. godine

Konzorcijum ima zadatak da postrojenja završi i preda 2028. godine. Ugovor o strateškom partnerstvu je potpisan prošle sedmice, a UGT Renewables već radi punom parom.

„Imamo konzorcijum partnera snabdevača koji stigne s nama gde god odemo. To su snabdevači i proizvođači prvog reda, što nam pomaže da širom sveta razvijamo najbolje projekte u industriji. I to brzo – to je veoma bitan faktor, koji nam je Vlada Srbije stalno tražila da obezbedimo“, ističe generalni direktor Adam Korteze. Kazao je da vrednost sporazuma iznosi 1,6 milijardi evra.

Svi su potpuno svesni potrebe i hitnosti da se obezbedi uspešnost projekta, a to su istakle obe države, podsetio je Korteze. „Mi smo ljudi za to“, naglasio je.

UGT Renewables razvija projekte infrastrukturnih razmera za iskorišćavanje energije iz obnovljivih izvora

UGT Renewables, čije je sedište na Floridi, ima projekte za ukupnih više od 20 gigavata širom sveta. Ima kancelarije i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Angoli, Nigeriji, Srbiji i Indiji. U Istočnoj Evropi i Centralnoj Aziji radi s kompanijom Hyundai Engineering, „izuzetno prepoznatljivim imenom“, objašnjava Korteze.

Strateške partnere odabire zavisno od svojih ciljeva u određenom regionu planete i veličine investicije.

„U Africi radimo sa Sterling and Wilsonom, najvećim EPC izvođačem na svetu. Manja firma za projektovanje, nabavku i izgradnju može da posluži za manji projekat, ali u ovom trenutku na putanji svoje kompanije mi donosimo projekte infrastrukturnih razmera. Stoga nam treba gorila od trista kila da dođe s nama“, dodao je Korteze.

Prvi čovek UGT Renewablesa, ili UGTR-a, izjavio je da su Tesla, Shoals Technologies i Nextracker među njegovim teškašima, snabdevačima fotonaponskom opremom, baterijama i softverom. „Što se tiče solarnih modula, sarađujemo s kompanijom Hanwha Qcells. Tako da su tu stvarno glavni igrači ove industrije“, naveo je Korteze.

UGTR, HEC će instalirati najveću jedinstvenu solarnu elektranu na Balkanu

Projekat Sikole treba posebno istaći, jer bi to u ovom trenutku bilo najveće fotonaponsko postrojenje na jedinstvenoj lokaciji na celom Balkanu. Za njega je predviđena maksimalna snaga od 555 megavata, a 461 megavat na priključku. Mesto je između Negotina i Zaječara.

Kompanija je saopštila da će angažovati glavne građevinske i kompanije za elektromehaničke sisteme u Srbiji kao i mala i srednja lokalna preduzeća.

Solarna elektrana Sikole, uključena u strateško partnerstvo, bila bi trenutno najveća u regionu

I pored svega toga, strateško partnerstvo u ovoj zemlji je početak nečega većeg, poručio je generalni direktor UGTR-a.

„Srbiju smatramo odskočnom daskom za svoje aktivnosti na polju energetske tranzicije ovde na Balkanu. Mislimo da ima mnogo šansi u susednim zemljama kao što su Crna Gora i Severna Makedonija. Sebe vidimo u prvom planu sporazuma o strateškom partnerstvu sa Srbijom u energetici. Nadamo se da ćemo otvoriti vrata ne samo drugim kompanijama iz SAD u sektoru zelene energije, već i drugim američkim industrijama u svim delatnostima. Vidimo baš dosta šansi za kompanije iz SAD u Srbiji u sektorima tehnologije i prerade“, dodao je Korteze.

Projekat solara sa baterijama će Srbiji po sadašnjim cenama uštedeti 2,7 milijardi evra na ime dozvola za ispuštanje CO2

Korteze je ukazao na obaveze po kriterijumima zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanju (ESG) u energetski intenzivnim kompanijama, po kojima moraju da se okreću energiji iz obnovljivih izvora. „Umanjivanje emisija ugljenika – to je naš posao! Sa svojih 1,36 miliona tona manje ugljenika godišnje, ekonomski učinak projekta ovde u Srbiji ne može dovoljno da se naglasi“, podvukao je.

Po trenutnim troškovima na ime emisija ugljen-dioksida u Evropskoj uniji, solarne elektrane i baterijski sistemi ovog konzorcijuma uštedeli bi tokom svog tridesetogodišnjeg trajanja 2,7 milijardi evra i to u današnjim evrima, ne računajući inflaciju.

To bi pomoglo Srbiji da neutrališe deo tereta kojeg donosi Mehanizam za prekogranično prilagođavanje ugljenika (CBAM) u EU, a i dalo bi oslonac izvoznoj industriji. Korteze je rekao da će solarne elektrane u prvoj godini rada proizvesti 1,8 teravat-sati električne energije, a onda to uporedio sa godišnjim uvozom struje, koji se kreće između jednog i 1,5 teravat-sata. Po UGTR-ovim proračunima, ukupna ušteda na ime nadomešćivanja uvozne struje iznosi ugrubo 3,6 milijardi dolara, takođe u današnjem novcu i bez inflacije.

Vlada Srbije će garantovati za kredite za EPS

Kada je reč o pravnoj regulativi u zemlji, Korteze je primetio da se ambijent stalno menja i to pripisao naporima vlade na uvođenju energije iz obnovljivih izvora. „Nismo imali problema s integrisanjem našeg modela u okvir u Srbiji“, kazao je.

Projekat će biti finansiran kreditima za EPS, za koje će garantovati vlada, dodao je Korteze.

„To je državna struktura finansiranja, kao i svuda drugde gde dođemo. Koristimo švedsko finansiranje preko švedske Agencije za kreditiranje izvoza – EKN i Švedske korporacije za kreditiranje izvoza – SEK, koje su nam pomogle u drugim, ranijim projektima“, napomenuo je. SEK je zadužen za finansiranje, a EKN za kreditne garancije.

Zamišljeno je da druge komponente finansiraju Izvozno-uvozna banka Sjedinjenih Država (US Exim Bank) i Korejska korporacija za osiguranje u trgovini (K-Sure) iz Južne Koreje, u delu koji se tiče nabavki iz tih zemalja. Multilateralna agencija za garantovanje investicija (MIGA), članica grupacije Svetske banke, verovatno će takođe učestvovati u poduhvatu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Raspisan javni poziv za postavljanje solarnih panela na javnim objektima

Raspisan javni poziv lokalnim samoupravama za postavljanje solarnih panela na objekte od javnog značaja

22. oktobar 2024. - Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za dodelu sredstava za ugradnju solarnih panela na objekte od javnog značaja.

rhe bistrica prostorni plan vlada srbije

Vlada Srbije usvojila Prostorni plan za RHE Bistrica

22. oktobar 2024. - Usvajanje Prostornog plana je još jedan korak u realizaciji ovog trenutno najvažnijeg projekta u srpskoj energetici

epcg ivan bulatovic investicije gvozd perucica

EPCG planira da u naredne tri godine investira 300 miliona evra

22. oktobar 2024. - Izvršni direktor Ivan Bulatović govorio je na panelu Postoji li zelena Evropa bez zelenog Zapadnog Balkana na skupu MONTENEGRO 2024

hep se korlat ebrd eib kredit ugovor

HEP obezbedio finansiranje za solarnu elektranu Korlat

22. oktobar 2024. - Zajmovi su osigurani državnom garancijom do 80 odsto ukupne vrednosti kredita na osnovu odluka Vlade Hrvatske