Energetska efikasnost

U Zenici puštena u rad toplana na otpadne gasove

nova toplana zenica arcelormittal celicana

Toplana Zenica (foto: ArcelorMittal)

Objavljeno

25.03.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.03.2022.

Komentari

0

Podeli

U Zenici je svečano otvorena nova Toplana Zenica koja predstavlja pravi primer rešenja za dekarbonizaciju sistema daljinskog grejanja i smanjenje zagađenja vazduha. Ovo kogeneraciono postrojenje će za proizvodnju električne i toplotne energije koristiti otpadne gasove iz čeličane ArcelorMittal Zenica i tako zameniti staro postrojenje koje je za dobijanje toplotne energije sagorevalo ugalj.

Vrednost izgradnje Toplane Zenica je 53 miliona evra, od čega je kredit Evropske banka za obnovu i razvoj (EBRD) 41 miliona evra, a ostatak ulaganja kompanije ArcelorMittal Zenica, Grada Zenice i finskih firmi KPA Union i FinnFund.

Vlasnici nove toplane, koja je osnova sistema daljinskog grejanja u Zenici, su ArcelorMittal sa 50 odsto, Grad Zenica sa 20 odsto i finske firme koje imaju po 15 odsto akcija. ArcelorMittal Grupa je obezbedila garanciju za kredit. Inače, gradnja elektrane započeta je pre dve godine.

Toplana će koristiti kao gorivo koksni i visokopećni gas iz čeličane

U proseku više od 150.000 tona uglja godišnje je bilo potrebno za rad starih kotlova, što je potpuno eliminisano ugradnjom novih gasnih kotlova, saopštio je ArcelorMittal, i dodao da Toplana sada radi sa tri nova kotla koja koriste koksni i visokopećni gas iz čeličane.

To su gasovi koji nastaju u toku tehnološkog procesa proizvodnje čelika i dosad su se spaljivali ili koristili veoma neefikasno.

Kogeneraciono postrojenje će proizvoditi i tehnološku paru i vazduh za čeličanu

Kogeneraciono postrojenje će imati snagu 14,45 MW za električnu energiju i 112,5 MW za toplotnu energiju.

ArcelorMittal je naveo da će novo postrojenje smanjiti emisije sumpornih oksida sa oko 2.000 miligrama po kubnom metru (mg/Nm3) na manje od 200, prašine sa oko 100 mg/Nm3 na ispod 10 i azotnih oksida sa oko 300 mg/Nm3 do ispod 100.

Nova kogeneraciona elektrana će proizvoditi i tehnološku paru i vazduh koji su neophodni za rad čeličane ArcelorMittal Zenica.

Nova toplana je najmoderniji energetski projekat u BiH

Nikhil Mehta, direktor kompanije ArcelorMittal Zenica, je izjavio da je realizacija projekta trajala pet godina. Toplana je dugoročno rešenje za stabilnu isporuku toplotne energijestanovnicima Zenice, dodao je on.

Direktor Toplane Emir Krgo rekao je da novo postrojenje može raditi i na prirodni gas i predstavlja najmoderniji energetski projekt u BiH.

Toplana Zenica ispunjava sve ekološke standarde Evropske unije i sve zakonske propise BiH, dodao je on.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

25. mart 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

25. mart 2022. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

25. mart 2022. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

25. mart 2022. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike