Električna energija

U Švedskoj postavljena najviša vetroturbina s drvenim stubom na svetu

U Svedskoj postavljena najvisa vetroturbina s drvenim stubom na svetu, Modvion

Foto: Modvion

Objavljeno

03.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Čelik je ključni materijal za pravljenje stubova vetroturbina, ili je bar bio. Švedski startap Modvion je svoj toranj konstruisao od drveta, a visok je 105 metara.

Drveni toranj vetroturbine napravljen je od 144 sloja visokokvalitetnog lameliranog furnira. U svojoj fabrici blizu Geteborga, Modvion zakrivljene elemente stubova pravi od lepljenih i kompresovanih slojeva drveta.

U izradi drvenog stuba koristio je smrču. Svaki sloj debljine je tri milimetra. Bilo je potrebno oko 200 smrča za izradu najvišeg drvenog tornja vetroturbine na svetu, visokog 105 metara.

„Drvo i lepak su savršena kombinacija, to znamo stotinama godina. A od drveta, koje je lakše [od čelika], moguće je izgraditi turbine veće visine sa manje materijala“, rekao je za BBC suosnivač ovog startapa David Olivegren.

Drveni tornjevi su lakši za transport

Generalni direktor Modviona Oto Ludman ističe da se drveni delovi – moduli, kako ih nazivaju u kompaniji, mogu lakše transportovati nego konvencionalni.

Povećanje visine standardnih turbina su izazov za transport do lokacije postavljanja. Kako piše na vebsajtu kompanije, prečnici nekih čeličnih stubova su veći od dozvoljenih u prevozu u većini Evropske unije i Sjedinjenih Država.

Jednostavnije rešenje su drveni moduli koji se pakuju na kamion i sklapaju na licu mesta, navode u kompaniji.

Međutim, Maksimilijan Šnipering, šef odeljenja za održivost kompanije Siemens Gamesa, jednog od najvećih svetskih proizvođača turbina, izjavio je da za više elemenata stuba treba više kamiona, više ljudi i više vremena za montažu.

Spoljašnji izgled vetroturbine sa drvenim stubom i njenih čeličnih rođaka gotovo da se ne razlikuje. Oba tipa imaju debelu belu prevlaku i elise od fiberglasa.

Električna energija koju proizvode vetroelektrane jeftinija je i čistija od skoro svih drugih oblika proizvodnje električne energije. Međutim, čelik se proizvodi u visokim pećima uz sagorevanje fosilnih goriva. To dovodi do ispuštanja ugljen-dioksida, najprisutnijeg gasa s efektom staklene bašte u atmosferi.

Sa druge strane, drveće skladišti ugljen-dioksid iz atmosfere, pa se ugljenik ne oslobađa dok drvo ne trune ili ne bude spaljeno, što iz kompanije ističu kao prednost drvenih u odnosu na čelične stubove.

Modvion ima cilj da u narednih 10 godina instalira oko 2.000 drvenih vetroturbina, rekao je Ludman.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

3. januar 2024. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

3. januar 2024. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

3. januar 2024. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

3. januar 2024. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače