OIE

Budućnost energije vetra – vetroturbine bez elisa

Buducnost energije vetra, vetroturbine bez elisa, Wind Panel

Foto: Katrick Technologies

Objavljeno

26.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Startap iz Glazgova Katrick Technologies razvio je inovativnu tehnologiju za proizvodnju zelene električne energije. Vetroturbine nazvane Wind Panel nisu visoki stubovi sa elisama nego elementi koji svojom strukturom podsećaju na saće. Mogu biti postavljeni na vrhove zgrada ili druge objekte.

Za razliku od tradicionalnih vetroturbina, koje rotacijom proizvode električnu energiju, Wind Panel koristi oscilirajuća krilca. Svaki uređaj ima šest kanala u kojima se nalaze krilca. Ona pretvaraju kinetičku energiju vetra u mehaničke oscilacije od kojih se zatim proizvodi električna energija.

Wind Panel hvata širi opseg brzina i pravaca vetra na manjim visinama

Investitori u tradicionalne vetroelektrane se često suočavaju sa logističkim i finansijskim izazovima zbog velike površine zemljišta potrebne za postavljanje turbina i visoke cene održavanja. Nasuprot tome, tvrde u Katricku, male turbine u obliku saća posebno su pogodne za instaliranje u urbanim sredinama.  Za razliku od konvencionalnih rešenja, Wind Panel hvata širi opseg brzina i pravaca vetra na manjim visinama.

Wind Panel je konstruisan u saradnji sa istraživačkom organizacijom Manufacturing Technology Centre (MTC).

Prva faza testiranja je sprovedena na Univerzitetu Stratklajd u Glazgovu. Inženjeri koji su radili na razvoju prototipa su očekivali da će razviti između 25 i 40 vati mehaničke snage pri brzini vetra od 12 metara u sekundi. Međutim, Wind Power je  premašio cilj i dostigao u proseku 41,1 vat pri samo 10,2 metra u sekundi, saopštila je kompanija.

Slede još dve faze testiranja tehnologije

Predstoje još dve faze testiranja. U narednoj će uslovi simulirati one u prirodi. Poslednja etapa će biti prilagođavanje konstrukcije rezultatima, stoji u saopštenju.

„Potražnja za čistom električnom energijom će znatno rasti kako se budemo udaljavali od korišćenja struje proizvedene sagorevanjem fosilnih goriva. Ali pošto distributivne mreže verovatno neće moći u potpunosti da zadovolje ovu potražnju, moraćemo da ovladamo proizvodnjom obnovljive energije u lokalnu nivou ili na zgradama. Katrikova nova tehnologija je odličan primer kako se to može postići“, rekao je Stiv Nezbit, glavni tehnolog veštačkog poligona u MTC-u.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

26. decembar 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

26. decembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

26. decembar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

26. decembar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage