OIE

Budućnost energije vetra – vetroturbine bez elisa

Buducnost energije vetra, vetroturbine bez elisa, Wind Panel

Foto: Katrick Technologies

Objavljeno

26.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Startap iz Glazgova Katrick Technologies razvio je inovativnu tehnologiju za proizvodnju zelene električne energije. Vetroturbine nazvane Wind Panel nisu visoki stubovi sa elisama nego elementi koji svojom strukturom podsećaju na saće. Mogu biti postavljeni na vrhove zgrada ili druge objekte.

Za razliku od tradicionalnih vetroturbina, koje rotacijom proizvode električnu energiju, Wind Panel koristi oscilirajuća krilca. Svaki uređaj ima šest kanala u kojima se nalaze krilca. Ona pretvaraju kinetičku energiju vetra u mehaničke oscilacije od kojih se zatim proizvodi električna energija.

Wind Panel hvata širi opseg brzina i pravaca vetra na manjim visinama

Investitori u tradicionalne vetroelektrane se često suočavaju sa logističkim i finansijskim izazovima zbog velike površine zemljišta potrebne za postavljanje turbina i visoke cene održavanja. Nasuprot tome, tvrde u Katricku, male turbine u obliku saća posebno su pogodne za instaliranje u urbanim sredinama.  Za razliku od konvencionalnih rešenja, Wind Panel hvata širi opseg brzina i pravaca vetra na manjim visinama.

Wind Panel je konstruisan u saradnji sa istraživačkom organizacijom Manufacturing Technology Centre (MTC).

Prva faza testiranja je sprovedena na Univerzitetu Stratklajd u Glazgovu. Inženjeri koji su radili na razvoju prototipa su očekivali da će razviti između 25 i 40 vati mehaničke snage pri brzini vetra od 12 metara u sekundi. Međutim, Wind Power je  premašio cilj i dostigao u proseku 41,1 vat pri samo 10,2 metra u sekundi, saopštila je kompanija.

Slede još dve faze testiranja tehnologije

Predstoje još dve faze testiranja. U narednoj će uslovi simulirati one u prirodi. Poslednja etapa će biti prilagođavanje konstrukcije rezultatima, stoji u saopštenju.

„Potražnja za čistom električnom energijom će znatno rasti kako se budemo udaljavali od korišćenja struje proizvedene sagorevanjem fosilnih goriva. Ali pošto distributivne mreže verovatno neće moći u potpunosti da zadovolje ovu potražnju, moraćemo da ovladamo proizvodnjom obnovljive energije u lokalnu nivou ili na zgradama. Katrikova nova tehnologija je odličan primer kako se to može postići“, rekao je Stiv Nezbit, glavni tehnolog veštačkog poligona u MTC-u.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Baterija napravljena od cinka i lignina

Ekološki prihvatljiva baterija napravljena od cinka i lignina

26. decembar 2023. - Istraživači sa Univerziteta u Linćepingu u Švedskoj napravili su novu vrstu baterije, od cinka i lignina. Jeftina je i reciklabilna.

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

26. decembar 2023. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

26. decembar 2023. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

26. decembar 2023. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost