OIE

EU kupuje manjinske udele u startapima preko EIC-ovog fonda

EU manjinske udele startapima EIC-ovog fonda

Slika: EIC

Objavljeno

12.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska unija prvi put podržava male inovativne firme direktnim investicijama u kapital, a kombinuje ih sa ranije odobrenim nepovratnim sredstvima kroz EIC-ov novi program. Sredstva iz fonda su opredeljena za udele u vlasništvu do 25 odsto u startapima koji se bave zdravstvom, cirkularnom ekonomijom i energetskom tranzicijom.

Evropska komisija je najavila prvu rundu direktnih ulaganja u kapital preko fonda svog novog Evropskog saveta za inovacije – European Innovation Council i otkrila da će inovativnim startapima i malim i srednjim preduzećima (MSP) pomoći sa po pola miliona do 15 miliona evra u zamenu za suvlasništvo.

EIC-ov fond finansiranjem akcijskim kapitalom nadopunjava grantove koje su 42 odabrana korisnika već osvojila kroz EIC Accelerator Pilot program, tako da je reč o mešovitom pristupu. Očekuje se da će investicije iz EIC-ovog fonda biti ravne udelima u vlasništvu u startapima između 10 i 25 odsto, stoji u objavi. Mešovito ulaganje može biti vredno najviše 17,5 miliona evra po firmi.

Runda finansiranja privlači i privatne investitore

Runda je vredna 178 miliona evra. Korisnici razvijaju inovacije u zdravstvu, cirkularnoj ekonomiji, naprednim tehnikama proizvodnje i drugim oblastima.

Francuski CorWave je prvi potpisao sporazum u okviru programa. To preduzeće, koje razvija implantabilnu srčanu pumpu – LVAD, istovremeno je od drugih investitora prikupio 35 miliona evra akcijskog kapitala. Ugovori sa još 41 firmom iz prve runde su u fazi finalizacije, saopštio je EIC.

Jedan od nekoliko korisnika koji su imenovani je Xsun. Isto je iz Francuske, a konstruiše potpuno autonomne dronove na vlastiti solarni pogon.

Kombinacija grantova i ulaganja u kapital

Za akcijski kapital se kvalifikovalo još 117 startapa. Razvijaju niz rešenja, od recikliranja mešovitog plastičnog otpada, građevinskog otpada i komponenti za fotonaponska postrojenja do održivih materijala i visokoefikasne tehnologije u energetici.

EIC potpisuje sporazume sa 42 firme, a još 117 je na čekanju

Na primer, Brite Hellas iz Grčke radi na solarnim panelima od stakla s providnošću od 80 odsto, za staklene bašte, koristeći nanotehnologiju. Švedski Modvion gradi drvene tornjeve za vetroturbine, a Aquila Bioscience iz Irske ima tehnologiju za netoksičnu biodekontaminaciju bioloških agensa uključujući virus korona.

„Evropa ima mnogo inovativnih, talentovanih startapa, ali te kompanije prečesto ostaju male ili se preseljavaju. Ova nova forma finansiranja – kombinovanje grantova i akcijskog kapitala – svojstvena je jedino Evropskom savetu za inovacije. Ona će premostiti jaz u prikupljanju sredstava kod veoma inovativnih kompanija, doneće im dodatne privatne investicije i omogućiće im da se razviju u Evropi“, izjavila je evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel.

EIC je strpljivi investitor u kapital

U okviru EIC-ovog akceleratora je u proteklih godinu dana odabrano 293 startapa, za isplatu grantova od ukupno 563 miliona evra. Fond je uspostavljen u junu, s ciljem da pomogne u fazi komercijalizacije i bude „strpljivi investitor u kapital“, kažu u savetu. On se takođe fokusira na zelenu i digitalnu tranziciju.

Treba pomenuti da je EIC upravo potpisao memorandum o razumevanju s Evropskim institutom za inovacije i tehnologiju (EIT) o unapređivanju saradnje pri podršci najboljim evropskim preduzetnicima, obrazovnim ustanovama i istraživačkim organizacijama, u okviru programa Horizon Europe.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

12. januar 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

12. januar 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

12. januar 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

12. januar 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.