OIE

U Srbiji pojednostavljena procedura za postavljanje solarnih panela

Srbiji pojednostavljena procedura postavljanje solarnih panela

Foto: Janvanbizar from Pixabay

Objavljeno

01.07.2022.

Država

Podeli

Objavljeno

01.07.2022.

Država

Podeli

Vlada Srbije je usvojila izmene uredbe o kupcima-proizvođačima, čime je dodatno olakšana procedura za proizvodnju struje za sopstvene potrebe iz obnovljivih izvora energije, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Olakšana procedura, uz niže troškove, odnosi se na one kupce-proizvođače ili prozjumere koji svu proizvedenu električnu energiju koriste samo za sopstvenu potrošnju i ne isporučuju višak energije u mrežu.

Prozjumeri treba samo da sklope ugovor sa snabdevačem, bez ispunjavanja posebnih tehničkih uslova za predaju struje u mrežu

U ovom slučaju, građani ili privredni subjekti sa statusom kupca-proizvođača treba samo da postave solarne panele i zaključe ugovor, bez ispunjavanja posebnih tehničkih uslova koje elektrodistribucuja inače postavlja kada određena količina struje ide u mrežu, objasnila je državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Jovanka Atanacković.

U saopštenju ministarstva navodi se da će ovi prozjumeri biti dužni da snabdevaču podnesu zahtev za zaključenje ugovora o potpunom snabdevanju ili ugovora o snabdevanju sa unapred određenim količinama električne energije za svaki obračunski period tokom perioda snabdevanja.

Ukupna instalisana snaga prozjumera u Srbiji je 2,12 MW, a podneti su zahtevi za još 25 MW

Kategorija kupca-proizvođača (prozjumera) je u Srbiji uvedena Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije, usvojenim prošle godine, a do sada je, prema saopštenju ministarstva, 60 domaćinstava i osam kompanija upisano u registar kupaca-proizvođača.

Ukupna instalisana snaga kojom trenutno raspolažu svi prozjumeri u Srbiji iznosi 2,12 MW, a podneti su zahtevi za zaključenje ugovora i priključenje još 25 MW kapaciteta, navodi se u saopštenju.

Komentara: (5)
Goran Cucic / 04.07.2022.

Poslednjih nekoliko godina planiram da postavim solarne panela na svoju kucu. Donosenje zakona o OIE dalo je nadu da to i ostvarim. Medutim u stampi su se pojavili prvi tekstovi vezani za iskustvo ljudi koji su ugradili panele. Procedura je trajala jako dugo a sve dazbine , nameti i porezi su ostali. Dovedeno je u pitanje opravdanosti investicije.

Srbobran / 06.07.2022.

Interesuje me pošto imam off- grid sistem solara na objektu da li imam prava i pod kojim uslovima da sklopim ugovor sa Elektrodistribucijom , da li spadam u gore navedenu kazegoriju. Hvala na odgovoru

Dejan / 07.07.2022.

Džabe, uzeo bih i kredit za panele ali ne mogu da ugradim na nelegalizovanu kuću na selu, porez plaćam ali legalizacija je kao 30% vrednosti solarnog panela…..

Dragoslav / 07.07.2022.

U poslednje vreme stižu obeshrabrujuće vesti za kupce- pgoizvođače pa nas svr go dovodi u zabludu i sumlju u opravdanost uvođenja solarnih panela pa vas molim da istražite tu temu i upoznate javnost sa stvarnim činjenicama, pozdrav!!

Milos / 07.07.2022.

Ne razumem ovu odredbu…kakav je to prozjumer i sta ce ugovor sa distribucijom ako nema dvosmernog brojila i ako se visak ne salje u mrezu?!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

1. jul 2022. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

1. jul 2022. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

1. jul 2022. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

1. jul 2022. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu