Energetska efikasnost

U Podgorici održano parlamentarno saslušanje o izmjenama i dopunama Zakona o efikasnom korištenju energije

parlamentarna-rasprava-Zakon-o-efikasnom-koriscenju-energije

Slika: ORF-EE

Objavljeno

27.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Podržavajući okupljanje parlamentaraca i parlamentarki iz Crne Gore, predstavnika Ministarstva ekonomije Crne Gore, Škole političkih studija, Asocijacije opština i dva NVO-a na parlamentarnom saslušanju održanom 25. marta u Podgorici, GIZ-ov Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE) u saradnji sa Školom političkih studija nastavlja da podržava javni dijalog o energetskoj efikasnosti i klimi u Jugoistočnoj Evropi, potičući transparentnost u donošenju politika i jačanje političke volje za sektorske reforme.

Konsultativno parlamentarno saslušanje na temu „Stanje u oblasti energetske efikasnosti i planirane aktivnosti u svjetlu predloženih izmjena i dopuna Zakona o efikasnom korištenju energije“, organizovana od strane Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Skupštine Crne Gore, bila je posvećena diskusiji o izmjenama i dopunama važećeg Zakona o efikasnom korištenju energije u Crnoj Gori iz 2014. godine, u svjetlu predstojećeg glasanja o predloženim izmjenama i dopunama ovog zakona.

Ministrica Dragica Sekulić je ispred Ministarstva ekonomije obrazložila predložene izmjene i dopune zakona i izjavila da će one obuhvatiti dodatne EU direktive iz oblasti energetske efikasnosti i istovremeno ponuditi bolja rješenja za implementaciju direktiva već obuhvaćenih zakonom.

Dodala je da su izmjene i dopune važećeg zakona pripremljene s ciljem prevazilaženja utvrđenih nedostataka i propusta u njegovoj primjeni.

„Nove odredbe zakona će staviti naglasak na energetsku efikasnost u javnim objektima i jačanje kapaciteta energetskih menadžera, uz unaprijeđenje funkcionalnosti jedinstvenog centralnog informacionog sistema za uštede energije u javnom sektoru, što je rezultat podrške i bliske saradnje s GIZ ORF-EE-om“, izjavila je ministrica Sekulić.

Sve predložene izmjene i dopune su usklađene s Direktivom o energetskoj efikasnosti EU i, između ostalog, preporučuju uvođenje obavezne primjene Platforme za monitoring i verifikaciju (MVP), online instrumenta koji je GIZ ORF-EE razvio u saradnji s partnerima.

„Sama činjenica da se konsultativno parlamentarno saslušanje o energetskoj efikasnosti i klimi po četvrti put organizuje u Crnoj Gori uz podršku GIZ ORF-EE-a daje mi za pravo da kažem da su ova saslušanja postala standardni instrument u radu Odbora. Pored toga, jako mi je drago što vidim da se ova saslušanja održavaju i u novom skupštinskom sastavu, sada također po prvi put uz učešće ministrice ekonomije“, izjavila je Jasna Sekulović, ORF-EE menadžerica projekta.

Dodala je da sve navedeno svjedoči o tome da su parlamentarna saslušanja prepoznata kao prilika za podsticanje dijaloga između svih relevantnih aktera i kao prilika konstruktivnog rada na iznalaženju najboljih zakonodavnih rješenja.

Veliki dio izmjena i dopuna zakona, zaključilo je Ministarstvo ekonomije tokom saslušanja, odnosi se na odredbe kojima se regulišu obaveze subjekata iz javnog sektora, kako na državnom tako i na lokalnom nivou, i utvrđuju efikasnija rješenja koja će umanjiti obim administrativnih zadataka i omogućiti bolju implementaciju u praksi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

27. mart 2019. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

27. mart 2019. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

27. mart 2019. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

27. mart 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora