OIE

U Pirotu potpisani ugovori za izgradnju prve dve zadružne solarne elektrane u Srbiji

U Pirotu potpisani ugovori za izgradnju prve dve zadružne solarne elektrane u Srbiji

Foto: Elektropionir

Objavljeno

06.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Projekat izgradnje dve zadružne solarne elektrane na Staroj planini ulazi u poslednju fazu i one bi mogle da budu na mreži za nekoliko meseci. Predstavnici lokalne zajednice, gradskih vlasti i zadruge Elektropionir potpisali su u Pirotu ugovore o realizaciji prvog ovakvog projekta u Srbiji – Solarna Stara. Time je otvoreno novo poglavlje u demokratizaciji energetike u Srbiji.

Projekat Solarna stara, koji je pokrenuo saradnju građana, lokalne zajednice i institucija vlasti u domenu proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, ulazi u završnu fazu.

Ugovore o realizaciji projekta Solarna Stara sklopili su predstavnici energetske zadruge Elektropionir, Grada Pirota i mesnih zajednica sa Stare planine, gde će elektrane biti postavljene.

Sporazum za primer drugim opštinama i lokalnim zajednicama

Potpisivanjem organizovanom u Pirotu omogućeno je da se na delu krovova objekata mesnih zajednica u Dojkincima i Temskoj izgrade prve zadružne solarne elektrane.

Energetska zadruga Elektropionir se obavezala da će na navedenim krovovima izgraditi sisteme ukupne maksimalne snage 12 kilovata. Takođe, dogovoreno je da se sav ostvareni prihod dodeljuje mesnim zajednicama Temska i Dojkinci u skladu sa programima koje će one doneti.

Sva sredstva dobijena od prodaje električne energije koristiće se za aktivnosti lokalne zajednice

Solarna Stara je prvi projekat ovakve vrste u Srbiji. Sredstva dobijena od prodaje električne energije koristiće se za aktivnosti lokalne zajednice, navode u Elektropioniru.

U ovoj energetskoj zadruzi ističu da ugovor tog tipa može poslužiti kao primer budućim projektima saradnje gradova, mesnih zajednica i građana sa ciljem promovisanja energetskih zajednica i pravedne energetske tranzicije.

Članovi Elektropionira su početkom prošle godine osmislili kampanju za prikupljanje sredstava,  izradili nacrt projekta i sastavili budžet. Polovina sredstava je prikupljena iz donacija, dok je ostatak obezbedila zadruga.

Po završetku kampanje izrađena je projektno-tehnička dokumentacija i nabavljena je potrebna oprema. Uporedo sa potpisivanjem ugovora kreće pravno-tehnička procedura za sticanje statusa proizvođača iz obnovljivih izvora energije za oba fotonaponska sistema, navodi Elektropionir, uz očekivanje da će biti završena za par meseci.

Početak izgradnje na proleće

Krovne solarne elektrane na Staroj planini trebalo bi da se instaliraju na proleće, čim vremenski uslovi to dozvole. Kako navode u zadruzi, za radove je potrebno nedelju dana. Slede montaža priključka i izbor snabdevača koji će otkupljivati proizvedenu struju, što zavisi od brzine sprovođenja potrebne procedure.

Elektropionir iznosi grubu procenu da će krovni sistemi biti pušteni u rad do kraja leta.

Početkom 2024. godine, mesne zajednice će dobiti prva novčana sredstva od prihoda zadružnih elektrana, navode u energetskoj zadruzi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

6. februar 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

6. februar 2023. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

6. februar 2023. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

6. februar 2023. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije