OIE

U Pirotu potpisani ugovori za izgradnju prve dve zadružne solarne elektrane u Srbiji

U Pirotu potpisani ugovori za izgradnju prve dve zadružne solarne elektrane u Srbiji

Foto: Elektropionir

Objavljeno

06.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Projekat izgradnje dve zadružne solarne elektrane na Staroj planini ulazi u poslednju fazu i one bi mogle da budu na mreži za nekoliko meseci. Predstavnici lokalne zajednice, gradskih vlasti i zadruge Elektropionir potpisali su u Pirotu ugovore o realizaciji prvog ovakvog projekta u Srbiji – Solarna Stara. Time je otvoreno novo poglavlje u demokratizaciji energetike u Srbiji.

Projekat Solarna stara, koji je pokrenuo saradnju građana, lokalne zajednice i institucija vlasti u domenu proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, ulazi u završnu fazu.

Ugovore o realizaciji projekta Solarna Stara sklopili su predstavnici energetske zadruge Elektropionir, Grada Pirota i mesnih zajednica sa Stare planine, gde će elektrane biti postavljene.

Sporazum za primer drugim opštinama i lokalnim zajednicama

Potpisivanjem organizovanom u Pirotu omogućeno je da se na delu krovova objekata mesnih zajednica u Dojkincima i Temskoj izgrade prve zadružne solarne elektrane.

Energetska zadruga Elektropionir se obavezala da će na navedenim krovovima izgraditi sisteme ukupne maksimalne snage 12 kilovata. Takođe, dogovoreno je da se sav ostvareni prihod dodeljuje mesnim zajednicama Temska i Dojkinci u skladu sa programima koje će one doneti.

Sva sredstva dobijena od prodaje električne energije koristiće se za aktivnosti lokalne zajednice

Solarna Stara je prvi projekat ovakve vrste u Srbiji. Sredstva dobijena od prodaje električne energije koristiće se za aktivnosti lokalne zajednice, navode u Elektropioniru.

U ovoj energetskoj zadruzi ističu da ugovor tog tipa može poslužiti kao primer budućim projektima saradnje gradova, mesnih zajednica i građana sa ciljem promovisanja energetskih zajednica i pravedne energetske tranzicije.

Članovi Elektropionira su početkom prošle godine osmislili kampanju za prikupljanje sredstava,  izradili nacrt projekta i sastavili budžet. Polovina sredstava je prikupljena iz donacija, dok je ostatak obezbedila zadruga.

Po završetku kampanje izrađena je projektno-tehnička dokumentacija i nabavljena je potrebna oprema. Uporedo sa potpisivanjem ugovora kreće pravno-tehnička procedura za sticanje statusa proizvođača iz obnovljivih izvora energije za oba fotonaponska sistema, navodi Elektropionir, uz očekivanje da će biti završena za par meseci.

Početak izgradnje na proleće

Krovne solarne elektrane na Staroj planini trebalo bi da se instaliraju na proleće, čim vremenski uslovi to dozvole. Kako navode u zadruzi, za radove je potrebno nedelju dana. Slede montaža priključka i izbor snabdevača koji će otkupljivati proizvedenu struju, što zavisi od brzine sprovođenja potrebne procedure.

Elektropionir iznosi grubu procenu da će krovni sistemi biti pušteni u rad do kraja leta.

Početkom 2024. godine, mesne zajednice će dobiti prva novčana sredstva od prihoda zadružnih elektrana, navode u energetskoj zadruzi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

6. februar 2023. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata

Prilep izadavanjem opštinskih obveznica planira da ulaže u obnovljive izvore energije

Prilep planira da proda opštinske obveznice i investira u zelenu energiju

6. februar 2023. - Prilep planira da izda opštinske obveznice u vrednosti od pet miliona evra kako bi obezbedio sredstva za četiri projekta

Fintel vetropark Maestrale Ring Srbiji turbine Windey

Fintel za vetropark Maestrale Ring u Srbiji odabrao turbine kompanije Windey

6. februar 2023. - Italijanski Fintel hoće da za svoj projekat Maestrale Ring od 854 megavata kod Subotice poruči vetroturbine koje proizvodi Zhejiang Windey

hrvatska ppa ugovor axpo taaleri encro vetroelektrana

AXPO potpisao PPA ugovor sa vetroparkom u Hrvatskoj

6. februar 2023. - Axpo je saopštio da postoji veliki interes za ovom vrstom ugovora o kupoprodaji energije u regionu centralne i jugoistočne Evrope