OIE

U Grčkoj u izgradnji jedna od najvećih solarnih elektrana u Evropi

Ameresco Sunel Energy 560 Grckoj izgradnji najvecih solarnih elektrana Evropi

Foto: iStock

Objavljeno

30.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

30.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Mešovita firma Ameresco Sunel Energy je izvođač u projektu ogromne solarne elektrane kompanije Lightsource bp u središnjem delu Grčke. Počela je izgradnju i saopštila da će sistem nominalne snage 560 megavata biti dovršen u roku od dve godine.

U Grčkoj je pokrenuta izgradnja jednog od najvećih fotonaponskih postrojenja u Evropi. Mešovita firma Ameresco Sunel Energy, koja je izabrana za izvođača, objavila je da će solarnu elektranu maksimalne snage (pika) 560 megavata, pustiti u rad za godinu i po do dve. Lokacija zahvata oblast Larisa u administrativnoj regiji Centralne Grčke kao i u Ftiotidi u Tesaliji.

Projekat se sastoji od južnog klastera Skopia, sa predviđenim pikom od 400 megavata, i severnog, nazvanog Kallithea. Prostire se na ukupno 2.800 hektara i činiće ga skoro 970.000 fotonaponskih modula.

Pik je najveća iskoristiva snaga za proizvodnju jednosmerne struje. Ona se u inverterima i transformatorima pretvara u naizmeničnu i predaje u mrežu. Tako je kapacitet priključka obično dvadesetak odsto niži, a u ovom slučaju samo deset procenata – 504 megavata, kako je saopšteno ranije.

Vlasnik budućeg solarnog parka je Lightsource bp. Inače, naftni gigant BP, koji se pre toga zvao British Petroleum, nedavno je izrazio nameru da preuzme i drugu polovinu ove mešovite firme.

Očekivana godišnja proizvodnja, 900 gigavat-sati, bila bi dovoljna da pokrije potrebe 225.000 grčkih domaćinstava za strujom.

Podsticaj za lokalnu privredu

Ameresco Sunel Energy je savez kompanija Ameresco, sa sedištem u Sjedinjenim Državama, i Sunel. Potonji je registrovan u Velikoj Britaniji, ali svojim aktivnostima upravlja iz Atine. Sunel su 2006. pokrenuli osnivači iz Grčke.

„Projekat Enipeas će doprineti jačanju lokalne privrede. Prisustvo radnika i izvođača će dati zamah potražnji za stambenim prostorom, namirnicama i ostalim lokalnim uslugama, što će generisati dodatni prihod lokalnim firmama i preduzetnicima“, izjavila je šefica kompanije Lightsource bp za Grčku Natalija Paraskevopulu.

Projekat Enipeas u Grčkoj ima status strateške investicije

Ameresco Sunel Energy je dobio ugovor o projektovanju, nabavci i izgradnji (EPC) kao i o upravljanju i održavanju (O&M). Firma je saopštila da je angažovala nekoliko lokalnih izvođača i pružalaca usluga. Ova mešovita kompanija je aktivna i u Bugarskoj i Rumuniji.

Sunel je dosad izveo više od pet stotina projekata u Grčkoj, na Kipru, u Turskoj, Britaniji, Francuskoj, Španiji, Ukrajini i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ukupni pik iznosi više od jednog gigavata. U ovom trenutku još toliko ukupno gradi u Grčkoj, na Kipru, u Italiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Čileu.

Prvobitni pokretač poduhvata Enipeas je Joanis Teodorakis i rađen je u sklopu konglomerata njegove porodice Group Theta. Vlada je 2021. projektu dodelila status strateške investicije. U to vreme, firma je istakla da će sadržati i sistem za skladištenje energije kod Larise.

Ova investicija procenjena na 395 miliona evra finansira se iz kredita dobijenih kroz Nacionalni plan za oporavak i otpornost Greece 2.0 i od Eurobanke.

PPC u Grčkoj gradi jedan još veći solarni park

Najveći fotonaponski park u Evropi u geografskom smislu zove se Witznitz i nalazi se u istočnoj Nemačkoj. Nedavno je završena poslednja celina, 45 megavata, tako da sada ima 650 megavata u piku. U toku je povezivanje poslednjih segmenata na visokonaponsku mrežu.

Međutim, takođe u Grčkoj, elektroprivreda Public Power Corp. (PPC ili, na grčkom, DEI) i njen zeleni ogranak PPC Renewables već u pokrajini Zapadnoj Makedoniji grade kolosalni solarni park od dve celine. Veličine su 550 dnosno 171 megavata. Kompanijom upravlja država, iako ima manjinski udeo.

U Maloj Aziji, u Turskoj, prošle godine je puštena u rad solarna elektrana Konya Karapınar od 1,35 gigavata u piku.

Sledeća po veličini u regionu kojeg pokriva Balkan Green Energy News nalazi se u Bugarskoj. Nominalna snaga tog solarnog parka, Apriltsi, iznosi 400 megavata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Drugi grcki LNG terminal pocinje s radom 1 oktobra

Drugi grčki LNG terminal počinje s radom 1. oktobra

30. jul 2024. - Nakon polugodišnjeg kašnjenja, LNG terminal Alexandroupolis u Grčkoj je spreman da 1. oktobra bude pušten u rad

ephzhb solar hodovo javna nabavka

EPHZHB traži izvođača za gradnju prve faze solarne elektrane u Hodovu

30. jul 2024. - Lokacija na kojoj će biti izgrađena solarna elektrana u vlasništvu najmanje od tri državne elektroprivrede u BiH je poslovna zona Hodovo

Kod Livna izgradnja vetroparka Siroka draga 125 4 MW

Kod Livna počinje izgradnja vetroparka Široka draga od 125,4 MW

30. jul 2024. - Imres Smart Greenergy je potpisao ugovor sa izvođačem za svoj projekat vetroelektrane Široka draga u Hercegovini

crna gora gasovod lng terminal sahmanovic

Šahmanović: Gasovod IAP i LNG terminal su strateški projekti za Crnu Goru

30. jul 2024. - Izgradnja terminala za tečni prirodni gas i Jadransko-jonskog gasovoda su strateški projekti, poručio je ministar Admir Šahmanović