Energetska efikasnost

U Crnoj Gori počela postepena zabrana energetski neefikasnih klasičnih sijalica

U-Crnoj-Gori-pocela-postepena-zabrana-energetski-neefikasnih-klasicnih-sijalica

Foto: Pexels

Objavljeno

04.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora je uvela postepenu zabranu klasičnih sijalica sa užarenim vlaknom, koja se sada primenjuje na sijalice snage 100W i veće. Zabrana je deo novog pravnog okvira kojim se uređuje uvođenje zahteva Evropske unije za eko dizajn određenih grupa proizvoda koji utiču na potrošnju energije.

Pravilnikom koji je stupio na snagu 1. jula će se postepeno potpuno zabraniti klasične sijalice sa užarenim vlaknom (žarulje) u cilju podsticanja upotrebe energetski efikasnije rasvete. Trgovcima je dozvoljeno da rasprodaju postojeće zalihe klasičnih sijalica snage 100W i veće, ali nije dozvoljen njihov dalji uvoz i prodaja. Zabrana će važiti za sijalice snage 75W i veće od 1. januara 2019. godine, a za sijalice snage 60W i veće od 1. jula 2019. godine, saopštilo je Ministarstvo ekonomije.

Potpuna zabrana svih klasičnih sijalica sa užarenim vlaknom stupa na snagu 1. januara 2020. godine.

Crna Gora novim propisom primenjuje pravila EU, koja je sprovela istu zabranu zaključno sa 2012. godinom, sa ciljem da posledična ušteda električne energije dostigne 39 TWh godišnje do 2020. godine.

Pomenuti pravilnik je jedan od 16 propisa kojim se uvode zahtevi za eko-dizajn određenih grupa proizvoda koji utiču na potrošnju energije, kao što su rashladni uređaji i uređaji za klimatizaciju, mašine za pranje i sušenje veša, mašine za pranje posuđa i televizori.

Uspostavljanje pravnog okvira kojim se uređuje uvođenje zahteva za eko-dizajn i označavanje energetske efikasnosti (energetska klasa uređaja) proizvoda podržano je od strane nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ i Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD), saopštilo je Ministarstvo ekonomije.

Tagovi: ,

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 September 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 September 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 September 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.

prijavljivanje Nedelju odrzive energetike EUSEW 2021

Počelo prijavljivanje za Nedelju održive energetike u EU – EUSEW 2021

13 September 2021 - Digitalna konferencija u okviru Nedelje održive energetike u EU (EUSEW 2021) održaće se od 25. do 28. oktobra, a dodela nagrada prvog dana