Energetska efikasnost

U Crnoj Gori počela postepena zabrana energetski neefikasnih klasičnih sijalica

U-Crnoj-Gori-pocela-postepena-zabrana-energetski-neefikasnih-klasicnih-sijalica

Foto: Pexels

Objavljeno

04.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora je uvela postepenu zabranu klasičnih sijalica sa užarenim vlaknom, koja se sada primenjuje na sijalice snage 100W i veće. Zabrana je deo novog pravnog okvira kojim se uređuje uvođenje zahteva Evropske unije za eko dizajn određenih grupa proizvoda koji utiču na potrošnju energije.

Pravilnikom koji je stupio na snagu 1. jula će se postepeno potpuno zabraniti klasične sijalice sa užarenim vlaknom (žarulje) u cilju podsticanja upotrebe energetski efikasnije rasvete. Trgovcima je dozvoljeno da rasprodaju postojeće zalihe klasičnih sijalica snage 100W i veće, ali nije dozvoljen njihov dalji uvoz i prodaja. Zabrana će važiti za sijalice snage 75W i veće od 1. januara 2019. godine, a za sijalice snage 60W i veće od 1. jula 2019. godine, saopštilo je Ministarstvo ekonomije.

Potpuna zabrana svih klasičnih sijalica sa užarenim vlaknom stupa na snagu 1. januara 2020. godine.

Crna Gora novim propisom primenjuje pravila EU, koja je sprovela istu zabranu zaključno sa 2012. godinom, sa ciljem da posledična ušteda električne energije dostigne 39 TWh godišnje do 2020. godine.

Pomenuti pravilnik je jedan od 16 propisa kojim se uvode zahtevi za eko-dizajn određenih grupa proizvoda koji utiču na potrošnju energije, kao što su rashladni uređaji i uređaji za klimatizaciju, mašine za pranje i sušenje veša, mašine za pranje posuđa i televizori.

Uspostavljanje pravnog okvira kojim se uređuje uvođenje zahteva za eko-dizajn i označavanje energetske efikasnosti (energetska klasa uređaja) proizvoda podržano je od strane nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ i Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD), saopštilo je Ministarstvo ekonomije.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

4. jul 2018. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

4. jul 2018. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

4. jul 2018. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela

Održana prva edukacija u oblasti energetske efikasnosti namenjena učenicima osmog razreda

Održana prva od 45 radionica za osmake o energetskoj efikasnosti i zelenoj energiji

4. jul 2018. - U OŠ Vasa Stajić u Novom Sadu je na Svetski dan energetske efikasnosti sa osmacima održana radionica o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima.