Energetska efikasnost

U Crnoj Gori počela postepena zabrana energetski neefikasnih klasičnih sijalica

U-Crnoj-Gori-pocela-postepena-zabrana-energetski-neefikasnih-klasicnih-sijalica

Foto: Pexels

Objavljeno

04.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora je uvela postepenu zabranu klasičnih sijalica sa užarenim vlaknom, koja se sada primenjuje na sijalice snage 100W i veće. Zabrana je deo novog pravnog okvira kojim se uređuje uvođenje zahteva Evropske unije za eko dizajn određenih grupa proizvoda koji utiču na potrošnju energije.

Pravilnikom koji je stupio na snagu 1. jula će se postepeno potpuno zabraniti klasične sijalice sa užarenim vlaknom (žarulje) u cilju podsticanja upotrebe energetski efikasnije rasvete. Trgovcima je dozvoljeno da rasprodaju postojeće zalihe klasičnih sijalica snage 100W i veće, ali nije dozvoljen njihov dalji uvoz i prodaja. Zabrana će važiti za sijalice snage 75W i veće od 1. januara 2019. godine, a za sijalice snage 60W i veće od 1. jula 2019. godine, saopštilo je Ministarstvo ekonomije.

Potpuna zabrana svih klasičnih sijalica sa užarenim vlaknom stupa na snagu 1. januara 2020. godine.

Crna Gora novim propisom primenjuje pravila EU, koja je sprovela istu zabranu zaključno sa 2012. godinom, sa ciljem da posledična ušteda električne energije dostigne 39 TWh godišnje do 2020. godine.

Pomenuti pravilnik je jedan od 16 propisa kojim se uvode zahtevi za eko-dizajn određenih grupa proizvoda koji utiču na potrošnju energije, kao što su rashladni uređaji i uređaji za klimatizaciju, mašine za pranje i sušenje veša, mašine za pranje posuđa i televizori.

Uspostavljanje pravnog okvira kojim se uređuje uvođenje zahteva za eko-dizajn i označavanje energetske efikasnosti (energetska klasa uređaja) proizvoda podržano je od strane nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ i Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD), saopštilo je Ministarstvo ekonomije.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

subvencije energetska efikasnost izolacija solarni paneli

Građanima Srbije ove godine rekordnih 70 miliona evra subvencija za solarne panele i energetsku efikasnost

4. jul 2018. - Dosad su u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije podeljene subvencije u vrednosti od 23 miliona evra

vojvodina ebrd javni objekti kredit donacija

Vojvodina će investirati 16 miliona evra u energetsku efikasnost 80 javnih objekata

4. jul 2018. - Planirani su radovi na termoizolaciji, postavljanje novih prozora, unapređenje sistema grejanja, ventilacije i hlađenja

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

4. jul 2018. - Vlada Srbije i USAID su potpisali memorandum o razumevanju o zajedničkom radu na unapređenju energetske efikasnosti u Srbiji

toplovod obrenovac tent novi beograd ugovor eps beoelektrane

Beogradske elektrane i EPS potpisali ugovor o gradnji toplovoda od TENT-a do Novog Beograda

4. jul 2018. - Iz blokova A3 i A6 TENT-a A preuzimaće se toplotna energija i transportovati toplovodom kapacitete 600 MWt do toplane Novi Beograd.