Električna energija

U crnogorskoj Luci Bar priprema se gradnja terminala za gas i gasne elektrane

Luka Bar LNG Alliance terminal za gas gasna elektrana

Foto: Luka Bar

Objavljeno

15.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Luka Bar potpisala je memorandum o razumevanju sa singapurskom firmom LNG Alliance o gradnji terminala za tečni prirodni gas (eng. liquified natural gas – LNG) i elektrane snage 100 megavata (MW). Na taj način su pojačane aktivnosti Crne Gore na gradnji terminala i gasne elektrane, jer je sličan memorandum sa ovom firmom potpisala u decembru prošle godine i Elektroprivreda Crne Gore (EPCG).

Luka Bar potpisala je memorandum o razumevanju sa LNG Alliance Pte Ltd, koja je zainteresovana za ulaganje u terminal za tečni prirodni gas, kao i elektranu čiji bi kapacitet bo najmanje 100 megavata (MW), rekao je Ilija Pješčić, izvršni direktor kompanije, prenele su Vijesti.

LNG Alliance se, inače, bavi gradnjom terminala širom sveta po principu „ključ u ruke“.

EPCG je memorandum sa LNG Alliance potpisala u novembru 2021.

Pješčić je istakao da je ideja da se nova postrojenja grade iza brda Volujice, kao i da bi EPCG bila partner u celom poslu. LNG Alliance je spremna, kako je on naveo, da sama investira 200 miliona dolara i da zaposli od 70 do 100 radnika.

Inače, pre samo mesec dana potpredsednik za investicije i razvojne projekte ove kompanije Dhananjoy Kumar Das sastao se sa potpredsednikom Vlade Crne Gore za regionalni razvoj i ministrom kapitalnih investicija Ervinom Ibrahimovićem. 

Memorandum koji je EPCG potpisala sa istom kompanijom predviđao je izradu detaljne studije izvodljivosti i studije uticaja na životnu sredinu i društvo za gasne elektrane kod Bara i Podgorice kako bi se utvrdila tehnička i komercijalna rešenja.

EPCG planira gradnju tri gasne elektrane

LNG Alliance bi se, kako je tada navela EPCG, u slučaju da se pronađe odgovaraći model, postarala da obezbedi neophodne uslove za investiranje u elektrane. Gas za proizvodnju struje dolazio bi sa terminala u Luci Bar, za čiju izgradnju bi bila zadužena kompanija LNG Alliance, saopštila je EPCG.

EPCG je vrlo brzo, krajem 2021, raspisala tender za izbor konsultanta koji će izraditi studiju sa razradom tehničkih rešenja i prethodnom studijom izvodljivosti za gasne elektrane kod Bara, Podgorice i Pljevalja.

Gradnju gasne elektrane od Bara najavio je i bivši premijer Zdravko Krivokapić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

optimizma-zimu-struje-snimak-otrezni-Ljubicic

Ljubičić: Ko ima optimizma da će na zimu biti struje, ovaj snimak neka ga otrezni

15 августа 2022 - Proizvodnja struje u Srbiji je u kritičnom stanju i snabdevanje na zimu je neizvesno, tvrdi sindikalac iz EPS-a Dragoslav Ljubičić

Mladenovic Cene struje regionu cetvrti kvartal 2022 500 evra megavat satu

Mladenović: Cene struje u regionu za četvrti kvartal 2022. dostigle 500 evra po megavat-satu

11 августа 2022 - Fjučersi za četvrti kvartal nagoveštavaju cenu struje u regionu od 500 evra po megavat-satu, upozorava direktor SEEPEX-a Miloš Mladenović

electricity-Pristina-road-map

Priština izdvaja 40 miliona evra za neplaćenu struju na severu Kosova*

11 августа 2022 - Priština nastavlja da plaća struju za sever Kosova* dok primena mape puta za energetske sporazume sa Beogradom kasni

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija